Rover wil actie provincie tegen afschaling ov in Noord-Holland
01 aug 2023 16:40
Reizigersvereniging Rover roept de provincie en gemeenten in Noord-Holland op om in actie te komen tegen de afschaling van het treinverkeer in het noorden van de provincie. De NS wil onder meer de intercityritten tussen Alkmaar en Amsterdam op vrijdag halveren, zodat die eens in het half uur gaan. De provincie erkent dat de bereikbaarheid verder onder druk komt te staan door de plannen van de NS.
Minder intercity’s
Waar de NS elders in het land de beperkingen die vorig jaar voortkwamen uit personeelstekorten probeert terug te schroeven, gebeurt dat volgens Rover in Noord-Holland niet. Zo komt de spitsintercity tussen Alkmaar en Haarlem niet terug.
“Als de plannen van de NS doorgaan, verliezen treinreizigers naar Alkmaar straks op de vrijdagochtend de helft van hun reismogelijkheden, terwijl dan juist de populaire Alkmaarse kaasmarkt plaatsvindt”, zegt Ludolf Maat van Rover.
Aansluitingen
De reizigersorganisatie vindt ook dat de NS onvoldoende rekening houdt met de aansluiting van het treinverkeer op ander openbaar vervoer. Zo zouden tien verschillende buslijnen na de maatregelen niet meer aansluiten op de trein in Alkmaar en wordt de overstap vanuit het noorden van de provincie in Alkmaar een kwartier in plaats van enkele minuten.
Provincie deelt zorgen
Rover wil dat de provincie en de gemeenten langs de lijn Den Helder-Alkmaar-Haarlem bij de NS gaan aandringen op herziening van de plannen. Dat zou ook het autoverkeer ten goede komen, omdat de files op de A9 zouden verminderen als meer mensen voor de trein kunnen kiezen.
De provincie snapt dat het voor de NS lastige tijden zijn, maar deelt de zorgen van Rover over het niet terugbrengen van de spitsintercity tussen Alkmaar en Haarlem. Een woordvoerster van gedeputeerde Jeroen Olthof noemt de snelle verbinding belangrijk om de druk op de A9 te verminderen. “Ook de aansluiting van buslijnen, onder andere rondom Beverwijk, komt hierdoor onder druk te staan.”
Voorlopig geen reactie NS
Volgens de woordvoerster heeft de NS de provincie gevraagd om op de plannen te reageren. Ze laat weten dat de treinvervoerder begin september een officiële reactie kan verwachten.
(c) ANP / Treinreiziger.nl
Het is al jaren kommer en kwel met de NS in de regio Noord Holland Noord. Hoewel ik de actie van ROVER (NHN) wel kan waarderen vind ik wel dat ze erg laat mee komen. Uitval van treinen in Den Helder door nog steeds kort te keren in de spits, forse reistijd verlengingen van Den Helder-Amsterdam ( in 2007 nog 65 minuten ) tegen NU 77 minuten het is meer een sprinter dan een IC de reistijd vanuit Kop van Noord Holland richting Beverwijk en Haarlem is met een half uur toegenomen en dat was ook al VOOR de Corona, NS heeft in de huidige concessie belooft meer treinen te rijden maar in Nord Holland is er juist fors minder treinen gaan rijden. Ik kan geen personeel uitvragen vinden in de regio Noord Holland dus is er schijnbaar geen personeels tekort in deze regio .NS pleegt bovendien contract breuk in relatie met de huidige concessie, maar ja vanuit Den Haag hef e niets te verwachten
Hoezo contractbreuk? Ieder halfuur een intercity voldoet keurig aan de concessie voorwaarden.
dat klopt, maar NS bood meer ( oa IC Alkmaar-Haarlem )en dat komt NS nu niet na en dat heet contractbreuk als je niet bied wat je hebt belooft en afgesproken,
Hebben ze dat beloofd en afgesproken dan?
Dat waren voor corona de plannen, maar dat is niet hard afgesproken en staat ook niet in het exploitatiecontract.
Dat is nooit contractueel afgesproken. In het contract staat alleen dat NS de grote stations minimaal twee keer per uur moet bedienen tussen 6 en 24 uur (in het weekend vanaf 7 uur, resp. 8 uur). Overigens mag NS zelf kiezen of de bediening met sprinters of intercity’s gebeurt.
In het concessiecontract worden nauwelijks eisen gesteld ten aanzien van de dienstregeling. De politiek wilde NS niet voor de voeten lopen door gedetailleerde eisen te stellen zoals de provincies dat wel doen
Een dienstregeling is geen contract. Helaas.
@Hildebrand. Volgens mij is een dienstregeling juridisch gezien een soort belofte. En juridisch gezien is een belofte meer waard dan in de volksmond. Het is dus veel meer dan een intentie iets te voeren, maar meer een overeenkomst tussen de vervoerder en de afnemer van de dienst.
