fbpx

Water lijkt oplossing voor bladerenprobleem spoor

15 apr 2013 10:25

Het besproeien van treinrails met water is mogelijk de oplossing voor treinvertragingen door vallende blaadjes. Enkele testen leverden positieve resultaten op. Dat meldt De Telegraaf en de website SpoorPro.nl. 

Het idee is afkomstig van machinist René Slagter. Door het toevoegen van water hechten de bladeren minder aan de rails vast, zo redeneerde hij. Na een paar passages van een trein lossen de blaadjes in het water op en is de rails weer schoon.

Landelijk experimenteren
Ingrid Thijssen, directeur van NS Reizigers, is buitengewoon trots op haar machinist. "Wij vinden het fantastisch dat dit soort ideeën uit onze eigen organisatie komt. Wij zijn er achter gaan staan, hebben financieel geholpen en hebben samen met Slagter patent aangevraagd."
Thijssen wil graag landelijk experimenteren. Maar daar gaat ProRail over. Ook ProRail is enthousiast. Al benadrukt de spoorbeheerder wel dat het idee nog in de 
kinderschoenen staat. "Het is dus nog te vroeg voor een eindoordeel" aldus een woordoerder.

Vertraging
Blaadjes op het spoor zorgen voor vertragingen omdat treinen dan noodgedwongen langzamer moeten rijden. Vastplakkende bladeren zorgen er in de herfst voor dat de rails glad worden en dat treinen bij het remmen doorschieten.

Sandite
Om de impact van vallende bladeren te beperken, werkt ProRail in de herfst nu met Sandite, een speciaal soort anti-slipgel. Deze gel wordt op een vast aantal trajecten voor de ochtendspits aangebracht op de rails. De gel bestaat uit zand en metaaldeeltjes, die maken de rails minder glad. Als het nodig is, kan de gel ook voor de avondspits worden aangebracht. Alhoewel Sandite gladheid verminderd, is het geen wondermiddel.