Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven door financiële tekorten bij ministerie
21 sep 2023 10:58
Het is onzeker of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp door kan gaan. Het demissionaire kabinet heeft besloten om geen geld vrij te maken in de miljoenennota voor dit project, ondanks een miljardendeal die het Rijk en de gemeente Amsterdam vorig jaar sloten.
Met de Noord/Zuidlijn reizen tot Schiphol en uiteindelijk Hoofddorp is een langgekoesterde wens van de gemeente Amsterdam en verschillende vervoerders. Vorig jaar leek er licht aan het eind van de tunnel toen Amsterdam een grote deal sloot met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: metrolijn 52 zou vanuit de Zuidas doorgetrokken worden naar Schiphol, met bijgaand 175.000 nieuwe woningen in de Metropoolregio en de mogelijkheid tot de voltooiing van de Ringlijn tussen Sloterdijk en het Centraal Station.
Financiële tekorten
Die deal staat nu weer op losse schroeven, nu het demissionaire kabinet besloten heeft om deze bestedingen in te zetten om het begrotingstekort te dichten. Het ministerie van I&W kampt met financiële tekorten, wat al eerder resulteerde in het stopzetten van zeventien infrastructurele projecten. Daar komen de plannen voor de Noord/Zuidlijn bovenop.
In Amsterdam wordt met verbazing gereageerd op deze aankondiging van het demissionaire kabinet. Verkeerswethouder Melanie van der Horst zegt tegen het Parool ‘enorm geschrokken’ te zijn dat het beloofde geld nu voor andere zaken wordt ingezet. “Het belang van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn is van zo’n grote meerwaarde voor de regio en het land dat we ervan uitgaan dat het Rijk zich aan de afspraken houdt en het nieuwe kabinet het tekort weer aanvult.”
1,6 miljard geschrapt
In totaal schrapt het demissionaire kabinet 1,6 miljard euro uit het begrotingsboekje voor het project Noord/Zuidlijn. Er blijft 900 miljoen staan om tot 2025 onderzoek te doen, maar of de geplande start van de bouw in 2028 nog door kan gaan, is onzeker.
Kritiek
De aanleg van de verlengde Noord/Zuidlijn moet ontlasting bieden op het spoor en de snelwegen in de Metropoolregio Amsterdam, waar nu dagelijks zo’n 1,7 miljoen mensen reizen. Er is echter ook kritiek op het project, want uiteindelijk zouden Amsterdammers zelf weinig aan een metroverbinding met Schiphol en Hoofddorp hebben. Het zou vooral voordelen bieden voor het landelijke spoornetwerk, maar niet zozeer op de route tussen Schiphol en Amsterdam. Het Centraal Planbureau uitte zich al eerder zeer kritisch over de financiering van het project. Mede daardoor kreeg Amsterdam al minder te besteden voor de verlenging van de Noord/Zuidlijn.
Zorgenkindje
Het is niet voor het eerst dat de Noord/Zuidlijn een zorgenkindje is: de bouw van de huidige lijn liep lange vertragingen op door hoge kosten, onzekerheid over de financiering, angst voor schade aan de Amsterdamse binnenstad en fouten tijdens de bouw. Het verzakken van meerdere panden aan de Vijzelgracht zorgde er zelfs voor dat de werkzaamheden in 2008 en 2009 bijna een jaar werden stilgelegd. In april 2003 werd begonnen met de werkzaamheden, pas in juli 2018 werd de Noord/Zuidlijn geopend.
Dan wordt het verdubbelen van de Westtak een haalbaarder project met meer ruimte voor treinen tussen Schiphol en Amsterdam Centraal. Qua infra geen moeilijk project en dan kan de Airport shuttle er ook nog wel bij. Die komt vast weer terug in de persberichten nu het doortrekken van de metro onzeker wordt.
Dat in combinatie met ook de ruimtereservering voor verdubbelen Muiderpoort – Duivendrecht en daarnaast 2 extra sporen tussen Amsterdam C – Almere C is ook veel zinniger om de capaciteit voor treinen rond Amsterdam te verbeteren en reistijden te verkorten. Daarnaast het 10de doorgaande perronspoor op Amsterdam C realiseren en meer ruimte maken aan de westzijde door ProRail parkeren anders te organiseren en een Parkbee gebouwtje te verwijderen.
Men zal toch de stikstof vereisten voor de bouw en infrastructuur moeten ontkoppelen van de veroorzakers. Die lossen het maar op binnen hun eigen kring en niet door buitenstaanders daar in te betrekken.
Verstandig besluit met het ook op de klimaat ontwikkelingen. Technologisch gezien is luchtvaart (nog) niet houdbaar. Emissie vrij of arm vliegen is de komende 10 jaren niet mogelijk. Dus een drastische reductie van de luchtvaart is vanuit klimaat oogpunt dringend noodzakelijk.
