Haagse trambestuurder krijgt remhulp
22 jan 2019 11:47
Een detectiesysteem gaat trambestuurders helpen om aanrijdingen te voorkomen op het spoor in de binnenstad van Den Haag. Een radarsensor en een speciale camera detecteren of mogelijk gevaar dreigt op een aanrijding met grote obstakels op het spoor. Het systeem waarschuwt dan de trambestuurder en remt zo nodig zelf als hij niet tijdig reageert.
Eerste in Nederland
Het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM is naar eigen zeggen de eerste vervoerder van Nederland die een praktijktest gaat doen met een dergelijk systeem. Niet alle trams worden uitgerust met het nieuwe detectiesysteem, alleen de nieuwste stadstram.
Zo werkt het systeem
Het detectiesysteem kan bussen, auto’s en vrachtwagens herkennen. Maar ook andere trams en stootjukken. Het systeem bepaalt steeds of er een kritieke situatie is op basis van de snelheid van de tram, de snelheid van het gedetecteerde object en de locatie ervan. Deze gegevens toetst het systeem voortdurend aan de vooraf bepaalde waarden, zoals de afstand waarop het systeem de bestuurder begint te waarschuwen voor een gedetecteerd object. Dit gebeurt met een geluidssignaal en knipperend symbool op het scherm van de trambestuurder. Ook berekent het systeem de remafstand die nodig is om een aanrijding te voorkomen.
Veel onveilige situaties
Volgens de HTM grijpen trambestuurders dagelijks tientallen keren in om aanrijdingen te voorkomen. “Vaak gaat het om fietsers en voetgangers die onvoldoende aandacht hebben voor andere weggebruikers, al dan niet door het gebruik van smartphones en oordopjes. Ook automobilisten die plotseling remmen of hun voertuig op het spoor stilzetten zorgen voor onveilige verkeerssituaties”, aldus de HTM in een persverklaring.
Lange remweg
Een tram heeft vanwege zijn zware gewicht een twee tot drie keer langere remweg dan een auto. Snel remmen voor een voertuig dat de doorgang blokkeert voorkomt verkeersslachtoffers en schade. De praktijkervaring met de remhulp moet uitwijzen of het systeem voldoende ondersteuning biedt aan de bestuurder, die wel zelf volledig verantwoordelijk blijft voor het veilig besturen van de tram.
Eerdere tests
HTM testte het systeem eerder uitvoerig zonder reizigers aan boord. Als laatste fase van dit traject gaat HTM ervaring opdoen met het systeem. De trambestuurders die gaan rijden met de remhulp zijn inmiddels opgeleid. Wanneer de ervaring positief is wil HTM alle grijs-rode stadstrams verspreid over 2019 gaan uitrusten met dit systeem. Daarna bekijkt HTM of de wit-blauwe trams van de Randstadrail ook een remhulpsysteem kunnen krijgen. De verouderde rood-beige trams zullen rond 2024 worden vervangen door nieuwe brede stadstrams. De remhulp is één van de eisen die HTM stelt aan deze nieuwe tram.
Goh, zoiets had ik al voor treinen voorgesteld in het Campina-stukje maar schijnbaar mocht dat niet van de redactie.
Het is 2019, waarom is dit er nu pas?
Ik begrijp niet waarop je doelt. Ik heb niet bewust een reactie tegen gehouden. Bij gebruik van links doet ie dat soms automatisch, als een soort spamcontrole. Ik ben mij in elk geval niet bewust van dat er reacties in de wacht staan.
IK heb een paar alinea’s ingetypt over zo’n rem-assistent voor treinen, die wel wat verder moet kijken dan van deze tram.
Het moet in 2019 toch mogelijk zijn om AI beeldanalyse te doen en objecten te spotten. Ook is bekend waar overwegen zijn waar dan op gefocust kan worden. Voor dieren zou je een automatische afschrikkings-laser kunnen toepassen (zoals op schiphol gebruikt wordt). Mogelijkheden genoeg. Nog wat sterker remmen zou ook moeten kunnen hoewel dit voor de passagiers gevaarlijk wordt. Maar bussen maken ook noodstops.
Camera’s zijn juist een stuk minder betrouwbaar dan ultrasoonsensoren, vandaar dat elke parkeersensoren, adaptive cruise control en automatische noodremsystemen daarmee werken en niet met beeldherkenning. Sommige systemen gebruiken daarnaast nog radar maar dat heeft zich nog niet bewezen als een betrouwbaarder systeem (heeft meer last van reflecties en absorbtie).
