fbpx

Vrees voor duurder treinkaartje door kabinetsbeleid

Treinkaartjes worden mogelijk vele euro’s duurder door de omvorming van spoorbeheerder ProRail van zelfstandige BV naar publieke organisatie direct onder het ministerie van Infrastructuur. Daarvoor waarschuwen vakbonden, ondernemingsraad, reizigersclubs en politici dinsdag in de Telegraaf.

"Vervoerders als NS betalen nu een gebruiksvergoeding voor het rijden over Nederlands spoor zonder 21% BTW. Dat is straks afgelopen. Die extra kosten worden dan doorberekend aan de reiziger," zegt Rover-voorzitter Arriën Kruyt in de krant.

Ook de overgang voor ProRail-medewerkers naar een ander pensioenfonds gaat volgens hem handenvol geld kosten. "Datzelfde geldt voor extra hoge afvloeiingsregelingen. Het is een onzinnig besluit van de staatssecretaris, dat de regering moet terugdraaien," aldus Kruyt gisteravond tegen De Telegraaf.

Dijksma krijgt harde kritiek van de hele spoorsector omdat ze de structuur wil wijzigen bij ProRail. Helemaal omdat er nog een onderzoek loopt naar verschillende scenario´s voor de marktinrichting op het spoor. Zelden is de spoorsector, van reizigersorganisaties tot vervoerders, zo eensgezind. De ondernemingsraad van ProRail sluit juridische stappen tegen het besluit van de staatssecretaris zelfs niet uit.