Schiphol is zoveel meer dan alleen de vliegtuigen. Schiphol Airport heeft als station ook vele buslijnen en ook heel veel treinen die er stoppen. Hierdoor is het niet alleen een knooppunt voor vliegtuigen, maar ook voor bus en trein. Op het moment dat Schiphol een metro krijgt, kunnen heel veel sprinters worden geschrapt, zeker als er ook metro’s naar Almere en Zaandam komen.
En hoe moeten die metro’s toch op dat knooppunt komen. treinsporen opheffen kan helemaal niet en de tunnel nog een keer verbreden is ook niet aan de orde. En naar Almere en Zaandam, hoe zou dat allemaal moeten?
NS moet maar gewoon adequaat sprinters laten rijden.
Rudy de clon. Die nooit buiten Nederland is geweest is tegen vliegtuigen… Hoe moet ik buiten europa komen dan? Lopend? Dan ga jij maar mijn toekomstige uitkering betalen want dan heb ik meer dan een maand vakantie nodig..
Jij bent toe aan een weekje Texel. Met de trein, de boot en de fiets.
Bedankt voor de link naar het CPB-rapport, een gedegen analyse en het lezen waard – de gebruikte maatschappelijke baten zijn voor een aanzienlijk deel niet aan de metrolijn toe te kennen, dus het netto maatschappelijk nut van de lijn is mogelijk niet genoeg om het project te rechtvaardigen. Misschien is dit een goede gelegenheid om het plan weer opnieuw te bekijken, en het zo te wijzigen dat de reistijdwinsten groter zijn dan in het huidige voorstel.
Gezien de onzekere toekomst van Schiphol lijkt me dit heel verstandig.
Het is alleen onzeker voor de uneducated
De omvang van de luchtvaart op Schiphol staat inderdaad ter discussie, maar dit project gaat over meer dan alleen het faciliteren van reizigers en personeel van de luchtvaartmaatschappijen. Schiphol is in brede zin een knooppunt in het verkeerssysteem. Regelmatig heb ik moeten overstappen op Schiphol van trein naar bus. Het versterken van de landzijdige bereikbaarheid van Schiphol zonder dat het aantal vliegbewegingen toeneemt vind ik daarom helemaal niet raar. Zeker niet als het ook nog gepaard gaat met de genoemde woningbouwprojecten. Het bouwen van woningen in en direct rondom grote steden, gepaard met goede lightrailverbindingen vind ik sowieso de gewenste ontwikkelrichting in de toekomst. Zo zorg je dat mensen een auto minder had nodig hebben en deze dus niet aanschaffen of minder vaak gebruiken. Een grote OV-stromen kunnen beter kostendekkend worden geëxploiteerd.
Dus ik vind het wel spijtig te horen dat dit waarschijnlijk niet doorgaat.
In plaats van maar weer nieuwe infra aan te leggen lijkt het beter eerst maar eens over de exploitatie van het OV na te gaan denken. Het is nu extreem arbeidsintensief en de personeelskosten rijzen daardoor aan alle kanten de pan uit. En niemand heeft iets aan een oV dat vrijwel onbetaalbaar is dus dat probleem zal eerst opgelost moeten worden.
Wijze woorden. Straks hebben we allerlei mooie infra, terwijl er niemand is die de personeelskosten en brandstof kosten willen betalen. Immers personeelskrapte zou in 2040 nog aanzienlijk groter zijn dan nu. Als je nu geld investeert in OV zou dat in verregaande automatisering moeten zijn waardoor er veel minder personeel nodig is. Ook zou voor het verkrijgen van een kwaliteitsniveau van 2019 en het terug draaien van de prijsverhogingen van 2023 en de voorgenomen prijsverhogingen van 2024 al minstens een half miljard nodig zijn en daarvoor krijgen ze eigenlijk weinig voor terug dan een weer werkend OV, dat min of meer betaalbaar is. Kosten die ieder jaar terug komen en steeds hoger worden. Nee ik heb het niet over nieuwe verbindingen.
Ook het internationale treinverkeer zal een groot probleem worden gezien veel landen met achterstallig onderhoud hebben met het spoor en het spoor veel duurder is dan lucht. Ook lijkt fossiellen voorlopig voldoende aanwezig.
Aangezien de vergrijzing ons heel veel geld gaat kosten denk ik dat de milieu en klimaatpraatjes snel voorbij zullen zijn en dat OV de pad naar beneden blijft vervolgen, autorijden en telewerken stevig zullen toenemen. En dan bedoel ik fossiele auto’s, omdat electrische auto’s het ook niet gaan redden. Ook denk ik dat de plannen om het luchtverkeer in te perken volledig gaat mislukken, gezien vliegverkeer redelijk goedkoop is ondanks het vele gebruik van kersonine. Wij sluiten hier 4 kolencentrales, terwijl Duitsland stevig aan de bruinkool gaat en in China en opkomende economien nog veel nieuwe kolen centrales worden geopend, die veel vervuilender zijn dan de onze.
