fbpx

Eurostar gaat rijden tussen Amsterdam en Genève – na de zomer meer treinen naar Londen

Eurostar gaat een verbinding maken tussen Amsterdam en het Zwitserse Genève. Dat heeft de treinmaatschappij dinsdag bekend gemaakt. Ook wil Eurostar tussen Londen en Genève en Frankfurt en Genève gaan rijden. De nieuwe verbindingen staan voor na 2030 in de planning.

Eurostar meldt ook dat het bedrijf vanaf 9 september het aantal ritten vanaf Amsterdam Centraal naar Londen van drie verhoogt naar vier. De extra trein vertrekt in de ochtend om 10.40 uur uit Amsterdam. Vanaf half december wordt de dienst nog verder uitgebreid naar vijf ritten per dag.

Via Brussel naar Genève

Sinds de directe ICE Amsterdam – Basel vorig jaar stopte, is er geen directe dagtrein meer tussen Nederland en Zwitserland. Als de geplande trein van GoVolta naar Bazel niet van de grond komt, dan zal de Eurostar Amsterdam – Genève weer voor een directe verbinding zorgen tussen de twee landen. Volgens Eurostar gaat de nieuwe trein via Brussel rijden.

Nieuwe verbindingen in samenwerking

Eurostar meldt de nieuwe verbindingen met partners te gaan rijden. Het bedrijf noemt niet wie die partners zijn. Momenteel rijdt Eurostar de treinen vanuit Amsterdam in samenwerking met NS International. De verbinding Frankfurt – Londen rijdt Eurostar waarschijnlijk samen met Deutsche Bahn die al geruime tijd een wens heeft voor een directe trein tussen Duitsland en Londen. Voor de trein Genève – Londen is het Zwitserse SBB de logische partner. SBB maakte eerder dit jaar bekend een verbinding met Londen te starten na 2030.

Wens al in 2012 uitgesproken

De nieuwe verbindingen zijn eigenlijk al meer dan tien jaar vertraagd ten opzichte van eerdere ambities van Eurostar. In 2012 maakte de toenmalige topman van Eurostar bekend dat het bedrijf in 2017 Londen met tien Europese steden wil verbinden, waaronder Frankfurt, Genève en Marseille.

Vijftig nieuwe treinen voor verdere groei

De nieuwe verbindingen passen binnen de ambitie van Eurostar dat in 2030 50 procent meer reizigers wil vervoeren met de huidige vloot van ruim 50 hogesnelheidstreinen. Voor de nieuwe diensten heeft Eurostar nieuwe treinen nodig. De vervoerder heeft al een investering van 2 miljard euro gepland voor de aankoop van maximaal 50 nieuwe hogesnelheidstreinen.

Meer concurrentie

Eurostar vervoerde in 2024 een recordaantal van 19,5 miljoen reizigers, vijf procent meer dan in 2023. In 2030 wil het bedrijf jaarlijks 30 miljoen reizigers vervoeren. Het moet zijn ambities waarmaken in een concurrerender markt. Tussen Londen en het Europese vasteland heeft Eurostar nu geen concurrentie maar inmiddels hebben zich met het Nederlandse Heurotrain, het Italiaanse Trenitalia en het Britse Virgin concurrenten gemeld voor de routes waarop Eurostar rijdt.

(c) Treinreiziger.nl 

5 7 stemmen
Artikel waardering
52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patrick
11 dagen geleden

Benieuwd hoe ES dat wil doen: die 50 nieuwe treinen die besteld zijn zullen net genoeg zijn om de bestaande (verouderde) treinen na 2030 te vervangen. Geen nieuwe/extra treinen besteld tot nu toe. Blijft ES: maximaal uitmelken van de reiziger door het maken van zoveel mogelijk winst met zo min mogelijk kosten.

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Patrick

Nou de e320 blijft in dienst, dus dan jeeft eurostar 67 treinen ipv de huidge 51, toch een flinke toename

Daarnaast hebben de treinen die eruitgaan vrij weinig zitplekken. Een thalys heeft 350 zitplaatsen, terwijl een e320 er 900 heeft. En anfhankelijk van welk model de nieuwe treinen worden, zullen die tussen de 450 (8 baks velaro treinen) en 600 zitplekken (tgv m) hebben, dus de capaciteit gaat wel flink omhoog.