Het is dan ook tweeledig. Lokale vervoerders zien de dienstregeling vrijwel uitsluitend als iets wat is opgenomen in de prestatieafspraken met de concessieverlener. Maar ze gaan daarbij voorbij aan het feit dat ook de consument er rechten aan kan ontlenen.
Richting de concessieverlener kan NS zonder problemen afschalen naar het minimale wat tussen beiden is afgesproken.
Alleen nog de vraag wat je er als consument juridisch aan hebt. Je zou kunnen zeggen dat er sprake van contractbreuk is als je een abonnement hebt betaald voor een dienst waar je nog maar tweemaal (ipv viermaal) per uur gebruik van kunt maken. Dat contractbreuk levert dan het recht op om een abonnement per direct te ontbinden. Maar de mogelijkheid om voor de aanpassing van de dienstregeling op te zeggen bestaat al. Dus daar heb je verder niets aan.
Als consumenten er rechten aan kunnen ontlenen dan is dat sowieso slechts voor de duur van de huidige dienstregeling.
Niet Rover maar de NS kwam hier erg laat mee. Het afschalen van de dienstregeling tussen Alkmaar en Amsterdam is pas begin juli bekendgemaakt door de NS.
Ik woon in Alkmaar en reis al 23 jaar per trein naar mijn werk; aanvankelijk naar Haarlem, nu naar Sloterdijk. De situatie post-corona qua reizigersaantallen is bijna surrealistisch. Ik neem meestal de trein van 8:14 uur richting Nijmegen en als ik op het station kom (even na achten), kun je bij wijze van spreken een kanon afvuren zonder iemand te raken. Misschien staan er 40 mensen te wachten, niet meer. Pre-corona had je een metrostation-achtige drukte. Nu is het gewoon doods. In Heiloo en Castricum wel redelijk wat opstappers, maar het geheel gaat me wel aan het hart.
Met name de intercity-forensen zijn definitief weggebleven na corona en dat zal op deze lijn die bij uitstek veel spitsvervoer had er in flink in hakken.
Iets soortgelijks zie ik hier in het noorden ook. Vooral de treinen wat later in de ochtendspits (tussen 8:00 en 9:00) zijn zo goed als leeg. Na 9:00 wordt het weer wat drukker. Mensen die wel in de spits reizen zijn studenten, mensen die voor 6:30 hebben ingecheckt, rijksambtenaren die al decennia lang dagelijks in het landsbelang maar zinloos naar Den Haag pendelen onder het mom van reistijd=werktijd, mensen die naar Schiphol moeten, veel mensen die zogenaamd de beperkingen van hun goedkope e-ticket niet willen snappen en veel personeel van NS/Prorail. Pre-corona was het redelijk normaal dat er 12 delen ICM of zelfs 10 delen DDZ werden ingezet. Tegenwoordig is het niet meer dan oncomfortabel druk tot Zwolle als er met een enkele ICM-3 wordt wordt gereden. Maar wat wil je ook? Er is inmiddels iedere week wel een dag met urenlange stremmingen, bijvoorbeeld de zichzelf repeterende sein- en wisselstoringen tussen Meppel en Zwolle.
De sprinters buiten de spits zijn wel vrij druk, maar rijden meestal met een enkel treinstel. Over het algemeen moeten er vrijwel altijd mensen staan.
‘Goh, waar is iedereen?’, is trouwens ook een vraag die je goed kunt stellen op Utrecht Centraal om 8:00. Vroeger stonden de mensen er 10 rijen dik te dringen bij de deuren.
Op de wegen is het drukker dan ooit tevoren, maar bij NS zijn ze in staat te ontkennen dat zij de partij zijn die iets verkeerd doet.
Ik ben benieuwd hoe stil het dan wel niet wordt als de spitsheffing van Koolmees wordt ingevoerd.
Ik woon ook in Alkmaar en reis elke werkdag naar Amsterdam Centraal, en neem daarbij ook vaak de intercity van 08:14.
Ik ben het absoluut met je eens dat er tegenwoordig aardig minder reizigers zijn, en dat er vandaag de dag zo’n max 40 personen staan klopt ook wel.
Maar ik denk dat de rust die er nú is, vooral komt door de zomervakantie. Geen studentenverkeer, en veel ouders die juist nu met hun kinderen op vakantie zijn. Ik verwacht dat na de zomervakantie de reizigersaantallen weer aardig toenemen.
Als ik kijk naar de reizigersaantallen die er voor de zomervakantie waren, dan denk ik dat één trein per 30 waarschijnlijk toch te kort capaciteit biedt. Misschien dat het net past als de NS dan consequent 10 wagons op elke trein zet.