Ik denk dat de klimaatpraatjes sneller gaan verdwijnen dan de auto en fossiel gebruik. De huidige maatregelen van zon, wind en accu auto’s zijn onvoldoende effectief en de hoeveelheid te besteden geld wordt minder. We kunnen de klimaat en stikstof maatregelen gewoon botweg niet betalen. Het enige wat we kunnen doen om het klimaat en milieu te sparen is kernenergie en duurzamer te gaan consumeren. Dit kan door betere producten te kopen (als het geld er is) of langer met spullen mee te doen.
Merk dat ik nog bijzonder optimistisch geweest ben met zijn schattingen. Om het OV niveau en prijs te behouden op het niveau van 2023 is 420 miljoen voor uitgetrokken, terwijl ik spreek over de pre-corona periode en ook de prijsverhoging van 2023. Besef wel dat deze kosten wel ieder jaar terug komen en zonder een gefixt spoorwegnet (niveau 2019) zal ook het busverkeer langdurig last van hebben. Dit zal langdurig een probleem blijven als het al oplosbaar is door de vergrijzing. En het oplossen van het personeelstekort en het betalen van al dat personeel in een krappe arbeidsmarkt zal de kosten helaas in de toekomst nog verder omhoog jagen. Ja ik ben als iemand, die afhankelijk is blij met deze 420 miljoen, maar als de personele tekorten niet opgelost worden en de reizigers niet terug keren zie ik het erg duister in. Let wel dat vergrijzing minder werkenden en meer gepensioeneerden betekent, die we ook een goede oude dag willen hebben en ook meer zorg nodig hebben. Hoe ouder je wordt hoe meer je van de zorg nodig hebt.
https://www.ovpro.nl/metro/2023/09/21/tweede-kamer-wil-420-miljoen-euro-reserveren-voor-betaalbaar-ov/
Het snel minder arbeidsintensief maken van het OV is van levensbelang wil het OV überhaupt nog kunnen overleven. Investeer daarom eerst in een verl simpeler, makkelijk te automatiseren tariefsysteem zodat de personeelskosten omlaag kunnen.
Die Noord Zuid metro is dan ook makkelijk te automatiseren. Er kan beter bezuinigd worden op al die ambtenaren en adviesburo’s die ieder project net zo lang kapotrekenen tot er niks meer gebeurt aan verbetering van dit land. Behalve als het om asfalt gaat….
Bij het treinvervoer zit er vooral ook een waterhoofd bij het rijdend personeel.
Dan liever Schiedam – Delft viersporig maken om zo een groot deel van de randstad te voorzien van een automatische trein. Wellicht Amsterdam – Sloterdijk – Lelielaan – Schiphol – Hoofddorp – Nieuw Vennep – Sassenheim – Leiden en zo alle stoptrein stations t/m Dordrecht.
En de Eurostar trein. Of die rijdt om langs zuid en zo naar Schiphol en de HSL. Immers ik denk niet dat het handig is om automatische treinen en bestuurde treinen elkaar te laten passeren. Verder denk ik dat dit een relatief goedkope ingreep is om grote delen randstad aan een goede intensief rijdende lijn te helpen. Verder zal er ook gekeken moeten worden of dit concept ook elders in de randstad toegepast kan worden.
De loketten zijn zelfs op grote stations bijna allemaal afgeschaft, en op de uitbesteedde lijnen rijden allemaal treinen zonder conducteurs.
Het enige verschil is dat op lange treinen meer conducteurs moeten meereizen en dat er in Nederland, zeker sinds de OV-studentenkaart, steeds meer treinen zijn gaan rijden.
Ik hamer de hele tijd op het inzien en onderzoeken van de verloopcijfers van NS-personeel voordat we bevolking door laten groeien naar 20 miljoen mensen. Ik heb het idee dat de kosten daarvan (extreem hoge woonlasten, het niet halen van klimaatdoelen, politieke onregeerbaarheid en instabiliteit) groter zijn dan de voordelen: meer NS-personeel.
In Duitsland rijden de S-Bahn treinen in de spits met 12 rijtuigen zonder conducteur en dan ook nog in tunnels. Dat veiligheidsverhaal is bullshit van de vakbonden.
Even een pas op de plaats. Zeker met de nieuwe ontwikkelingen rondom Schiphol.
Want het doortrekken van Noord – Zuidlijn naar Schiphol is vooral om de overstappende reizigers te vervoeren. De rek is tussen Amsterdam Zuid – Schiphol nog niet uit. De frequentie aan treinen is hoog tussen Amsterdam Zuid – Schiphol. Met ETCS kan de capaciteit nog vergroot worden.
De Schipholtunnel is zelf de grootste knelpunt. De 6 sporen kunnen niet uitgebreid worden. Op termijn is aanvulling van een metrolijn noodzakelijk. Vergelijkbaar met Aeroport Charles de Gaulle TGV.
Maar dat zal mogelijk samen met de oplevering van de Zuidasdok gebeuren. De planning is 2036.
Zoals al wordt aangegeven zal het landelijke spoornetwerk ontlast worden als de Noord – Zuid metrolijn doorgetrokken wordt naar Schiphol/Hoofddorp. Blijkbaar moet het deel tussen Schiphol – Amsterdam Zuid “gedotterd” worden.
