Italiaanse Spoorwegen willen tussen Parijs en Londen gaan rijden
08 apr 2025 16:17
De Italiaanse Spoorwegen zetten hun expansiedrift voort met het plan voor een nieuwe hogesnelheidstrein tussen Parijs en Londen. De staatsspoorwegen van Italië, FS Group, wil het plan al in 2029 realiseren samen met het Spaanse Evolyn.
De uitbreiding van hogesnelheidsverbindingen in Europa is een van de speerpunten van de toekomststrategie van de Italianen, meldt de FS Group. Voor de hogesnelheidstrein van Parijs naar Londen heeft FS Group een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Spaanse private vervoerder Evolyn die al langer in de race was voor een treindienst door de Kanaaltunnel, maar momenteel treinen noch verbindingen heeft. FS Group plant een miljard euro te investeren in de nieuwe verbinding.
Plek voor één concurrent Eurostar
Evolyn was naast de Virgin Group een van de meest serieuze kandidaten om de concurrentie aan te gaan met Eurostar voor een verbinding door de Kanaaltunnel. Aan het begin van dit jaar maakte Virgin bekend nog dit jaar tien hogesnelheidstreinen te willen kopen. Zowel Virgin als Evolyn maakten vorig jaar bezwaar tegen de weigering van Eurostar om de twee vervoerders toegang te geven tot het Temple Mills treindepot. Inmiddels heeft het Britse Office of Rail and Road uitgesproken dat er in het depot plek is voor een andere vervoerder.
Met Frecciarossa treinen
FS Group wil met Italiaanse Frecciarossa hogesnelheidstreinen tussen Parijs en Londen gaan rijden. De Italianen rijden al verschillende verbindingen in Frankrijk met deze treinen. In een persbericht stellen de Italianen dat er momenteel technische onderzoeken plaatsvinden voor het rijden van deze treinen door de kanaaltunnel en over het Britse spoor.
Meer verbindingen naar Londen
FS Group bestudeert momenteel ook op mogelijkheden de verbinding Parijs-Londen uit te breiden. Daarbij denken de Italianen aan verlengingen naar Lille, Lyon, Marseille en/of Milaan. Met Trenitalia France rijdt de FS Group al hogesnelheidstreinen tussen Parijs en Milaan, Parijs en Lyon en vanaf juni Parijs en Marseille. De FS Group is daarnaast met Trenitalia UK aandeelhouder in de Britse vervoerder Avanti West Coast.
Ook Heurotrain en SBB willen naar Londen
Het Nederlandse Heurotrain heeft ook plannen om hogesnelheidstreinen naar Londen te gaan rijden. En de Zwitserse spoorwegmaatschappij SBB maakte eerder dit jaar bekend een directe hogesnelheidstrein te willen rijden van Zwitserland naar Londen. Maar de Zwitsers verwachten dit niet voor 2030 te kunnen realiseren.
(c) Treinreiziger.nl
Betekent dat niet dat er dezelfde eisen worden gesteld als aan Eurostar. Namelijk dat twee treinstellen 1 trein gaan vormen waarbij de reizigers makkelijk van treinstel 1 naar treinstel 2 kunnen lopen en de achterste trein ontkoppeld kan worden. En wellicht nog andere aanpassingen. Ook moet op alle stations waar de trein vertrekt een grenscontrole ruimte en afgeschermde perron aanwezig zijn
De lengte eisen voor treinen in de kanaaltunnel zijn al een tijd terug afgeschaft, zodat deutsche bahn er met zijn ice’s kon gaan rijden.
Dat is niet doorgegaan omdat ze in keulen geen ruimte hadden voor de controles, maar sindsdien is de lengte eis vervallen.
Ach, wie weet komt UK eerdaags in Schengen. Dat is allicht beter dan het huidige systeem.
Terug in de EU zou ook veel gekloot schelen aan de grens. En veel welvaart brengen. Nu zijn ze op weg naar de tijd voor de EU.
Vergeet het maar, de meeste Britten zijn blij dat ze uit de EU zijn en dat er flinke controles aan de grens zijn. Wie voorstelt om de UK bij Schengen te laten aansluiten pleegt politieke zelfmoord.
Toch heeft de Brexit de Britten serieus welvaart gekost. Iedere handelsbarrière of grenscontrole kost gewoon welvaart en levert heel veel ongemak op.
hahaha, volgens navraag zijn de meeste Britten helemaal niet blij. Veel leave stemmers hadden nu liever remain gestemd. In het raadgevende referendum dat zomaar bindend werd gemaakt.
Wellicht houden ze nu beschaafde passende EU burgers buiten maar worden ze nog steeds overlopen door Commonwealth burgers en miljoenen Aziaten.
Volgens mij hangt het er maar nogal vanaf waar je het vraagt. In de regio’s waar het slecht gaat (grofweg alles buiten Londen), ging het onder de EU ook al slecht. Die streken kwamen ook niet in aanmerking voor Europese fondsen voor regionale ontwikkeling. De hoop onder veel mensen was dat de Brexit daarin verandering zou brengen, maar dat is niet gelukt. Al denk ik dat nu pas op kleine schaal wat verbetering te zien is.
Londen is een heel ander verhaal. Als de profetieën van de Nederlandse journalistiek waren uitgekomen, dan zouden alle bankiers de stad inmiddels verlaten hebben en zou het slechts de vraag zijn of Amsterdam, Parijs of Frankfurt het belangrijkste zakencentrum van Europa zou zijn geworden. In de praktijk is de positie van Londen alleen maar verstrekt door de Brexit en zijn juist de continentale zakencentra die aan importantie inboeten.
Waarom zou het VK in Schengen willen???
Dat wilden ze al niet toen ze in de EU zaten.