Eens Jordy, het is nu inderdaad stiller dan stil vanwege de vakantie. In september trekt het vast wat bij, maar de drukte van vroeger zie ik niet snel meer terugkeren. Je merkt het ook op het busstation (daar loop ik langs op weg naar de trein). Er staat nu letterlijk soms niemand te wachten. De enige bus die nog enig substantieel vervoer heeft, buiten de vakanties dan, is de korte lijn (twee haltes) naar hogeschool InHolland. Daar rijdt meestal zelfs een gelede bus, een unicum hier!
Er is een deel enkelsporig tussen Schagen – Den Helder. Dat luistert nauw.
Maar dat is geen excuus voor NS om treinen in de spits te laten uitvallen.
Wanneer gaan ze de Hemboog meer gebruiken? Alleen een Sprinter vanaf Hoorn (Kersenboogerd) naar Leiden). Als ze de IC vanwege werkzaamheden bij Amsterdam Centraal willen omleiden kunnen ze deels ook omleiden via Amsterdam Sloterdijk via Hemboog naar Alkmaar. Bijvoorbeeld serie 1000 doortrekken naar Alkmaar.
NS zal het spitsvervoer moeten verminderen om niet failliet te gaan. Want als je het spitsvervoer vermindert kun je dat deel van het materieel afstoten dat je nu alleen in de spits gebruikt plus dat je ook weer minder personeel nodig hebt. Gewoon bezuinigen dus, houder maar rekening mee dat dit in het hele land gaat geven.
Noord-Holland heeft nog veel enkel spoor
– Schagen – Den Helder
– Heerhugowaard – Hoorn
– Hoorn – Enkhuizen
@Rudy, een kleine correctie: Hoorn Kersenboogerd – Enkhuizen is enkelsporig. ProRail is voornemens om dit jaar spoor drie op te breken in Heerhugowaard waardoor tussen Alkmaar en Hoorn slechts gekruist zou kunnen worden in Obdam.
@Ron Swart
Kruisen kan door gebruik te maken de sporen 1 en 2, dat zijn de sporen die nu ook worden gebruikt. Spoor 3 wordt normaal niet gebruikt.
@Anoniem, lekker makkelijk om je achter zo’n pseudoniem te verschuilen.
Doorgaans wordt in Heerhugowaard spoor drie gebruikt voor treinen richting Obdam – Hoorn, uitzonderingen daargelaten.
Ja. Deze sanering snap ik ook totaal niet.
En wat heeft Rover tot nu toe gedaan tegen al die uurdiensten buiten de Randstad???
Rover is een clubje dat denkt dat Nederland alleen maar uit de Randstad bestaat.
Wat een onzin.
Rover heeft maar een paar afdelingen die echt actief zijn zoals Haarlem-Ijmond, Amsterdam, Dordrecht, Rotterdam-Den Haag, etc. Buiten de Randstad “slapen” de meeste afdelingen.
@Brabo een tekort aan vrijwilligers dus.
Rover heeft door de jaren op spoorgebied veel adviezen gegeven die gingen over treinen buiten de Randstad. Ik geloof verder best dat het ingewikkelder is om in Roodeschool een afdeling te starten met voldoende vrijwillegers dan in Den Haag.
Volgens mij is/was er juist een heel actieve vrijwilliger van Rover in Roodeschool (het kan ook Usquert geweest zijn). Het was alleen een onhebbelijk/onuitstaanbaar mens. Ik denk dat ze die schreeuwlelijk eruit hebben gezet.
Je kunt moeilijk de ROVER-vrijwilligers verwijten dat zij zich focussen op hun eigen regio. De regio’s buiten de Randstad zouden er verstandig aan doen hun krampachtige slachtofferrol te overwinnen, en ook te stoppen met het parasiteren op de vele verdiensten van de succesvolle regio’s. Steek de handen uit de mouwen, als je wat wil bereiken.
Treurige emotionele prietpraatjes, maar geen rationele argumentatie. Het OV dient, in iedere regio zorgvuldig beargumenteerd gedoseerd, beschikbaar te zijn. In regio’s met nauwelijks inwoners, rijdt volkomen terecht minder OV. Niemand heeft belang bij lege treinen, trams en bussen.
Stellen dat er in Brabant in regio’s als Eindhoven, Tilburg en Breda nauwelijks inwoners wonen is totale onzin. Desondanks rijdt NS daar massaal uurdiensten.
@ Brabo
Leuk geprobeerd, maar je verontwaardiging slaat werkelijk als een tang op een varken. Ik heb een algemene waarheid benoemd, en daarbij geen enkele regio bij naam genoemd. Maar voor de aardigheid heb ik even de reisplanner gecheckt. Vanmiddag rijden er in één uur tussen Breda en Eindhoven Centraal, drie IC-treinen. Tussen Arnhem Centraal en Nijmegen rijden er zes IC-treinen. En tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal rijden er slechts twee IC-treinen. En maar misplaatst jammeren buiten de Randstad.