Gezien de frequentie verhoging op de OV SAAL op termijn zal het prettig zijn voor het landelijke netwerk dat de metrolijn Amsterdam Zuid – Schiphol/Hoofddorp wordt aangelegd. Maar voorlopig zal dat worden uitgesteld.
OV Saal. Ook al zo’n krentenkakkersproject. Uitgeknepen tot op het bot. Van 2 naar 4 naar 2 naar 4 naar 2 sporen. Eén wisselstoring en de treinen staan in de file. En duizenden reizigers zijn de lul. Beter meer spren naast elkaar met minder wissels. En beter een metrolijn naast het spoor voor als het spoor weer eens uitvalt.
Meneer Kroes heeft geld genoeg beschikbaar om deze projecten re financieren?
Er was altijd geld genoeg maar dat is vooral naar nog meer asfalt gegaan. En naar subsidies op fossiel brandstofgebruik. En zo zijn er miljarden op te noemen.
Dat lost zich met de exploderende tarieven vanzelf op.
Eerst maar eens nadenken hoe het spoor in de toekomst überhaupt nog betaalbaar geëxploiteerd kan worden in plaats van als een kip zonder kop nieuwe projecten verzinnen.
De kosten die we maken voor automobiliteit zijn een orde van grootte hoger. 15 miljard per jaar gaat op alleen al aan de afschrijving van autos. B ruim 20 miljard aan benzine/diesel. Ook miljarden gaan om in autoverzekering (schade dus). En dan heb je dus nog de infrastructuur en ruimtelijke ordening (men woont tegenwoordig op veredelde parkeerplaatsen) en gezondheid/klimaat/milieu. En automobiliteit geeft problemen omtrent inclusiviteit (wat moet iemand met slecht zicht), en met maatschappelijke binding. Waar kom je nog mensen tegen buiten je bubbel, en wie spreekt een ander nog aan over gedrag in openbare ruimte. Het opsluiten in eigen auto is daarin een slechte ontwikkeling. De totale omzet en overheids investeringen voor ov zijn een orde van grootte lager, en heeft veel minder last van bijkomende nadelen. Het verschil is alleen dat een groter deel gezamenlijk gefinancierd wordt ipv privaat. Maar een voordeel is dat besteding aan ov voor overgrote deel in het land blijft (salaris), terwijl autos en brandstof geheel geïmporteerd worden. Die drukken fors op onze handelsbalans.
@Juriaan. Autorijden is inderdaad zeker niet inclusief. (ook vind ik dit een enorm jeukwoord) Autorijden is een vaardigheid en niet iedereen kan het (even goed). Zie zelf geen diepte en kan ook niet de tempo van het verkeer aan. Beide ouders van mij hadden ook geen rijbewijs, maar toen ik kind was woonde ik wel 500m van het station en toen kon je nog overal komen met het OV.
Als het OV niet meer op een fatsoenlijke wijze ge-exploiteerd kan worden zal er nagedacht moeten worden hoe je rijbewijslozen toch van vervoer voorziet.
Vergeet niet dat de Corona een groto auto promotie evenem… sorry incident was.
Alleen heel verregaande automatisering van het OV van een wisse dood redden.
@Jur:
> De kosten die we maken voor automobiliteit zijn een orde van grootte hoger.
Het gaat er niet om wat het kost, het gaat erom wat je ervoor terugkrijgt.3 van de 5 Nederlanders hebben een auto en dat zullen er eerder 4 dan 2 worden. En ja, autorijden is duur, maar je krijgt er zo ontzagwekkend veel voor terug dat het de kosten dubbel en dwars waard is. En anders tanken we wel in het buitenland.
> Waar kom je nog mensen tegen buiten je bubbel?
Ik wil de vraag anders stellen.
Willen mensen nog wel uit hun eigen bubbel komen?
Als het antwoord op die vraag “nee” is, hoef ik ook niets te faciliteren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
> Het opsluiten in eigen auto is daarin een slechte ontwikkeling.
Dat de mens zichzelf opsluit in een gedeelde trein vind ik een nog veel slechtere ontwikkeling.
Afgelopen dinsdag was ik onderweg naar Amsterdam in een propvolle intercity. Je kon een speld horen vallen. Een volgepakte rollende grafkelder. Allemaal van die voorovergebogen koppies met kromme nekken, met noise-canceling headphones op en gefocust op een aanraakgevoelig glasplaatje van dertig vierkante centimeter.
Als ik als rijbewijsloze Nederlander onderweg sociaal bezig wil zijn, dan lijkt mij blablacar een betere optie dan de trein.
NS kan toch een frequente airport-shuttle van Hoofddorp naar Amsterdam centraal laten rijden. Als ze achterom naar Watergraafsmeer tweesporig maken dan kun je ook linksom rechtsom rijden en wordt heel Amsterdam bediend. Het talud en viaduct liggen er al.