En tja wat wil je, ze hebben enorme schulden omdat ze tijdens corona als enigen geen steun kregen. Terwijl de engelse nationale treinen, de ns, sncf, nmbs en ook veel vliegmaatschappijen zoals airfrance/klm honderden miljoenen tot miljarden aan staatsteun kregen.

BigNub
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

De e320 is in principe 2 aparte treinen die aan elkaar gekoppeld zijn. Dit moet vanwege de tunnel naar het VK
Dus geen echte vergelijking

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  BigNub

Ja maar ze tellen wel als één trein in de vloot van eurostar.

En een e320 gelijk stellen aan twee gekoppelde thalys treinstellen is ook niet gelijk, in de eerste passen 200 extra passagiers.

Marin
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Volgens mij is een e320 gelijk aan 2 gekoppelde ICE’s.

Dries Molenaar
10 dagen geleden
Antwoord aan  BigNub

Het is een trein die wellicht met wat sleutelen handig te splitsen is. Het ziet eruit als een trein. Ze worden ook nooit gesplitst.

Allan Kleiweg
10 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Kom op Dries, mij staat geen geval bij waarbij een Eurostar in de tunnel verongelukt is. Zou dat er iets mee te maken hebben dat er tot op heden geen Eurostar-treinen vanuit de onderzeese tunnel in twee richtingen zijn ‘gevlucht’ ? Trouwens, ik heb honderden rijtuigen gezien met een handrem. Die werden ook zeer zelden gebruikt. Brandtrappen in flats worden dus ook maar zelden benut waarvoor ze zijn bedoeld. Dat is logisch hè !

Allan Kleiweg
10 dagen geleden
Antwoord aan  BigNub

Kennelijk begrijp je het verschil niet tussen treinen en treinstellen. Meerdere gekoppelde treinstellen (sprintertjes, dubbeldekkers of Eurostar-treinstellen) vormen hoe dan ook altijd één trein (met één verantwoordelijke machinist). Inderdaad, een in de kanaaltunnel gestrande trein, moet kunnen worden gesplitst, en in twee richtingen kunnen ‘vluchten’ (dus is er wel een tweede machinist aan boord).

Mar
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Wanneer ze concurrentie krijgen tussen Parijs en Londen zullen ze waarschijnlijk een aantal treinen uit hun huidige dienstregeling halen en op andere routes zetten.

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Gok op TGV – M. Met de dubbeldekstreinen kan je meer spelen met zitplaatsen. Nadeel is de kofferruimte. Maar daar hebben ze wel hun aanpassingen voor. Zie Euroduplex Parijs – Barcelona.

Dacht dat Eurostar ook gerede werd door de Franse overheid. Corrigeer me als ik het fout heb.

Maar als Eurostar vooral voor winstmaximalisatie gaat zullen andere spoorbedrijven in het gat springen. Want niet alle reizigers willen een week van tevoren boeken. Je ziet dat Trenitalia (ETR 1000) en RENFE/AVE in het gat willen springen.

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

eurostar is officieel onafhankelijk maar de sncf heeft de meeste aandelen. Een beetje zoals dat ns onafhankelijk is maar de staat alle aandelen heeft. Officieel onafhankelijk en ze kunnen niet zomaar bij het geld van de sncf, maar alle winst gaat wel direct die kant op.

Oh andere bedrijven zullen het proberen, maar belgië gaat dat tegenhouden omdat eurostar in brussels gevestigd is en ze geen trek hebben in concurrenten. En anders houdt frankrijk het wel tegen. (Plus er is ook geen ruimte overhebben in de noord zuid passage in brussel).

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Patrick

Dubbeldekstreinen type TGV Duplex. Tegenwoordig noemt Alstom dat de Avelia platform.

Deze dubbeldeks hogesnelheidstreinen zijn zeer beproefd. Ook belangrijk met ontwikkelen en toelaten tot diverse landen. Want een geheel nieuwe type trein ontwikkelen kost zeer veel tijd.

Alstom ontwikkelde de AGV. En daar deden ze ruim 12 jaar over. Vervolgens bestelde NTV deze trein. SNCF echter niet. Die blijft vertrouwen op de beproefde TGV Duplex.

