fbpx

Zwaar mishandelde NS-conductrice beland in het ziekenhuis

06 mrt 2015 13:41

UPDATE. Een conductrice van de Nederlandse Spoorwegen is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. De 44-jarige Amsterdamse is met diverse breuken in haar gezicht naar een ziekenhuis gebracht, waar ze vrijdag wordt geopereerd. Dat meldde de NS. Het spoorbedrijf roept de politiek op om actie te ondernemen.

Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

Opgepakt
Omstanders zagen op het station van Hoofddorp rond dezelfde tijd iemand weglopen. In de buurt hebben agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Of hij iets met de mishandeling te maken heeft, wordt uitgezocht.

Andere maatregelen
FNV Bondgenoten, het CNV en de Vakbond voor Rijdend Personeel, VVMC, reageerden vrijdag geschrokken op de mishandeling in Hoofddorp. "We zijn al langere tijd met NS over dit onderwerp in gesprek. We zijn geschokt door dit ernstige agressiegeval. Vakbonden zijn van mening dat de mate van agressie vraagt om andere maatregelen dan tot dusver.´´

Gesprek
Directie en ondernemingsraad van de Nederlandse Spoorwegen en de vakbonden willen op korte termijn in gesprek met de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Doel is wat hun betreft dat de overheid extra veiligheidsmaatregelen neemt. 

Rilingen
"Toen ik van deze agressie hoorde, liepen de rillingen over mijn lijf´´, aldus Marjan Rintel, directievoorzitter NS Reizigers "Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen. Geweld is nooit te rechtvaardigen. Hier geldt: handen thuis of blijf thuis! NS, OR en vakbonden kunnen dit niet alleen oplossen en lopen tegen de grenzen aan van wat wij redelijkerwijs als spoorsector kunnen doen. We hebben de overheid en heel Nederland hiervoor nodig.´´

Afspraak vervroegen
Ook staatssecretaris Mansveld is geschokken van het incident. "Blijf met je poten van NS-personeel af", reageert Mansveld. "Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel, is onacceptabel", vervolgt ze. Ze wil een afspraak van begin april met de top van NS, ProRail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) noemt de mishandeling van de conductrice "ongehoord´´. Dit "gaat alle perken te buiten!´´, twitterde ze.

PVV
Volgens de PVV moeten er nu snel extra maatregelen genomen worden om de veiligheid in treinen te verbeteren. Tweede Kamerlid Barry Madlener van de partij heeft een debat over de kwestie aangevraagd. "De PVV pleit al jarenlang voor extra maatregelen om de sociale veiligheid op de NS-treinen te borgen. Dit incident bewijst eens te meer dat cameratoezicht, meer conducteurs en spoorwegpolitie, en gesloten poortjes beslist geen overbodige luxe zijn. We eisen dat die maatregelen er nu eindelijk komen, en wel zo snel mogelijk´´, aldus Madlener.

Ov-verbod
Voor Beter OV is eveneens geschokt naar aanleiding van de zware mishandeling. "Wij zien mogelijkheden in het opleggen van langdurige landelijke ov-verboden aan daders. Overtreding van dat ov-verbod moet leiden tot voorwaardelijke celstraffen", reageert de vereniging. 

Veel meldingen
Vorig jaar kregen 774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen (6,6 procent van het personeel) te maken met fysieke agressie tijdens het werk, zoals geweld, spugen en bedreigingen. In 2013 ging het ook om 6,6 procent van het NS-personeel; toen werden 777 NS´ers het slachtoffer.

(c) ANP / Treinreiziger.nl


Een kort overzicht van recente mishandelingen van treinpersoneel die het nieuws haalde.

2 december 2014 – Twee mannen vallen op het perron van Almelo twee treinconducteurs aan. De conducteurs hadden de mannen aangesproken, omdat ze in de trein een vrouw hadden lastiggevallen. Beide conducteurs werden met hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht.

9 oktober 2014 – Een 15-jarige zwartrijder mishandelt een conducteur in de trein in Rotterdam. De conducteur moet met hoofdletsel naar het ziekenhuis.

1 oktober 2014 – Een reiziger geeft een treinconducteur klappen op station Vlaardingen. De man wordt met letsel aan zijn gezicht naar het ziekenhuis gebracht.

28 maart 2014 – Een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen wordt in de trein van Hoek van Holland naar Rotterdam mishandeld met een etensbak voor honden. De conducteur had de dader gevraagd zijn loslopende hond aan te lijnen. De passagier was het daar niet mee eens en sloeg de conducteur met een metalen bak op zijn hoofd.

3 januari 2014 – Vier jongens van 13 tot 15 jaar mishandelen een conducteur in de trein van Breda naar Den Bosch. De conducteur had de jongens, die zwartreden, aangesproken. De conducteur loopt door de mishandeling een gezwollen oogkas, verwondingen op het voorhoofd en een schaafwond op zijn knie op.