Alleen zou men WTC-Diemen viersporig moeten maken. Op de Zuid-As wordt het wel erg druk met Brussel trein erbij en later ook Thalys
Eerst naar eens betaalbare tarieven, ook in de spits.
Laten ze eerst de metro van Sloterdijk naar Amsterdam CS maar aanleggen dan hebben ze eindelijk een ringlijn
@Allert, als Haven-Stad gebouwd gaat in het (Westelijk) havengebied op o.a. het op te breken emplacement Coenhaven binnen de ring is sluiting van de metroringlijn Isolatorweg – Centraal Station relevant.
Wat heb je aan steeds mooiere infrastructuur als de kaartjes straks onbetaalbaar zijn. Stop het geld dan liever in asfalt.
Asfalt rendeert???
Asfaltkosten zijn grotendeels eenmalig en veroorzaken geen grote jaarlijkse exploitatieverliezen. Daarnaast is de auto voor de burger beter betaalbaar dan het OV.
OV is ook een nutsvoorziening en beter voor het milieu, dat is ook wat waard.
@Ricardl
Praatjes vullen geen financiële gaatjes.
Heel Nederland asfalteren. Probleem opgelost.
Het wegennet heeft veel meer kosten dan inkomsten, en wegenonderhoud kost gigantische stapels met geld.
Het OV is per reizigers-kilometer vele malen goedkoper dan asfalt.
Pre-corona was het OV 70-80% kostendekkend, wat echt heel veel hoger is dan het wegennet, waar vele malen zoveel belastinggeld ingestoken wordt dan dat er aan wegenbelasting binnenkomt. En dan tel je de longkanker die al die autos maken nog niet eens mee.
Wel graag wat minder geklooi met de Matrixborden. Snelheidsbeperkingen slaan vaak nergens op.
Het probleem bij OV zijn de jaarlijkse exploitatieverliezen die je met wegverkeer niet hebt.
Het wegverkeer veroorzaakt steeds grotere onderhouds- en vervangingskosten in de infra. De verkeers(on)veiligheid legt een groot beslag op de kosten van gezondheidszorg, politie en justitie. En daarmee op de algemene middelen en de premies die iedereen betaalt voor de ZKV.
Er rukken duizenden keren vaker ambulances en helikopters uit voor verkeersongelukken dan voor OV-gebruikers.
Economisch gezien en ook qua personeelskrapte is dit zeker de oplossing. Wel zou je moeten denken aan de mensen, die om welke reden tijdelijk geen beschikking hebben over een auto en mensen, die om welke reden geen rijbewijs kunnen halen. Deze willen en moeten ook weg kunnen zonder iedere keer anderen te vragen om hen van a naar b te brengen.
Dit zou deels opgelost kunnen worden door een of twee extra stroken voor zelfrijdende voertuigen zou ook wenselijk zijn, opdat deze niet het gewone verkeer hindert en de veiligheid langs deze manier gegarandeerd kan worden. Deze zelfrijdende voertuigen kunnen naast passagiers ook vracht naar plekken brengen.
Als ik spreek over zelfrijdende auto’s denk ik aan dit soort systemen, die ook beperkt over normale wegen kunnen rijden. Het is iets anders dan de volledig zelfstandig rijdende auto waar de techniek ver van weg is.
https://www.zelfrijdendvervoer.nl/techniek/2017/12/22/nederlandse-parkshuttle-krijgt-nieuwe-voertuigen-en-gaat-openbare-weg-op/
Veel reacties hebben de trant van: omdat Schiphol een OV knooppunt is, is het vestandig om het OV knooppunt aan het metronet te koppelen.
In de ruime omgeving van Schiphol is totaal niets te halen. Schiphol is één grote lege vlakte met landingsbanen, wegen en spoorwegen. Alle bedrijvigheid is op één of andere wijze gekoppeld aan de luchtvaart. Dat betekent dat als de luchtvaart gaat afnemen ook de vervoersbehoefte gaat afnemen.
Ja, Schiphol is een OV knooppunt. Ja, voor veel reizigers is overstappen op Schiphol een slimme oplossing. Maar alles hangt af van een basale luchtvaart gebonden vervoersstroom van reizigers en werknemenrs. Als die basale stroom wegvalt, dan vervalt de noodzaak van een OV knooppunt.
Kunnen Schiphol, Amsterdam en de grote bedrijven in de buurt niet de krachten bundelen. De Airport Shuttle is er al dat zijn alle treinen die er nu al rijden. Een extra trein is niet nodig, wel die verlengde Noord Zuidlijn die ook in Badhoevedorp moet komen. Deze gemeente heeft geen railverbinding, terwijl het tussen Amsterdam en Schiphol ligt. De Ringlijn niet verlengen naar Centraal, maar naar Noord. Dan krijgt dit stadsdeel een snelle verbinding met West Amsterdam v.v. De trein via Zuidtak naar de Watergraafsmeer is een route die de Westtak aflost maar de Weesperlijn niet.Alleen treinen die Amsterdsm Zuid beginnen of eindigen gaan leeg, zonder passagiers naar de opstelsporen Watergraafsmeer.