Mee eens dat Eurostar vooral voor winstmaximalisatie gaan. Ze hebben een ijzersterke formule waarmee ze flexibel hun dienstregeling kunnen aanpassen met hun treinen.

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door Hanzeboog
Mark
10 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Voor de routes van en naar Amsterdam kan dit model nog wel eens een probleem zijn. Ik begrijp dat door onze hogere perrons en de lage instap van de dubbeldeks Alstom treinen toelating een lastige kwestie is. Je mag schijnbaar maar niet of over geringe hoogte “naar beneden een trein instappen”. Los van dat dit natuurlijk niet rolstoeltoegankelijk is.

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Mark

De huidige TGV Duplex werd ontwikkeld in de jaren 90. Die hebben een lage instap. En niet gelijkvloerse instap op 76 cm hoogte.

De TGV-M kan best wel aangepast worden. Alstom levert al een aantal NMBS M 7 rijtuigen met gelijkvloerse instap. Terwijl daarvoor een aantal M 7 rijtuigen nog geen gelijkvloerse instap hadden.

Grote kans dat als Eurostar Avelia treinen met gelijkvloerse instap vraagt dat best geregeld kan worden.

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door Hanzeboog
Anoniem
10 dagen geleden

Zou ook mooi zijn als Eurostar de oude Zon-Thalys weer zou terugbrengen. Het liefst dan ook als dagelijkse service het hele jaar door. In 7 uurtjes naar de Middellandse Zee, zo snel en gemakkelijk zonder overstap. Echt onbegrijpelijk dat ze het deze zomer niet aanbieden.

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Wie weet. Dat de Zon Thalys/Eurostar niet meer rijdt is zoals bekend vanwege te weinig treinstellen. En dan stellen ze prioriteiten met hun huidige aantal treinen.

Zie de opvolger van Zon Thalys nog wel terugkomen na 2030. Maar dan wel met een andere type trein.

Bert Sitters
10 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Met stop op Charles de Gaulle.

Hanzeboog
10 dagen geleden

Eurostar Amsterdam – Genève. Zien waar ze tussen Amsterdam Centraal – Genève stoppen. Waarschijnlijk zoal in Amsterdam Centraal – Schiphol – Rotterdam Centraal – Antwerpen – Brussel Zuid/Midi.

En dan via LGV Interconnexxion (via Marne La Vallee Chessy) en een groot deel van de LGV Parijs – Lyon.

Dat wordt met de nieuwe hogesnelheidstreinen van Eurostar gereden. Want de huidige Eurostar beschikken niet over de Zwitserse nationale beveiligingssystemen. Welke type hogesnelheidstrein het zal worden is toekomstmuziek. Maar gezien de rit via HSL Lyon – Parijs in combinatie met andere HSL is een Avelia Duplex één van de favorieten.

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Dat hoeft niet, zwitserland heeft overal emtrs, en tot aan het geneve is het franse 25kv bovenleidingssysteem aangelegd.

Jorden
10 dagen geleden

Drie jaar geleden naar Genève gereisd met een Gare du Nord/-de Lyon overstap. Op zich wel leuk om met een ruime overstap even door Parijs te lopen, maar voor het grote publiek zou is dit een goede ontwikkeling om een alternatief op vliegen te geven: meer treinen die om Parijs heen verder rijden.
Treinen Amsterdam-Marseille-Nice/Milaan en zelfs Barcelona (als LVG Montpellier-Perpignan ooit gebouwd wordt) zou mogelijk moeten zijn.

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Jorden

De LGV Interconnexxion wordt nu vooral door de binnenlandse TGV gebruikt. En eigenlijk nog weinig door internationale TGV zoals Eurostar.

Wie weet dat de LGV Interconnexxion meer gebruikt gaat worden door Eurostar. TGV Amsterdam – Marseille met Zon Thalys was er al eens in een bepaalde zomerperiode. 1 keer per week was zo’n TGV wel rendabel. Of het 1 keer per dag rendabel is afwachten. Dat is toekomstmuziek.

Drs.P
10 dagen geleden

Dan zal die vertrekhal van St.Pancras flink uitgebreid moeten worden. Het is er al krap met te weinig zitplaatsen.