Het gaat niet om de intercity’s in Brabant maar de sprinters. Deze rijden ‘s avonds en in weekenden daar 1x per uur. Daardoor zijn de (grotere) dorpen in Brabant slecht bediend. Niet iedereen woont in Breda, Tilburg of Eindhoven. Ook de regio’s daartussen hebben veel inwoners.
@Allan Kleiweg
Het probleem in Brabant is dat er te veel intercity’s en te weinig sprinters rijden.
Het is algemeen bekend dat de NS niet geïnteresseerd is in regionaal vervoer. Men kijkt neer op de ondersteunende spoorlijnen. Alleen daarom al zou een andere vervoerder de kans moeten krijgen om een redelijke dienstverlening te leveren tegen een redelijke prijs. Het kan en het moet beter.
Om hier een goed oordeel over te vellen, ontbreekt toch een belangrijk stuk info: wat is de bezettingsgraad van de treinen die geschrapt gaan worden?
De lijnen boven het Noordzeekanaal draaien al jaren slecht en verliezen al zeker sinds 10-15 jaar jaarlijks meer reizigers. Het is dus niet voor niets dat NS juist hier wil afschalen. Anderzijds speelt er natuurlijk wel een kip en ei probleem.
Pardon? Het aantal instappers in bijv Castricum stijgt jaar na jaar, inmiddels rond de 8000. Het enige “probleem” dat we hier hebben is dat het vervoer erg verspitst is, dan wil iedereen naar Sloterdijk/A’dam Zuid/Den Haag. Elk kwartier zitten/staan er dan minstens 900 mensen in de trein. Daarbuiten vooral dagjesmensen naar Amsterdam, de eerder genoemde kaasmarkt en natuurlijk Schiphol (ook als werkgever).
Maar dan helpt het dus niet om al die spitstreinen naar Amsterdam en Haarlem eerst te verkleinen en dan op te heffen want niet nodig. Dan gaat inderdaad iedereen met de auto en hoeft het niet meer. Laten we dat alsjeblieft voorkomen…
Elk kwartier 900 mensen??? Dat geldt misschien voor 2 of 3 treinen in de ochtendspits en dan nog alleen op schooldagen. Overdag zijn de meeste intercity’s zeer matig bezet.
Dat de lijnen boven Noord-Holland het al 10-15 jaar slecht doen klopt echt niet. In 2019 behoorde de verbinding tussen Alkmaar en Amsterdam nog tot de top 3 drukste routes met de meeste kans om te moeten staan, ondanks dat er 4x per uur een VIRM van 8 of 20 bakken reed. Amsterdam – Alkmaar was om die reden ook in de plannen voor PHS/10-minuten-treinen opgenomen.
Sinds corona is het reizigersaantal wel enorm gedaald, en als forens tussen deze twee steden kan ik beamen dat het dit jaar maar zelden zo druk was dat ik moest staan. Dat is afgelopen jaar misschien 3x voorgekomen tegenover ongeveer de helft van de tijd in 2019. Dat ze nu op vrijdagmiddag 2x/uur willen schrappen verbaast em niet echt, al vraag ik me wel of of het een slim idee is omdat sinds afgelopen februari maand op maand het aantal reizigers weer aan het toenemen is (zomervakantie daargelaten)
Jammer dat niemand het antwoord op deze vraag lijkt te weten.
Rover heeft het vooral over de vrijdagmorgen, omdat het dan Kaasmarkt is. En de zaterdag dan en de zondag?
Sinds de aanleg van de tunnel onder het IJ bij Zaandam reden de treinen van Limburg naar Alkmaar (daarvoor was het Haarlem of Zandvoort). Sinds een paar jaar moet je overstappen in Utrecht of Amsterdam. Dat kost naar Alkmaar 10 minuten extra en naar Enkhuizen zelfs 25 minuten. Laatstgenoemde trein is onderbezet volgens NS. Dank je de koekoek als hij niet eens stopt Zaandam en Purmerend maar wel in Hoogkarspel, Laagkarspel, Bovenkarspel en Onderkarspel.
Rover verwijt NS dat in Alkmaar de treinen niet meer aansluiten op de bussen (en omgekeerd). Dat klopt, zo ondervond ik zelf nog een maand geleden. Hoe nalatig NS ook is, het is de taak van de busmaatschappij (EBS) en de financier (provincie) om te zorgen dan dat die aansluiting klopt en blijft kloppen.
Dat de treinen naar Hoorn niet in Zaandam en Purmerend stoppen is op verzoek van de Provincie die de diensten wilde versnellen en tevens zijn eigen busvervoer tussen Purmerend en Amsterdam wilde beschermen. Ook de lijn Alkmaar-Haarlem is door de Provincie kapot geconcurreerd.
Die kaasmarkt is een paar keer per jaar een paar uurtjes. Daar hoef je echt geen vaste kwartierdienst voor te gaan rijden.
Het doorrijden van treinen op Amsterdam CS heeft slechts één rede. Een doorrijdende trein gebruikt minder perroncapaciteit. Kerende treinen blijven veel te lang langs de perrons staan.