900 miljoen tot 2025 reserveren voor onderzoek naar verlenging van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol – Hoofddorp lijkt mij rijkelijk veel.
In het Elseviers Weekblad van deze week staat een interview met de CEO duurzaamheid van KLM. Tussen de regels door lees je dat de luchtvaart niet aan de duurzaamheidsrichtlijnen kan voldoen.
Ja, de KLM wil per 2030 30% CO2 besparen.
– 20% door efficiëntere vliegtuigen
– 6% door bio kerosine
– 4% door overige efficiëntie maatregelen
Dat lijkt heel mooi, maar na beter lezen merk je dat dit een wassen neus is.
Ja, nieuwere vliegtuigen zijn 20% efficiënter. Maar een vliegtuig gaat echt langer mee dan de 7 jaren die resten tot 2030.
De 6% bio kerosine lijkt mooi. Echter je hebt bio afval nodig. Er is niet voldoende bio afval om meer bio kerosine te maken. Maar ook andere sectoren willen bio fuels gebruiken. Dus het is de vraag of genoeg bio afval beschikbaar is. Er is nog een tweede probleem. Het maken van bio fuel vraagt energie die verkregen wordt door brandstof te verstoken. Dus eigenlijk is van die 6% slechts 4.5% klimaat neutraal.
De 30% besparing is niet voor het bedrijf KLM maar voor de CO2 productie per reizigerskilometer. De kans is groot dat de 30% CO2 reductie volledig wordt opgegeten door de groei van het aantal reizigerskilometers.
Als wij mondiaal nog twee record zomers meemaken, dan moet de politiek mondiaal ingrijpen. Tijdens Corona konden we ook zonder passagiers luchtvaart leven. Ga er maar vanuit dat er keihard in de luchtvaart gesneden gaat worden.
Uhm, hoe had je je dat voorgesteld, dat de politiek mondiaal gaat ingrijpen?
In verreweg de meeste landen geven ze geen ene sier om het milieu of om het klimaat. Hooguit op papier maakt men zich er op politiek niveau wat zorgen om, omdat de VN het eisen. Meer dan de helft van de wereldbevolking is zodanig arm dat ze qua bestaanszekerheid niet verder dan een paar dagen vooruit kunnen kijken. Denk jij dat die mensen het een biet kan schelen als er een zeespiegelstijging en/of ander onheil aankomt over een paar decennia? En hoe denk je dat men in bijvoorbeeld Rusland denkt over het vervangen van blokverwarming in de honderdduizenden sovjetflats door warmtepompen? Terwijl men geen nagel heeft om de reet te krabben.
Het beleid en de verwachting voor de meeste Aziatische landen is gericht op toename van de welvaart, wat onherroepelijk zal zorgen voor een enorme groei van de luchtvaart aldaar. De enige rem die erop zit, is de bovengrens aan de productiecapaciteit van de grote vliegtuigfabrikanten. Maar dat is niet het enige. Een toename van welvaart in bijvoorbeeld India, zal zorgen voor een gigantische extra vraag aan elektriciteit, die ze echt met zonnecellen gaan opwekken. Dat worden gewoon kolencentrales voor, pak hem beet, een miljard mensen. En dan heb je het over landen waarvoor de meest apocalyptische voorspellingen bestaan ten aanzien van het klimaat. Wij als Nederland/Europa zijn veel te klein om tegenwicht te bieden aan wat er qua uitstoot wereldwijd te komen staat. Er is geen politieke macht die dit wereldwijd gaat aanpakken.
En als je kijkt naar de luchtvaart dichterbij, dan zie je dat Nederland weliswaar de heiligste wil zijn, maar dat buurlanden de rol van Schiphol likkebaardend overnemen.
Tijdens de coronacrisis voorspelden mensen hier dat er in ‘het nieuwe normaal’ niet meer gevlogen zou worden en dat het gros van de autosnelwegen wel kon worden gesaneerd en dat door ‘slimme oplossingen’ iedereen voor het openbaar vervoer gaan kiezen. Het is anders gebleken. De stille meerderheid wilde direct toen het kon weer het vliegtuig in, wat voor chaos zorgde. Het is nog nooit zo druk geweest op de snelwegen. En het openbaar vervoer wil maar niet herstellen. Volgens cijfers van Eurostat van afgelopen week, werden in 2021 in Nederland 85,4% van de reizigerskilometers met de auto gemaakt, tegen 8,0% met de trein. In beiden behoort Nederland tot de koplopers. Spanjaarden blijken zelfs 13,1% van hun reizigerskilometers per vliegtuig te maken, tegen 4,6% met de trein. Uit alle cijfers valt op te maken dat (Europabreed) een overweldigende democratische meerderheid qua vervoerskeuze absoluut niet kiest voor het meest milieubewuste. Bijna 80% van de reizigerskilometers in Europa wordt gemaakt met de auto, gevolgd door het vliegtuig (7,3%), de bus (7,1%) en de trein (5,6%). De politiek is niet in staat daar grote wijzigingen in te bewerkstelligen.