Dries Molenaar
10 dagen geleden
Antwoord aan  Drs.P

Ik heb er ook geen goede herinnering aan. Het lijkt te veel op een vliegveld en het is er beredruk.

Hanzeboog
10 dagen geleden

Eurostar meldt ook dat het bedrijf vanaf 9 september het aantal ritten vanaf Amsterdam Centraal naar Londen van drie verhoogt naar vier. De extra trein vertrekt in de ochtend om 10.40 uur uit Amsterdam. Vanaf half december wordt de dienst nog verder uitgebreid naar vijf ritten per dag.

Toch aanzienlijk. Zeker als je moordende concurrentie van vliegtuigen en boten tussen Londen – Schiphol/Nederland meerekent. Voeg daarbij dat de Eurostar 320 ruim 2 keer zoveel zitplaatsen heeft als de Eurostar Red/Thalys.

Veen
10 dagen geleden

Het gaat niet uitgevoerd worden. Zwitserland gooit verbindingen die vaak vertragingen hebben er botweg uit. Zwitserland wil op tijd rijden en verbindingen die vertraagd over de grens komen verstoren de boel. Ze hebben al besloten dat bepaalde Duitse ICE-verbindingen niet meer in Zwaitserland mogen rijden. Verbindingen uit Nederland of Engeland hebben een nog veel grotere kans op vertraging. Treinen die in Engeland toegelaten zijn, zijn duidelijk smaller en dus minder comfortabel. Dus die treinen tussen Amsterdam en London zijn niet echt om te juichen.

Drs.P
10 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

Die nieuwe trein naar Genève gaat niet via Duitsland.

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

je vergeet dat zwitserland ze niet verder laat rijden dan het eerste station in zwitserland, vanuit duitsland vaak basel. Maar deze trein gaat via frankrijk en via die route is geneve het eerste station. Dus ja, stel de trein zou verder zwitserland ingaan, dan zouden de zwitsers hem niet verder laten rijden dan geneve bij vertraging. Maar geneve is toch al de eindbestemming

Marc
10 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

Los van dat het risico op vertragingen uit Engeland en Nederland, die door België en Frankrijk gaan, helemaal niet groter is dan een verbinding door Duitsland (waar zeker de komende jaren nog aan de lopende band vertragingen zullen zijn), gooien de Zwitsers de treinen er vaak vrij kort na de grens uit. Vanuit Duitsland is dat vaak Basel Bad, vermoedelijk niet in de laatste plaats omdat dit een Duits station in Zwitserland is, en vanuit Frankrijk zou dit prima Genève kunnen zijn. Zou de trein nog doormoeten naar Lausanne, dan wordt dat risico wat groter, maar tot Genève moet prima kunnen.

Verder hoeven de treinen helemaal geen Brits profiel te hebben. Dat gold wel voor de originele Eurostars, maar dat kwam omdat die in de beginfase nog over klassiek spoor naar Londen Waterloo reden. Tegenwoordig leggen ze de volledige HS1 af tot St. Pancras International. De nieuwere E320-treinen hebben daarom ook ‘gewoon’ het ons bekende bredere profiel. Ook bij nieuwe treinen zou dan dus zo zijn, tenzij er in de toekomst mogelijk nog verbindingsbogen worden aangelegd zodat treinen in theorie door kunnen Engeland in. Maar zover zal het de komende jaren zeker niet komen.

Marin
10 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

De HSL in Engeland heeft volgens mij het (of een) Europese vrije ruimte profiel.

Dries Molenaar
10 dagen geleden

Wie wil er vanuit NL naar Geneve? Duidelijk dat SCNF zijn diensten moet uitbreiden naar Brussel en zo Frankrijk goed aansluiten.

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Er zijn morgen 7 vluchten naar geneve vanaf schiphol, dus er is wel degelijk vraag.

Beter dan de eurocity direct wordt de aansluiting toch niet, (tenzij belgië ineens de 12 minuten stop in antwerpen inkort), helemaal met gebrek aan ruimte tussen brussel noord en zuid. Beter zou een rechtstreekse trein naar lille zijn via gent. Er is flink vraag naar reizen naar gent én vanaf lille zijn er al zat tgv’s naar zuid frankrijk.