Op Amsterdam CS lopen de treinen bijna geheel leeg. Het aantal doorrijdende passagiers is relatief gering. Het meerendeel van de passagiers heeft als bestemming Amsterdam of is overstapper. Dus gerief voor doorgaande reizigers is een zwak argument.
Dat argument van de Kaasmarkt doet toch wel erg kinderlijk aan. Dat maakt het verhaal niet bepaald sterker.
Dat viel mij dus ook op. Wel de zomerse Kaasmarkt benoemen, terwijl er met geen woord over gerept waort dat de uitgeklede dienstregeling al een paar jaar in het weekend van kracht is.
Een goede overstap in Amsterdam (of Utrecht) is toch het minste wat je mag verwachten.
Kleine correctie: Connexxion, niet EBS (dat is Waterland).
De Provincie heeft natuurlijk ook zelf boter op zijn hoofd. Ze hebben eerder aanbesteding van de lijn Alkmaar-Haarlem tegengehouden hoewel NS er vanwege de verliezen vanaf wilde.
De Provincie houdt zich zoveel mogelijk afzijdig uit angst dat het geld gaat kosten. Als de Provincie geen afschaling wil zal NS zeggen dat dat OK is mits de Provincie het betaalt.
De realiteit is dat NS weinig anders kan doen dan het mes zetten in alle treindiensten die sinds corona niet rendabel meer zijn. Subsidie mag niet want dan is aanbesteding verplicht en aanbesteden wil NS niet omdat ze bang zijn voor concurrentie.
Subsidie mag niet, omdat er een concessie is. En in die concessie is geen subsidie afgesproken. Als dat wel was afgesproken, was het anders geweest.
Klopt en nieuwe concessies zijn subsidies niet meer toegestaan zonder aanbesteding.
Ik ben verbaasd dat er hier nog steeds veel mensen denken dat NS kan doorgaan met geld uitgeven terwijl de uitgaven explosief stijgen en de inkomsten fors dalen. Leuk die nieuwe jongerendagkaart maar die levert nauwelijks iets op vergeleken met de trajectkaart van de weggelopen forens.
Alkmaar-Haarlem elk halfuur per sneltrein, das war einmal… Ik ben ervoor van baan veranderd; ga niet 43 minuten met 10 stops in een volgepropte scholierentrein boemelen. Veel erger vind ik trouwens de definitieve teloorgang van het busvervoer. Hier rond Alkmaar rijdt alles compleet leeg, ook de stadslijnen. Dat is niet meer te verantwoorden. Aan Connexxion ligt het niet (er zijn genoeg goede initiatieven geweest in de loop der jaren), maar de mensen willen gewoon niet met de bus. Dan houdt het op.
Mensen willen niet in een hobbelbus, dat is al jaren zo. Bussen zijn ook steeds oncomfortabeler geworden met steeds minder zitplaatsen vanwege de verplichte lage vloer.
In het weekend en in de avond zaten er vaak niet meer 20 reizigers in die intercity.
Klopt. En dat geeft dus ook te denken over de levensvatbaarheid van het ov in het algemeen. Twee relatief grote provinciesteden, relatief dicht bij elkaar, veel gedoe met files enz. En toch weet de trein geen potje te breken.
Waarom wordt de dure Hemboog niet vaker gebruikt? Genoeg Sprinters en IC die vanaf Schiphol doorgetrokken kunnen worden naar Alkmaar. Moet er alleen gekeken worden of ze bij Alkmaar/Den Helder kunnen keren.
Tussen Schagen – Anna Paulowna – Den Helder is er een beperking door een deel enkelsporig is.
De ongeleide Intercity Direct vanwege werkzaamheden bij Amsterdam Centraal kunnen deels ook via Hemboog naar Alkmaar rijden. Dan kunnen ze bij Amsterdam Sloterdijk een overstap maken op de IC naar Maastricht/Nijmegen.
Ja, die Hemboog. Complete geldverspilling zonder verbinding vanuit Alkmaar. Nooit begrepen waarom ze dat ding hebben aangelegd. Dat gezegd hebbende: Ik neem tegenwoordig niet meer de trein naar Schiphol. Door schade en schande wijs geworden. De kans dat je strandt, is veel te groot. Ik boek liever een taxi. Honderd euro vanuit Alkmaar, maar de kans dat je op tijd bent om je vlucht te halen, is veel groter dan met de trein.
Afschalen is dat een “mode-woord” geworden want dat lees ik steeds vaker in het Openbaar Vervoer en niet alleen bij NS in Noord-Holland maar landelijk en bij vrijwel alle regiovervoerders en busbedrijven. Toch ook wel jammer dat ze de Noord Zuid metrolijn (nog) niet hebben doorgetrokken naar Purmerend bijvoorbeeld.