> Uhm, hoe had je je dat voorgesteld, dat de politiek mondiaal gaat ingrijpen?
> In verreweg de meeste landen geven ze geen ene sier om het milieu of om het klimaat.
Ik heb als voorwaarde gesteld, nog twee record zomers. Te veel landen krijgen last van de klimaatverandering: bosbranden, zondvloedachtige regens, extreme droogte, onleefbaar hoge temperaturen.
Als dit zo door gaat, dan zal mondiaal ingegrepen worden. Het kon met het ozongat. Nu zal het weer moeten.
Dit jaar hebben we in de Aziatische landen gezien:
– Ernstige overstromingen in China
– Onleefbare temperaturen in India
– Verminderde koffieoogst Indonesië
– Slechte rijstoogst India
Uiteindelijk lijden we (bijna) allemaal onder klimaatverandering.
Ik heb werkelijk geen idee wat je verwacht dat er radicaal verandert na nog twee recordzomers. Het is niet zo dat ze dan in India gaan denken ‘oh, nou dan ontwikkelen wel niet’. Wat wij er tegenin kunnen brengen is allemaal klein bier. Het is zinvol om goed voor je omgeving te zorgen, zodat het milieu waarin je leeft zo goed en leefbaar mogelijk is. Voor de rest is de invloed van Nederland en de Nederlander op de totale uitstoot in de wereld letterlijk NUL.
Overigens kun je mondiaal gezien helemaal niet spreken van recordzomers. Als het bij ons zomer is, is het immers winter aan de andere kant van de aardkloot. Recordzomer is een populistische term.
Overstromingen in de zomer zijn er in China al duizenden jaren. Die zijn de laatste decennia echter juist een stuk zeldzamer door de bouw van stuwdammen waardoor de waterhuishouding beter beheersbaar is geworden.
China, India en Indonesië zijn sterk groeiende landen die voor hun energievoorziening tientallen kolencentrales bouwen. Je kunt je zelfs afvragen of de enorme groei van China niet de belangrijkste factor is bij een klimaatverandering. De verantwoordelijkheid kan toch niet alleen maar in Europa en Noord-Amerika liggen, of op de A12.
De uitstoot van de gemiddelde Europeaan is twee keer zo hoog als die van de gemiddelde Indiër en Chinees.
Arriva is inmiddels tijdelijk gestopt met biodiesel omdat de prijs door het plafond gaat en tankt weer gewone diesel voor hun treinen. Bio brandstoffen zijn dus een schaars goed en als de prijs te hoog is gooit ook KLM gewone kerosine in hun vliegtuigen. Hoge prijzen betekent eigenlijk dat de vraag hoger is dan het aanbod. Biobrandstoffen zijn op zijn gunstigst een niche.
Milieuwinst in het OV valt niet te halen uit niche markten, e-bussen, etc. maar uit volle(re) treinen en bussen. De vraag die gesteld moet worden is hoe krijgen we meer mensen uit de auto de trein en bus in.
En het personeelstekort hindert het overstappen van auto naar OV enorm.
Het personeelstekort is vooral een geldtekort dat ontstaan is doordat het OV te arbeidsintensief georganiseerd is.
> De vraag die gesteld moet worden is hoe krijgen we meer mensen uit de auto de trein en bus in.
Eh… niet? Net als die andere vier door Robert Long in “De letter K” bezongen fenomenen is ook Kar een “nogal sterk verslavende in feite zware drug die lichamelijk en geestelijk fataal is”. https://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/2023/03/lezerscolumn-5g-onze-leefwereld-volgens-5k/
Ik zie een patroon. Je bent jong, je wilt een betere wereld en auto’s zijn maar vies. Je hebt een fiets, er zijn bussen en treinen en als je het lief vraagt, mag je met pa en ma meerijden. En ook als je je rijbewijs eenmaal hebt, waarom zou je een auto kopen? Als je er een nodig hebt, dan huur je er toch gewoon een? Een pick-up truck als je grofvuil weg moet brengen, een luxe sedan als je op vakantie gaat.
Maar dan ben je 30, ga je je settelen en komen er kinderen. Dan is zo’n auto toch wel erg handig. En dan heb je geen ov meer nodig. En voor je het weet, vragen de kinderen op een dag heel lief of ze met jou mee mogen rijden… te lief om ze af te snauwen met dooddoeners als “ga toch fietsen” of “pak de bus maar”…
…Wantrouwen…
Niks nieuws onder de zon, het is het zoveelste infra – rail – project waar men: A) vraagtekens bij kan zetten of het ooit volgens plan gestalte krijgt, B) het vanwege centen wel uitgevoerd kan worden, C) budget overschrijdingen of logistieke problemen wel haalbaar is, D) men het zoden aan de dijk zet nu Nederland vooral ANTI -luchtvaartland geworden is en men zelfs het STOMMME idee heeft om een moderne luchthaven waar veel potentie in zit en die in diverse vormen als voorbeeld dient elders op de wereld, denk aan Singapore Changi airport, wilt gaan – inkrimpen -, iets wat men nergens anders niet kan begrijpen, dom !