Wat betreft de treinen is het nut maar beperkt, het grote probleem bij overwegen is dat de zichtafstand kleiner is dan de remafstand, zie bijvoorbeeld het ongeval bij Dalfsen. Zelfs als je een feilloos detectiesysteem hebt kan je nog niet de aanrijding voorkomen (slechts iets verzachten). Dat geeft het grote probleem aan van de overweg, die is inherent onveilig omdat een noodgeval niet af te vangen is. Ergo is de oplossing daar het schrappen van overwegen en niet bakken met geld naar luxe detectiesystemen brengen.
Ultra-soon werkt alleen in het nabij-bereik. Voor de trein moet je meerdere honderden meters vooruit kijken. Dat gaat het beste me een optisch systeem gekoppeld met een AI systeem wat objecten detecteert. Het grootste risico zijn vals positief signalen van bijvoorbeeld late overstekers die nu geen probleem voor de trein zijn maar met zo’n systeem wel want dat reageert onmiddellijk. Alles realiteit in 10 jaar.
Hildebrand,
Dries heeft altijd wat te mekkeren en in 80% van de gevallen slaat zijn reactie als een tang op een varken.
Dus maak je er niet al te druk over. Bij de overige reacties staat ie er meestal direct of binnen half uur op. Dus niets te klagen.
Mevrouw den leeuw mekkert als een lammetje.
Goh, Reactie toont precies het gelijk van @den Löwe aan. Reactie die je op de kleuterschool verwacht, mar verder nergens op slaat.
En op school had je ook altijd een spuit elf.
En die Molenaar stond immer vooraan in de rij …
Inderdaad zat ik altijd bij de top drie van de klas (van 30). Bij een heel strenge juf. Ik ben ook ingenieur geworden.
In 1979 deed ik bij de HTM onderzoek naar tramstremmingen. Daaruit blijkt dat de remhulp wel degelijk zin heeft.
29% van de stremmingen zijn te wijten aan aanrijdingen tussen een tram en een andere weggebruiker. De gemiddelde stremming duurt 13 minuten met een standaardafwijking van 6,8′. 60% van deze stremmingen duurt langer dan 10′, 24% langer dan 15′. Voor stremmingen door aanrijdingen tussen derden, op de tramrails, zijn deze getallen gunstiger: aandeel 25%, duur gemiddeld 9′ met sigma 5,4′, 36% >10′, 17% > 15′. Ik weet het, dit is 40 jaar geleden, maar de orde van grootte en de onderlinge verhouding zullen denk ik niet sterk gewijzigd zijn.
Nog een aanvullende reactie:
Rond 1979 deed ik ook onderzoek naar dodelijke aanrijdingen door HTM-bussen en -trams. Dat waren er toen 4 tot 8 per jaar. Opvallend: bijna alle slachtoffers vielen in de buitenwijken, en niet in de drukke binnenstad (ondanks bijv. halten van slechts 85 cm breedte in de Grote Marktstraat met aan beide zijden van de halte snelverkeer).
Jarenlang reisde ik in Amsterdam vrijwel dagelijks met de tram; het viel mij op hoe vaak de bestuurder v/m een noodstop moest maken, naar mijn schatting 1 à 2 maal per rit van 6 km. Geen wonder dat hartklachten in mijn HTM-tijd zo vaak de reden van WAO-afkeuring waren. (Naast rugklachten.) 50% van de HTM-bestuurders en -chauffeurs kon rond 1980 niet langer dan 18 jaar mee. Hopelijk zijn de stoelen verbeterd; en nu komt er dus een remhulp die best wel zou kunnen helpen tegen hartbeschadigende adrenalinepieken.
Een automatische rem is nog steeds slecht voor het hart. Voorzover je van schrik hartklachten krijgt. Het zal eerder de stress zijn.
Beter lijkt een duwende ballon voorkant waardoor er minder schade zal zijn en objecten ook van de baan verwijderd worden 🙂 . Nog beter is een vrije trambaan en beveiligde kruisingen. Ook voor voetgangers. Maar dat is lastig te verkopen. Vroeger noemden ze de tram van Rotterdam-Rosestraat naar Hellevoet(sluis) de moordenaar. Tegenwoordig gaat de metro door Alexander en Ommoord met die naam door het leven.
Nee, een aanrijding met een persoon en/of voertuig is niet slecht voor het hart??? Om maar over het hart van de bestuur(st)der te zwijgen.
Het gaat om bijna aanrijdingen, niet alle noodstops eindigen in een aanrijding. Inderdaad krijg je van schrik geen hartprobleem. Van voortdurende stress wellicht wel hoewel sommigen er high van worden.