Als de NS gaat snoeien in bovengenoemde plannen, is hier dan geen sprake van een neerwaartse spiraal en blijft er op den duur vrijwel niets over en automobiliseert dat nog meer ?…
Ja, er is zeker sprake van een neerwaartse spiraal maar als er geen geld is houdt het op. NS moet uiteindelijk wel zijn personeel en zijn rekeningen betalen.
De inkomsten bij NS zijn veel lager geworden doordat de hoofdprijs betalende forens nu thuiswerkt of met de auto gaat. Jongerenkaarten en studenten-OV’s leveren anderzijds weinig op. Daarnaast zijn de kosten voor energie en vooral personeel explosief gestegen.
Die negatieve spiraal heeft NS zelf al eerder in gang gezet door dit jaar 15% van alle treinen te schrappen.
En als wij nu eens wat vaker de trein nemen?
Veel mensen vinden de trein te duur en het product niet goed genoeg. De prijs-kwaliteitsverhouding staat onder druk.
Qua tarieven is NS goedkoop voor studenten, bejaarden, etc. maar voor de gewone vol betalende reiziger peperduur. Het probleem van de te ver doorgeschoten tariefdifferentiatie.
Aan de uitgavenkant zijn de personeelskosten te hoog waardoor er te weinig geld overblijft voor andere zaken en de kwaliteit in het gedrang gekomt: beknibbelen op het aantal treinen, kortere treinen, schoonmaakproblemen, etc. En dat alles merkt de reiziger ook.
Meer reizigers aantrekken vereist structurele veranderingen bij NS op allerlei gebied.
Ik denk dat de politiek moet inzien dat op NS gokken voor de toekomst niet de juiste weg is. Het bedrijf is met geen mogelijkheid rendabel te krijgen. Het neemt uit zichzelf immers niet de grote stappen die het nodig heeft om weer gezond te worden. Als puntje bij paaltje komt, zal NS geen andere oplossing kunnen verzinnen dan de handjes weer ophouden bij de overheid. En dat wordt heel erg lastig nu ‘Brussel’ ze in de nek staat te hijgen. Het is 100% duidelijk: het roer moet om bij NS. Zo niet dan gaat het bedrijf gewoon kapot. En het is nog maar de vraag of dat erg is.
Ondertussen heeft NS wel ruimte om campagnes zonder zinnig doel te exploiteren, zoals de huidige wegisweg-weken. Het is totaal onduidelijk welk resultaat daarmee bereikt moet worden. Leuk voor de reizigers die hun treindienst zien verslechteren terwijl er wel miljoenen verdwijnen in kansloze marketingcampagnes.
En een groot deel van het publiek vindt het allemaal maar prima, zolang de keuzedagen niet worden afgepakt of zolang ze met een flinke korting met een Weekend-/Dal-vrijabonnemment kunnen reizen. Liever dat de overheid miljarden in de bodemloze put van NS gooit dan de angst dat ze wellicht een keertje moeten omchecken.
Ik denk dat het niet lang meer duurt voor er in heel Nederland sprinters worden geschrapt: Al het sprinterverkeer na 20:00 en in de weekenden gehalveerd en Intercity’s die aan de uiteinden van lijnen als sprinters gaan rijden, om zodoende maar aan de absoluut minimale bedieningseisen van de concessie te voldoen. En dat terwijl de alternatieve vervoerders staan te trappelen om delen van het hoofdrailnet over te nemen. Delen die zij hoogstwaarschijnlijk wel rendabel kunnen exploiteren.
Hier in het noorden wil Arriva open access actief worden met sprinters tussen Zwolle en Leeuwarden/Groningen. Op dit moment wil Arriva daarvoor nog vrijwillig bindend vastleggen dat het in de randuren en op de zondagen meer sprinters in zal zetten dan NS op dit moment doet. De Drentse Gedeputeerde Jumelet haalde er zijn neus voor op; NS moest het zijn. Hoe anders zal het zijn als NS ook op die lijnen verder gaat afschalen? Ik denk dat die gedeputeerde zich dan voor z’n kop slaat, omdat hij toch niet even met Arriva is gaan babbelen.
Noem mij eens een reden waarom iemand die een auto of ander eigen vervoer heeft nog met de trein zou gaan. Ik kan hem niet bedenken.
Wat de situatie in elk geval illustreert is dat het niet goed gaat met NS. Het zal immers niet uit luxe zijn dat NS hier nu afschaalt, terwijl het minder opvallend was geweest als ze dat eerder onder het kopje personeelstekort hadden gedaan.
Ik denk dat binnen de landelijke politiek nu pas de eerste signalen doordringen dat NS er echt heel erg slecht voor staat en dat het keihard op een faillissement afstevent. Middels het ‘plan B’ kan NS in elk geval wat jaren op de been blijven. Ik denk zelfs dat het dan tot 2027 zelfs subsidie mag ontvangen.