Het nut voor beter rail infra naar Schiphol is mijns inziens daarom ook discutabel en heb er weinig vertrouwen in voor de toekomst. Alles moet met de trein, alsof men met die ondoelmatige Europese trein netwerk zo makkelijk, goedkoop en snel, wat heet snel, ergens komt, om over continentale en intercontinentale vluchten maar te zwijgen en alsof men ook in de luchtvaart heeft blijven stilstaan zoals betere en milieuvriendelijke en zuinige motoren.
Nederland is Schiphol liever kwijt dan rijk vanwege de dubieuze geluidshinder, dan kan men beter ook GEEN metro naar deze “verguisde” luchthaven aanleggen. Ik heb er ooit gewerkt, ben een echte luchtvaart fan in de ruimste zin des woords (!), heb menigmaal onze Aardkloot van boven gezien en vind het spijtig dat Schiphol naar de armehoela geholpen wordt en dan nu men in de toekomst minder reizigers te verwerken krijgt een dure en geld verslindende metro aanleggen. In 1975 reden er alleen bussen van en naar de luchthaven, dan is de aanvulling nadien met de huidige trein voldoende. De politiek helpt alles wat met Schiphol te maken heeft om zeep terwijl de luchtvaart ook veel werkgelegenheid en goeds gebracht heeft (!) en ondertussen moet men elders zijn toevlucht nemen om een vliegreis te maken, zelfs Turkije spint er met z’n nieuwe luchthaven garen bij.
Ik woon in Zuid-Limburg en heb gelukkig diverse alternatieven binnen handbereik voor zowel Europese als niet-Europese vliegreizen en daar heb ik Schiphol niet perse voor nodig, helaas zou ik bijna zeggen.
Misschien kan men het geld beter benutten voor doortrekking van Metro lijn 52 naar Purmerend of Zaandam…, maar dat kost ook geld, personeelstekorten en vergrijzing.
Laten ze ook maar NIET aan de Lelylijn beginnen, want dat wordt na deze metro debacle de zoveelste “SOAP” in OV land Nederland…! ! !
Het klimaatdenken is in Nederland ontaard in een bijna religieus extremisme waarbij de gelovigen iedere realiteit uit oog zijn verloren
Tuurlijk joh. Kunnen de oogkleppen nog wat verder binnenwaarts gericht worden? Ikke ikke en de rest kan stikken. Maar wat mij betreft jij eerder dan ik.
Nou, als ik deze reactie lees, dan lijkt de stelling van Opa Ties zeer aannemelijk.
@Opa Ties. Ja, en dat is inderdaad het grote probleem. Mensen die ouder dan veertig zijn, dienen het stramien wel een beetje te herkennen. Er wordt vanuit linkse hoek een apocalyptisch scenario uitgerold, dat alleen kan worden voorkomen als mensen allemaal stoppen met dingen doen die men in linkse hoek toch al niet pruimde. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Hoe moeten we herkennen dat er nu echt iets aan de hand is?
Gezonde mensen identificeren zich het liefst met winnaars, niet met mislukkelingen of andere misbaksels. Mensen die de extreemste scenario’s aanhangen en die debiele dingen doen, maken weinig kans om een meerderheid achter zich te krijgen. Niemand die bij z’n volle verstand is gaat op een snelweg demonstreren om te dansen met wildvreemden en een kind van 6 laten bepalen of ze zich laten oppakken door de politie. Er zijn geen mentaal stabiele personen die bij dat soort jokers willen horen. Als er daadwerkelijk een urgente boodschap is, is de huidige aanpak van die gekken niet de juiste. Net zo waanzinnig als die gele hesjes in Frankrijk.
Als die gekke sufragettes zich een eeuw geleden niet druk hadden gemaakt om verbetering van de positie van de vrouw en het vrouwenkiesrecht stond Annemiek als niet-betaalde huishoudster en broedstoof met 12 kinderen de was te doen in plaats van ons hier te verblijden met haar visie op de wereld. Soms is je verzetten tegen de conservatieven die jouw leven naar de kloten helpen, niet willen luisteren naar argumenten en niet bereid zijn hun verworvenheden op te geven en gedrag aan te passen de enige manier om ogen te openen en veranderingen af te dwingen.
Is een (renteloze) lening geen oplossing?
Als de verbinding daadwerkelijk zo belangrijk is, dan betaalt deze zich toch vanzelf terug?
Wie gaat geld lenen voor een project dat financieel nooit rendabel zal zijn.
De 10 Km metrolijn kan niet hier stoppen.
Niet naar Schiphol, en zeker niet naar het noorden.
Trek deze dan door naar Purmerend / Hoorn waar de metro de N247 /N235 (met meer dan 3.000.000 autobewegingen per jaar) kan verlichten.