fbpx

Zweden per trein – Zweedse Spoorwegen SJ

Met de trein naar Zweden. Dat kan. Een bijzondere treinreis waarbij de trein op de boot gaat. Uiteraard is reizen met de trein naar Zweden niet het snelst, maar wel een bijzondere ervaring. Je kunt online eenvoudig treinkaartjes kopen naar Kopenhagen. Vanaf Kopenhagen koop je al vanaf 20 euro een treinkaartje naar Stockhom. 

Reizen vanuit Nederland naar Zweden / Stockhom

Een treinreis naar Zweden verloopt met een aantal overstaps. In Nederland kun je bijvoorbeeld instappen in de trein naar Osnabrück (eindbestemming Berlijn), waar er aansluiting is op de ICE of IC naar Hamburg. Vanuit Hamburg rijden er treinen naar Kopenhagen. Bijzonder detail: die treinen gaan op de boot! Vanaf Kopenhagen rijden er vervolgens treinen naar Zweden. Zo rijdt vanaf Kopenhagen de Zweedse hogesnelheidstrein X2000 naar Stockholm.

InterRail
Zijn er geen goedkope treinkaartjes naar Zweden? Dan kan je ook overwegen een InterRail-pas te kopen. Dan heb je meer flexibiliteit en reis je in veel treinen gratis. In sommige treinen moet je alleen nog een toeslag betalen.

Prachtig uitzicht
Zweden is een prachtig land, en dat is zeker merkbaar vanuit de trein. Elders op deze site is bijvoorbeeld een fotoverslag te zien hoe treinen zich door de sneeuw worstelen. De meeste treinen worden uitgevoerd door de SJ. Een heel verschil met Nederland is alleen de frequentie. In Nederland rijdt overal minimaal één keer per uur een trein, en in de randstad vaak zelfs vier keer per uur een trein. In Zweden is dat wel anders. Maar de afstanden zijn in Zweden dan ook veel groter. Wie Zweden per trein wil doorkruisen, kan zich beter maar goed voorbereiden. Voor een aantal treinen, zoals voor de Zweedse hogesnelheidstrein X 2000 is reserveren verplicht. Meer over Zweden per trein is te viden op www.sj.se – de officiële website van de Zweedse spoorwegmaatschappij SJ. De Internationale Treinplanner  van NS International bevat ook (vrijwel) alle Zweedse treinen.

Kaart spoorlijnen Zweden
Hier een kaart van het Zweedse spoorwegnetwerk. De kaart is afkomstig van de Zweedse spoorwegen.

Handige linkjes:

Foto´s: Zweedse spoorwegen / SJ
Stad van zaken: zomer 2019.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
laetitia Wetten
2 maanden geleden

Kun je in zweden een fiets meenemen in de trein
Laetitiavanwetten@hotmail.com