Ze houden de grenzen dicht omdat ze anders nog meer overspoelt worden met vele illegale immigranten die om 1 of andere rare reden het VK als beloofde land zien.
Velen hier hebben een grote mond over Italië en vermeende superioriteit van zichzilf of anderen. Feitelijk kan Nederland hier niets gelijkwaardigs aanbieden. De trein naar Frankfurt is al te moeilijk.
Nederland wil kwaliteit en Italië heeft dat niet en het gaat ze ook niks aan…
Wel eens in een Frecciarossa gereisd? Voor mij is deze trein welkom, als ik daarin langs Parijs naar zuidelijke bestemmingen kan reizen.
Ja, ik ben van mening dat er een aantal verbeteringen noodzakelijk zijn zoals gelijkvloerse instap en de zware deuren van toiletten moeten veranderd worden omdat ze moeilijk te openen zijn voor reizigers met artrose.
Helaas valt aan veel treinen valt het nodige te verbeteren. Ook aan de nieuwste types,
Met Talgo AVRIL kan gelijkvloerse instap eenvoudiger geregeld worden dan met de ETR 1000 Frecciarossa.
Want het ontwerp van Frecciarossa is wat ouder dan de Talgo AVRIL. Daar staat tegenover dat de Talgo AVRIL door zijn nieuwigheden ook meer kinderziektes kan hebben.
Het heeft zijn voor – en nadelen.
En dat de talgo avril de reizigers helemaal suf trilt en schudt.
Het lukt ze ook maar niet om dat onding in Nederland en Duitsland goedgekeurd te krijgen.
Dit is onjuist. De Talgo Avril is heel anders dan de Talgo ICEL zowel technisch als de indeling van de stoelen. Ik met Talgo 6 gereisd tussen Valencia en Salou met 200 km per uur en had een fantastische baan ligging. Dit in tegenstelling tot de ICE van Amsterdam naar Keulen afgelopen november dat was een verschrikkelijke baan ligging. Het goedkeuren van treinen duurt in Europa altijd lang. In tegenstelling tot Azië. CRRC ETS treinen zijn geleverd in april en komen in augustus in dienst.
Nederland kan niets willen want ze produceren niets. De F35 komt ook uit Italie. Die is wel goed genoeg. De treinen auto heli en wat meer zin gewoon goed.
Wie zegt dat we een grote mond hebben over Italië? Die Fyra debacle was daar eventjes een periode van met de incompetentie van Ansaldobreda. Die onderdeel was van een holding company dat nu Leonardo Group genoemd wordt.
Tijdens de Fyra debacle werd wel bewonderend gesproken over de Fiat Pendolino treinen. En natuurlijk de fraaie ETR 500. Het ligt dus genuanceerder.
Er moeten ook weer directe verbindingen komen via Ashford, Ebbsfleet en Stratford Internatiol, waar thans geen enkele trein naar of van Lille, Brussel, Parijs en Rotterdam stopt. Dan concureer je beter met auto, boot en vliegtuig. Nu is het een enorme omweg om hier te komen of van te vertrekken. De stations zijn allen aanwezig, nu alleen nog een stoppende trein daar. Voor de Coronacrisis begon stopten behalve bij Stratford Int ook al treinen. Is hier ook al over nagedacht.? Groot Brittannië wordt zo voor bewoners uit het vaste continent Europa een pak interessanter! Zijn er reizigers ervoor te vinden? Ik denk het wel als deze stations en hun gebieden meer in de picture komen voor nieuwe reisdoelen daar. Hopelijk wordt ook hier meer aangedacht aan gegeven dan alleen Londen als belangrijk knooppunt!
De stations Ashford en Ebbsfleet trokken te weinig reizigers om ze rendabel te maken. Denk daarbij aan de hoge kosten van controle en douane.
Beide stations worden overigens gewoon gebruikt voor binnenlandse HSL’s.
Ik ben het deze keer met Paul Lamote eens.
Deze stations kunnen een nuttige functie vervullen. Elke keer als ik op St.Pancras ben valt me op dat de vertrekhal propvol is en dat er vaak geen zitplaatsen meer zijn.
Deze reizigers gaan echt niet kiezen voor stations een stuk buiten Londen waar zij totaal niet moeten en willen zijn.
De liberalisering van het Europese spoornet biedt in principe kansen voor alle spoorbedrijven
Maar in de praktijk zie je vooral de grootste spoorbedrijven zoals SNCF, Trenitalia, DB en RENFE er gebruik van maken. Goed om te zien dat SNCF ondanks de Franse protectionisme concurrentie krijgt in eigen land. Al is dat vanwege het protectionisme in Frankrijk beperkt.
Dit kan het begin van meer activiteiten van Trenitalia en andere spoorbedrijven. Sinds SNCF participeerde in NTV met 20% met de fraaie AGV Italo zijn Trenitalia en SNCF concurrenten van elkaar geworden.
Dat is gunstig voor treinreizigers. Zou mooi zijn als op termijn de fraaie ETR 1000 gaat concurreren met de verouderde Eurostar treinen in Nederland. Pas na 2030 zullen de voormalige Thalys treinen vervangen worden.
Ik zou het een goede zaak vinden als het monopolie van Eurostar doorbroken wordt. Wellicht komt er een eind aan hun bedenkelijke praktijken.
Zoals met alle monopolisten krijg je dat treinreizigers teveel moeten betalen. En zitplaats in Eurostar krijg je vooral als je ruim van tevoren reserveert.
Prima als Trenitalia in het gat duikt omdat sommige treinreizigers korter van tevoren met een hogesnelheidstrein willen reizen.
Tussen Parijs – Lyon – Milaan verlaagde SNCF hun tarieven met TGV toen de ETR 1000 werd ingezet.