Dries Molenaar
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Het idee is om goed aan te sluiten op alle franse grote lijnen. Niet alleen naar Lille of Nice

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Vanuit lille heb je tgv’s naar alle grote steden, en kan je zo een overstap in parijs ontwijken. Probleem is dat er geen goede verbindingen zijn naar lille vanuit nederland (zonder of veel overstappen, of de enkele tgv brussel-zuid frankrijk die al overvol is).

JanA
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Een snelle trein van Amsterdam naar Osnabrück en daarna door richting Berlijn en Kopenhagen is ook een goede verbinding.

Woensdag 11 Juni
Bremen 4
Hamburg 5
Billund 5
Aalborg 4
Copenhagen 13
Gothenburg 5

Hannover 4
Berlijn 8
Praag 7
Warschau 8
Gdansk 2
Poznan 4
Krokow 4

Totaal 73 vluchten per dag

Bert Sitters
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Van Antwerpen via Gent naar Rijsel ligt geen hogesnelheidslijn. Er rijdt nu een Intercity, maar een TGV zal op het klassieke spoor niet sneller kunnen.

Er gaan behalve de zeven dagelijkse vluchten van Schiphol naar Genève ook vluchten van Brussel naar Genève die de snelle Eurostar kan vervangen.

Daan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

ik heb het niet over de nieuwe trein van eurostar. Ik bedoelde dat het beter is om normale trein naar lille te rijden, als het doel is om nederland op de rest van frankrijk aan te sluiten. Vooral omdat door de overvolle noord-zuid passage in brussel er nooit veel treinen vanuit nederland rechtstreeks naar zuid frankrijk zullen gaan.
Het idee is om dan met een over stap toegang te geven tot de tgv’s die vanuit lille naar zuid frankrijk rijden. Nu is die optie onaantrekkelijk door de vele overstappen die nodig zijn, hiermee wordt het een alternatief voor de overstap in parijs.
Ja het is iets langzamer via lille (nog geen half uur gebaseerd op huidige dienstregelingen), maar die tijd wordt teruggewonnen door niet van station te hoeven wisselen. En antwerpen brussel is nogal traag, de (diesel)stoptrein tussen leewuarden en groningen is sneller dan de eurostar tussen antwerpen en brussel.

Bert Sitters
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Er heeft ooit een Thalys van Amsterdam op Rijsel gereden. Dat was geen succes. Onvoldoende reizigers. Deze dienst is dan gestopt.

Je hebt gelijk met Antwerpen – Brussel-Zuid. Er moet daar gewoon HSL-spoor komen met een nieuwe tunnel onder het centrum van Brussel.

Steef
10 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het zou misschien een succes kunnen worden als de trein een goede, niet te krappe/niet te ruime aansluiting heeft op treinen naar zuid-Frankrijk en dit samen als pakket wordt geadverteerd en verkocht. De gemiddelde persoon die lange treinreizen overweegt zal bij een trein naar Lille niet meteen denken dat dit goede mogelijkheden biedt naar de rest van Frankrijk.

Of er moeten meer lange verbindingen vanuit Brussel worden aangeboden.

Het lastige bij beide opties blijft dat je een extra overstap nodig hebt, en bij elke extra overstap haken mensen af.

Bert Sitters
10 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

De stoptijd van de Eurocity Direct in Antwerpen moet gewoon korter.

Ik ben recent een paar keer met deze trein gereisd.
Is goed bezet.
In Antwerpen stappen veel reizigers uit. Hun plaatsen zouden in Antwerpen kunnen worden ingenomen door reizigers uit Antwerpen die zo snel op Brussel-Zuid willen en daarvoor een redelijke toeslag willen betalen. NS en NMBS/SNCB zouden gewoon tot een akkoord moeten komen.
Er is nu in Vlaanderen gemor over de beperkte treinen tussen Antwerpen en Brussel.