@Frans, sinds medio jaren zeventig heeft de politiek van Purmerend ervoor gezorgd dat de metro vanuit Amsterdam Purmerend nooit meer op een adequate manier kan bereiken.
Sinds de opening van de Noord-Zuid metro op 22.07.2018 eindigen alle bussen vanuit Purmerend bij metrostation Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord en dit gaat niet meer veranderen.
Betaalbaar een dagje uit met de trein kan door bijvoorbeeld met een NS Spoordeelwinkel ticket te gaan treinen, wat ik al een paar keer heb gedaan en dat bespaart op een gewone treinreis menige Euro en dag hoop plezier ! En met een Arriva voordeel abo 20 & korting bus en 40 % korting trein doorkruist ik ook menig plaatsje in het Limburgse. Dus de trein die neemt men wel als het betaalbaar blijft en dat is de laatste tijd zeg maar jaren amper of niet meer het geval. De Kruidvat voordeel tickets, die tref je nu alleen nog maar in het Spoorwegmuseum aan, maar daar help je geen reiziger mee ook niet in Noord Holland, helaas.
De reizigers willen geen ingewikkelde acties en abonnementen met tig regeltjes maar gewoon een lager kilometertarief. Gewoon tegen acceptabele kosten in- en uitchecken met je bankpas. En dat kan, of liever wil NS niet bieden.
Je kan gewoon in en uit checken met je betaalpas voortaan
Ja, maar dan betaal je het onzinnig hoge volle tarief, ook in de daluren.
Maar dan betaal in de daluren nog steeds het spitstarief.
De globale geldigheid van ieder abonnement van NS afzonderlijk is in een zin of vier uit te leggen. Je kunt me niet vertellen dat dat dan allemaal heel ingewikkeld is. Sommige mensen noemen het ‘ingewikkeld’ maar verwarren dat met het feit dat abonnementen hen niet in staat stellen om voor een habbekrats in de spits in te checken, omdat ze daar niet de normale prijs voor willen betalen.
Maar vertel me eens, welke regel rondom een NS vervoersbewijs is daadwerkelijk te ingewikkeld voor, laten we zeggen, iemand met een IQ van 80? Of is het allemaal gewoon wel te snappen, maar wordt het alleen ingewikkeld als je op onmogelijkheden stuit zodra je de randen van de geldigheid bewust opzoekt?
Probeer mensen met een IQ van 80 maar eens de verschillen in regels en procedures tussen een abonnement op saldo en een Flex-abonnement uit te leggen. Gaat je niet lukken.
@Tim H. Ik kan me vergissen, maar volgens mij zijn er niet zoveel verschillen tussen de standaard abonnementen op saldo en hun gelijknamige tegenhangers met flex. Behalve dan de wijze waarop kosten in rekening worden gebracht en de wijze waarop wordt omgegaan met overstappen. Maar goed, ik ben benieuwd welke moeilijkheid ik over het hoofd zie en die niet uit te leggen valt.
Alle argumenten ten spijt en al dan niet beschuldigende vingers, die naar de uitvoerende diensten wijzen, we zitten met een regering, die alles wat maar uit te knijpen is heeft uitgeknepen. En zie hier de gevolgen. Discussies over enkel spoor, die met hangen en wurgen drukken diensten aankunnen. Het heeft geen zin.Ga eens lekker op YouTube kijken naar de Deense spoorwegen. Die investeren in het spoor. Daar gebeurt echt iets. Hier lummlt iedereen over rendement.
Als de trein zichzelf niet kan of wil bedruipen is hij misschien wel overbodig geworden. Er wordt door de overheid genoeg geïnvesteerd in het spoorwegnet maar NS is niet in staat kostendekkend treinen te laten rijden en concurrentie is verboden.
Er wordt genoeg in het spoor geïnvesteerd. Het probleem is dat de exploitatie verliesgevend is door de te hoge kosten bij NS.
@ P.A. Allebrandi
Tien jaar geleden was ik op bezoek bij het hoofdkantoor van de Deense spoorwegen. Wat mij daar vrij snel duidelijk werd, is dat Denemarken toentertijd een behoorlijke achterstand had op Nederland. Het concept van de vleugeltrein bijvoorbeeld werd daar gepresenteerd als iets wat super hightech en innovatief was. Dus het lijkt me goed dat de Denen bezig zijn (geweest) met een inhaalslag.
Bij het item “NS met plan B nog minimaal tot 2027 op hoofdrailnet” op deze site van treinreiziger.nl van 28 jul 2023 kunt u een hoop reacties terugvinden. De ene reactie is nog interessanter dan de andere.
Ik ga ze hier niet herhalen, want dat zou een overbodige herhaling van zetten zijn. Kijk toch maar even terug!
