fbpx
Foto: Florian Sterl

Winterweer: Aangepaste dienstregeling – woensdag 16 januari

15 jan 2013 17:36

Ook op woensdag 16 januari rijden de Nederlandse Spoorwegen uit voorzorg via een aangepaste dienstregeling. NS en ProRail hebben dit besloten op basis van de weersverwachting. Met name de strenge vorst is aanleiding voor de aangepaste dienstregeling.

Door de aangepaste dienstregeling rijdt twintig procent van de treinen niet, dat is net iets meer dan vorig jaar. De reisplanner is dinsdagmiddag nog niet aangepast, maar dat gebeurt in de loop van de avond. De aanpassingen zijn hetzelfde als vandaag. Ook de planning van conducteurs en machinisten wordt nu aangepast aan de uitgedunde treindienst.

Aangepaste dienstregeling
Bij een aangepaste dienstregeling rijdt NS op routes waar normaal kwartierdiensten worden gereden halfuurdiensten. Twee in plaats van vier treinen per uur betekent minder kans opopstoppingen. Ook is er zo meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen als gevolg van het weer op te lossen en is NS in staat meer betrouwbare reisinformatie te bieden.

Amersfoort
Dit jaar is ook de intercity Amsterdam – Amersfoort in de aangepaste dienstregeling geschrapt. Daar staat tegenover dat er tussen Utrecht en Amersfgoort vier intercity´s per uur blijven rijden. Omdat Amersfoort een druk knooppunt is, is er voor gekozen om de intercity naar Amsterdam te schrappen. De intercity´s naar het noordoosten worden bewust ontzien, om het reizigersleed te beperken.

Eindhoven
Ook tussen Utrecht en Eindhoven rijden er in de nieuwe aangepaste dienstregeling twee in plaats van vier intercity´s. Vorig jaar werd deze treindienst nog ontzien. Omdat het traject rond Den Bosch erg kwetsbaar bleek, is er voor gekozen om nu ook hier de dienstregeling uit te kleden. In de spitsen blijven er wel vier treinen per uur rijden. 

Extra druke
Door de aanpassingen kan het drukker dan normaal zijn in de trein. Daar waar mogelijk worden treinen verlengd en ook moeten reizigers op sommige trajecten rekening houden met een extra overstap.

ProRail
ProRail zet ook woensdag extra sneeuw- en storingsploegen in, evenals hulplocomotieven om eventuele problemen op te lossen. Ook NS zet extra personeel in. Ondanks onze inspanningen kan het weer nog steeds storingen veroorzaken waar reizigers hinder van ondervinden. 

Fyra
Fyra internationaal rijdt ook aangepast op woensdag. Dinsdag liep het Fyra-verkeer tussen Amsterdam en Brussel volledig vast doordat veel V250-treinen met defecten kampten, mogelijk door de sneeuw. Er zijn voor woensdag alvast zes van de twintig ritten gecanceld. Het betreffen de ritten Amsterdam -> Brussel van 07.41, 12.41 en 17.41 en Brussel -> Amsterdam van 10.41, 15.41 en 20.41.

Voor Fyra is in Nederland geen toeslag nodig. De lijn Amsterdam – Breda rijdt volgens de normale dienstregeling.

Alle aanpassingen op een rij:

 • De intercity´s Den Haag – Lelystad – Groningen / Leeuwarden rijden niet tussen Den Haag C en Lelystad. Daardoor rijden er tussen Den Haag en Schiphol / Lelystad geen rechtstreekse intercity´s. Als vervanging rijdt de Intercity Roosendaal – Amsterdam Centraal – Lelystad Centrum door naar Groningen en Leeuwarden.
 • De intercity´s Den Haag Centraal – Utrecht rijden niet. Doorgaande intercity´s richting Amersfoort Schothorst en Enschede rijden wel.
 • De sprinters Den Haag Centraal – Gouda Goverwelle rijden niet. De sprinters Den Haag – Utrecht rijden wel.
 • De spitssprinters Leiden Centraal – Alphen aan de Rijn, doorgaand naar Gouda rijden niet tussen Leiden en Alphen a/d Rijn.
 • De intercity´s Rotterdam – Utrecht rijden niet. De doorgaande intercity´s naar Groningen en Leeuwarden rijden wel.
 • De spitssprinters Rotterdam – Gouda Goverwelle rijden niet. De reguliere sprinters Rotterdam – Uitgeest rijden wel.
 • Sprinters Rotterdam – Maassluis West rijden niet. De doorgaande sprinters naar Hoek van Holland rijden wel. Ook de spits pendels Rotterdam – Vlaardingen rijden niet.
 • Intercity´s Amsterdam – Haarlem – Dordrecht rijden niet. 
 • Intercity´s (Schagen -) Alkmaar – Maastricht rijden niet. Maak gebruik van de intercity Den Helder – Nijmegen, die geeft in Utrecht aansluiting om de intercity Schiphol – Sittard en die dinsdag doorrijdt door naar Maastricht (ipv Heerlen).
 • Intercity Schiphol – Heerlen rijdt dinsdag als intercity Schiphol – Maastricht. Tussen Sittard en Heerlen rijdt 2x per uur een trein: 1x per uur een stoptrein en 1x per uur een intercity. In Sittard geldt er een overstaptijd van 15 tot 20 minuten.
 • Spitsintercity´s Amsterdam – Enkhuizen rijden niet. 
 • Sprinter Veenendaal Centrum – Utrecht – Breukelen – Amsterdam – Uitgeest rijden niet. Buiten de spits is deze treindienst normaal opgesplitst in twee treinen: Utrecht – Breukelen en Amsterdam – Uitgeest. Deze treinen rijden eveneens niet. De sprinters Breukelen – Rhenen en Uitgeest – Rotterdam rijden wel.
 • Sprinter Utrecht – Almere rijdt niet. Reizigers tussen Almere en Utrecht kunnen omreizen via Weesp.
 • Intercity´s Nijmegen – Utrecht – Schiphol rijden niet. 
 • De sprinter Den Haag – Dordrecht – Breda rijdt niet tussen Den Haag en Dordrecht.
 • De sprinter Den Haag – Schiphol – Utrecht rijdt niet tussen Den Haag en Leiden.
 • De intercity Enkhuizen – Amsterdam – Amersfoort – Deventer rijdt niet tussen Amsterdam, Amersfoort en Deventer. De internationale treinen Amsterdam – Deventer – Hengelo – Berlijn rijden wel.

Foto: Florian Sterl.