Marc
10 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik heb wel iets gehoord over het feit dat de EuroCity Direct momenteel nog is gebaseerd op 160km/u vanwege mogelijk inzet van Traxx + ICR. Dit zou binnenkort 200km/u moeten worden nu ICNG (bijna) volledig is ingestroomd. Met die snelheid zou de aankomst in Antwerpen vroeger worden en dan zou de ECD de Eurostar niet meer voor te laten, wat betekent dat je, zeg, 5 minuten wint door eerder in Antwerpen te zijn en nog eens 5 tot 10 minuten vanwege een kortere stop in Antwerpen. Dat is best flinke tijdswinst, en met het oog op de overstaptijd op veel TGV’s naar Zuid-Frankrijk is dat best fijn.

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Marc

Wie weet. Vermoed dat daar vooral Infrabel daar over gaat.

De discussie over Eurocity Direct is in België nog niet over. Via Belgische media was vooral in het begin discussie over Eurocity Direct en Eurocity. Treinreizigers die dan tussen Antwerpen – Brussel in te volle Eurocity Direct/Eurocity terecht kwamen. Daar was best wel wat chagrijn over.

En dan de rijpatroon van de Eurocity Direct. Hetzelfde als Eurostar Parijs tussen Schiphol – Brussel Zuid. Laten ze daar extra stoppen op Brussel Noord en Brussel Centraal.

Bert Sitters
10 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Drie stations in Brussel is teveel van het goede. Brussel-Noord is een forensenstation. Dus niet nodig. Voor Brussel-Centraal valt wel wat te zeggen: dichtbij de Grote Markt. NS wilde wel een stop daar, maar NS kreeg het niet voor elkaar.

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ben benieuwd naar de punctualiteit van de Eurocity Direct. Vermoed dat die hoog is.

Wat niet verassend is. Tussen Schiphol – Antwerpen is de dienstsnelheid 160 km p/u. Maar kan het 200 km p/u rijden. Via Treinpositie.nl wel eens gezien hoe ze vertragingen kunnen inlopen.

En dan de marge bij Antwerpen Centraal. Eigenlijk is het nog zo slecht niet dat de Eurocity Direct zo lang moet wachten. Want in het verleden voor 2025 waren de Beneluxtreinen berucht om hun forse vertragingen. De Eurocity Direct is t.o v. de oude Beneluxtrein een forse verbetering. Niet alleen omdat ze aanzienlijk sneller zijn. Maar ook betrouwbaarder. Al waren ze in het begin nog onbetrouwbaar.

De enige verbetering met Eurocity Direct is dat tussen Antwerpen Centraal – Brussel Zuid wat meer gestopt kan worden. Zoal op Brussel Centraal en Brussel Noord. De overige stations kan Eurocity Brussel – Rotterdam voor de rekening nemen.

Hanzeboog
8 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Vandaag in Eurocity Direct naar Antwerpen gereisd. Zeer vol. De reis vanaf Lelystad verliep soepel en probleemloos. En ook comfortabel.

Eurocity Direct is echt een flinke verbetering ten opzichte van de oude Beneluxtrein qua reistijd, comfort, betrouwbaarheid.

Dat geldt ook voor de Eurocity die comfortabeler is dan de NS ICR. Voorlopig rijdt de Eurocity nog 160 km p/u.

Bert Sitters
10 dagen geleden

Ik zie mogelijkheden voor Amsterdam langs Parijs, via Charles de Gaulle naar Lyon, Bordeaux en Nantes. Kunnen meteen alle vluchten van Schiphol naar Charles de Gaulle, Lyon, Bordeaux en Nantes opgeheven worden.
Als Eurostar niet wil, dan wil vast een andere wel.