Den Haag Schiphol A. Amsterdam Sloterdijk Hemboog, Den Helder eens per uur. Het andere uur een de huidige IC naar Amsterdam Centraal, Utrecht, Arnhem en Nijmegen v.v. Elk halfuur een IC Den Haag Centraal via Schiphol en Amsterdam Sloterdijk Hemboog naar Hoorn en Enkhuizen. IC trein Hoorn Kersenboogerd, Hoorn, Amsterdam Centraal, Maastricht/Heerlen Sprinter Amsterdam Centraal via Haarlem , Beverwijk elk half uur naar Hoorn. Zo gaan er drie treinen over de Hemboog i.p.v.2 nu. Zaandam wordt dan volledig IC station met cross platform overstappen. De spitsstp in Purmerend verdwijnt dan wel! In 2025 zijn de sporen 11 en 12 weer na jarenlange stilstand bij Den Haag Centraal in dienst. Dan kan er ook een sneltrein of IC trein komen van Den Haag Centraal via Haarlem, Beverwijk Alkmaar en Hoorn, misschien zelfs naar Enhuizen! De Gooi oog kan misschien ook een extra trein via Hilversum naar Amersfoort Centraal en Ede Wageningen, Arnhem krijgen. Regionale vervoerders moeten ook op langere deelprojecten rijden als aanvulling van NS. Zo wordt NS meer IC klant en de andere vervoerder vult dat met nieuwe directe Sprinterverbindingen aan.
Als je geld tekort komt moeten de kosten omlaag, niet nog verder omhoog.
Sowieso denk ik dat het beter is dat de verantwoordelijkheid van het OV in handen komt van de provincies c.q. vervoersregio’s. Dan is er een mogelijkheid om een S bahn achtig spoordienst rond Amsterdam te maken en dan alles tussen Amsterdam / Haarlem en Enkuizen / Alkmaar een s-bahn systeem op te zetten, zodat het aantrekkelijk is om met het OV naar het werk of andere activiteiten in de regio te gaan. Is bizar dat een grote gemeente als Purmerend zo slecht door de NS bediend wordt. Aangezien de NS niet/slecht reageert op marktprikkels lijkt me een stuk gezonder dat de regionale democratie greep krijgt op de treinenverloop in een regio.
De reden dat NS niet stopt in Purmerend is op verzoek van zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Purmerend. Die hebben juist aan NS gevraagd om de intercities naar Enkhuizen niet op Zaandam en Purmerend te laten stoppen, zodat de trein naar Hoorn versneld kon worden, en vanwege de verwachting dat tussen Purmerend en Amsterdam busverkeer de forenzen beter en sneller kon bedienen, wat met EBS ook gebleken is. Dit heeft dus niets met een gebrek aan marktprikkels te maken.
Één oplossing dat door de NS kerkgemeenschap als uiterst dramatisch wordt ervaren is de toelating van conncurentie. Moet je zien hoe snel de frequentie weer omhoog gaat.
Het is een oude wijsheid dat monopolisten lui worden. Ze hebben geen prikkel om de klant te verleiden en te behagen, want die heeft toch (bijna) geen alternatief. OV-concessies met een looptijd van 99 jaar hebben ook niet geholpen. En als semi-overheidsbedrijf, kan de NS niet failliet gaan. Het personeel buit dit uit en zoekt permanent de confrontatie met de NS-directie. Inderdaad, geef de concurrentie eindelijk eens een kans om zonder de last van de verkrampte NS-sekte, een redelijke dienstverlening te leveren tegen een redelijke prijs.
Vergelijk de NS eens met de PTT Telefonie van vroeger. Een verhuizing moest men zes maanden van te voren doorgeven, om verzekerd te zijn van een telefoonaansluiting op het nieuwe adres. (En huisartsen drie maanden.) De telefoonmarkt is opengesteld, en vanaf dat moment kon hetzelfde bedrijf, nu KPN genaamd, wel goede snelle service bieden.
Als het vervoer per spoor echt wordt opengesteld voor andere aanbieders, zal ook de NS ongetwijfeld uit een ander vaatje tappen en haar dienstverlening, waar mogelijk, verbeteren. Uit puur lijfsbehoud. De Hofpleinlijntje was een lelijke eendje dat de NS niet rendabel kon exploiteren, beweerde men. De lijn werd overgedragen aan de RET en nu is diezelfde lijn een gigantisch succes. Dat kan ook gebeuren met andere afgeknepen NS-lijnen.
Goede maatregel van NS, dit traject voldoet een halfuursdienst prima, vele treinen rijden nagenoeg leeg rond. Materieel en personeel kan beter elders in het land ingezet worden.
Ik snap de heisa ook niet zo.
Aan de ene kant krijgt NS het verwijt dat ze geldverslindend zouden zijn, en nu ze er wat aan doen, door in de kosten te snijden op rustige lijnen en momenten en zo meer materieel en personeel vrij te spelen voor andere tijden en plaatsen, is het weer niet goed.
De geldverslinding bij NS zit in de veel te grote hoeveelheid personeel (sociale werkplaats) niet in het aantal lege treinen dat er rondrijdt.