fbpx

DB wil jaarlijks miljard extra van overheid

31 aug 2013 18:26

De baas van de Duitse spoorwegen wil aanzienlijk meer geld om de treinen in Duitsland aan de gang te houden. Rüdiger Grube vraagt 1,2 miljard euro meer per jaar van de overheid. Ook wil hij de komende vijf jaar het aantal banen met 1500 vergroten en ruim 600 mensen opleiden tot verkeersleiders.

Hij zegt dat zaterdag in een gesprek met het Duitse Focus. De Deutsche Bahn (DB) werd dit jaar overvallen door een nijpend tekort aan verkeersleiders. Met name rond de stad Mainz verliep deze zomer het treinverkeer chaotisch door het tekort. Mainz was op sommige momenten zelfs totaal onbereikbaar per trein. Niet alleen regionale treinen werden gehinderd door de problematiek, maar ook ICE-treinen.

Hannover – Berlijn
Ook tussen Hannover en Berlijn kan het treinverkeer al wekenlang niet normaal functioneren. Dit komt echter door een dijkdoorbraak. Een traject van 5 kilometer is overstroomd en zal waarschijnlijk volledig, inclusief fundering, vervangen moeten worden. Daardoor is het treinverkeer zeker tot december aangepast. Door die problemen rijden er nu ook veel minder rechtstreekse treinen tussen Amsterdam en Berlijn. (Zie pagina Trein Berlijn.)

Extra investeren
Grube meent dat meer geïnvesteerd moet worden in het spoornet om de boel in stand te houden. Van de 34.000 kilometer rails in Duitsland, stamt meer dan de helft uit de 19e eeuw. Van de 25.000 spoorbruggen zijn er zo´n 9000 voor 1900 gebouwd en hebben 1400 bruggen dringend onderhoud nodig.

Gevaarlijk vol
De politie ontruimde vrijdagmiddag op het station van het vliegveld van Frankfurt een ICE-trein omdat deze gevaarlijk overvol was. Door pech met een van de treinstellen in Dortmund was de trein daar met de helft bekort. Onderweg ontstond volgens de politie een riskante situatie doordat te veel mensen instapten. De reizigers moesten met een andere trein verder.

Milajrden winst
Het verzoek van de DB-directeur is opmerkelijk omdat het spoorbedrijf in 2011 nog ruim 2 miljard euro winst behaalde. In 2012 steeg de winst zelfs nog iets verder, naar 2,7 miljard euro. Op die cijfers afgaande kan DB ook zelf extra geld in het spoor investeren.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

1e foto: DB-directeur Rüdiger Grube. 2e foto: Seinhuis van Mainz, foto gemaakt door Marcel Kouwenhoven.