Arjan krabbenbos
10 dagen geleden

Eurostar kan ook de rode Italiaanse Frecciarossa treinstellen bijbestellen die dan tussen Nederland, België, Frankrijk naar Zwitserland en wie weet ook Spanje kunnen rijden. ( vanaf Nederland!) Deze rijden behalve in Italië al tussen Parijs en Milano via Zwitserland en op het Spaanse HSL netwerk. De TGV Duplex is nog niet toegelaten in Nederland en België, misschien de laatste generatie van dit dubbeldekstype wel straks!
Zowel de voormalige Zon Thalys als de Ski Thalys waren prima verbindingen direct van en naar Frankrijk vanaf Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, alleen de Ski variant reed altijd een stuk vroeger dan zijn zomerse collega. Als beiden weer als Eurostar Solleil of Eurostar Neige terugkeren, hoop ik wel dat beiden een gunstiger vertrek uit Nederland krijgen. Zo bereik je meerdere reizigers en over toekomstige rijpaden voor de vernieuwde versies kan al over nagedacht worden.
De huidige TGV Eurostar Red zijn vanaf 1996 in dienst gekomen en zullen nog wel enkele jaren in dienst blijven. De nieuwere Eurostar Blue naar en van Londen is een erg lange trein, die door de Kanaaltunnel rijdt, maar zijn oudere voorganger was dat ook. Zal wel met veiligheid te maken hebben, net zoals de afgeschermde paspoortcontroles op hun stations langs de route, waar ze een halte hebben. Schiphol Airport en Antwerpen Centraal worden dan voor de Londendiensten niet aangedaan, als de Eurostar E320 naar Brussel Zuid rijdt of Parijs dan wel, dan vervangen ze een Red treinstel.

Hanzeboog
10 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

TGV Duplex is al eigenlijk al verouderd. TGV-M is het modernste versie. En die kunnen op aanvraag van Eurostar aangepast worden zoals zij het willen hebben.

Frecciarossa ETR 1000 is toch al wat ouder. Zal het geschikt zijn voor bijvoorbeeld gelijkvloerse instap?

Eend
10 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De TGV M Duplex treinen zijn beter dan oude TGV Duplex met name de bar is vervangen door Bistro. Met betrekking tot gelijkvloerse instap is wel kritiek namelijk een kleine drempel volgens Duitse kritische commentaren. De instap is gebaseerd op 55 cm instap De Frecciarossa ETR 1000 is moeilijk aan te passen omdat de instap boven het draaistel is. De Talgo Avril heeft wel een gelijkvloerse instap voor 76 cm.De nieuwe serie 107 ex hotel trein rijtuigen en de motorrijtuigen van de Avril. De stoel opstelling is eerste klas 2+ 1 en tweede klas 2+2. Talgo en Renfe testen momenteel deze treinen. Of deze serie ook problemen heeft met onrustig rijden en hoge geluidsbelasting in de rijtuigen iis mij onbekend.
Een groot nadeel geen restauratie rijtuig heeft. Bij een 400 meter trein kan gemakkelijk worden ingebouwd. Ik heb wel van 400 meter Talgo trein project een beschrijving gelezen. Ik weet dat er een project bij Talgo is om een variabele instap te maken, dus trein rijdt in Nederland, België, Spanje en Duitsland op 76 cm vloer hoogte en laat de vloer van instap zakken naar 55 cm voor Frankrijk, Zwitserland, Italië etc. Onbekend of dit project ooit wordt toegepast in de Talgo treinen. Wel is mij bekend dat Talgo aan toegankelijkheid veel aandacht besteed en een prijs van de ONCE ( Spaanse gehandicapten vereniging).

FFA
10 dagen geleden

Quigo brussel – parijs was hedenmiddag volgeboekt.

Drs.P
10 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Hopelijk nog wel plek in Eurostar?

FFA
10 dagen geleden
Antwoord aan  Drs.P

Geen idee.
Ik ben naar brussel gegaan.
En zag (wederom) een en ander mbt internationale treinen in casu: Quigo; Eurocity.

FFA
10 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

In de Eurocity van plusminus 13.50 u Brussel noord – Rotterdam bezetting minder dan 25 %.
sprak later met rond 16.15 met een belgische conducteur die normaal op de Eurocity zit. Ik vroeg waarom hij een NS-speldje en een trein-brochure droeg. die Brussel-Zuid – Luik Sint Lambert (over Namen) begeleidde. Vanwege minder Eurocity treinen vandaag.
De ICE Zugleiter Frankfurt – Brussel-Zuid wist nix van de stakingen in Nederland. Een medepassagier op weg naar Brussel-Midi informeerde naar de stakingen of dat gevolgen had voor zijn reis, naar London.
Wat niet het geval was.
Daar de ICE op tijd aankwam, 1 minuut te vroeg. Stond aan de andere kant de Quigo naar Parijs die 10 minuten later vertrok.

Es geht voran.
Dank Gruenen en SPD.
En Groen en Socialistische fraktie in EU parlement.