fbpx

Weer staking in Frankrijk op 27 mei

Staken zijn ze in Frankrijk nog niet verleerd. Op donderdag 27 mei is er weer een landelijke stakingsdag. De staking zal ook het treinverkeer treffen en het openbaar vervoer in Parijs en Marseille.

Aanleiding voor de staking zijn de pensioenhervormingsplannen van de Franse regering. Zes vakbonden doen een beroep op hun leden om te gaan staken om de hervormingen tegen te gaan. 

Naar Frankrijk
De Thalys en Eurostar naar Frankrijk zullen geen hinder ondervinden van de staking. Ook de meeste TGV treinen vanuit Brussel naar Zuid-Frankrijk rijden wel. Uitzonderingen daarop zijn de TGV´s 9864 / 9865 (Nice – Brussel) en de TGV´s 9868 / 9869 (Perpignan – Brussel). Een enkele doorgaande TGV wordt verder ingekort tot Marseille en Montpellier.

Binnen Frankrijk
In Frankrijk zullen naar verwachting de meeste TGV´s volgens dienstregeling rijden. Alleen op de as Parijs – Nice en Parijs – Nantes zullen naar verwachting wel de nodige TGV´s uitvallen. Van de regionale TER treinen zullen naar verwachting drie van de vier treinen rijden.

Openbaar Vervoer Marseille en Parijs
De Transilien services rond Parijs (Ile-de-France) zal voor tachtig procent rijden. De meeste bus, metro´s en trams van Parijs zullen volgens normale dienstregeling rijden. Bij RER lijn B worden wel problemen verwacht. Daar zal de helft van de ritten komen te vervallen.
In Marseille zal naar verwachting veertig procent van het aantal bussen uitvallen.

Eerdere stakingen
Het is niet de eerste staking in Frankrijk dit jaar. Zo werd vanaf 6 april langdurig gestaakt (ruim twee weken) en staakte de SNCF op 3 februari en 23 maart