fbpx

Studenten-OV te laat stopgezet? Totaal 140 miljoen euro aan boetes

18 mrt 2017 16:17

Studenten hebben de afgelopen drie jaar bijna 140 miljoen euro aan boetes moeten betalen omdat ze hun gratis OV-kaart te laat stopzetten. Dat blijkt uit onderzoek van het TV-programma Kassa op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studenten hebben tijdens hun studie recht op een week- of weekendkaart, waarmee ze of in het weekend of doordeweeks gratis kunnen reizen en op andere momenten korting krijgen in het openbaar vervoer. Zodra studenten stoppen met studeren, moeten ze zelf actie ondernemen om het gratis reisproduct van hun OV-chipkaart te halen. Doen ze dit niet, dan moeten de studenten een boete betalen over de periode waarin ze het product nog kunnen gebruiken.

Van de 140 miljoen euro aan boetes die de studenten in de afgelopen drie jaar moesten betalen omdat ze het product te laat verwijderden, ging 93,6 miljoen euro naar de OV-bedrijven. De rest ging naar DUO. Ruim 170.000 studenten betaalden een boete van gemiddeld 800 euro.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het automatisch stopzetten van de OV-kaart.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joep Oomens
7 jaren geleden

Wat ze niet vertellen, is dat veel studenten expres hun studentenreisproduct niet stopzetten omdat die boete maar een klein deel is van reiskosten zonder studenten-ov.. In mijn geval betaal ik zonder studenten-ov ruim 440 euro per maand, enkel om op school te komen. Die boete bedraagt (dacht ik) 97 euro per halve maand (194 per maand), dat scheelt 250 euro per maand!

Rian van der Borgt
7 jaren geleden
Antwoord aan  Joep Oomens

Degenen die bewust het reisreecht nbioet stopzetten mogen natuurlijk beboet worden.
Maar in een recent rapport van het OV-loket kun je lezen dat DUO de boete niet kwijtscheldt als blijkt dat de ex-student de kaart niet meer gebruikt heeft (dat is eenvoudig te controleren). Er zijn ook gevallen waarbij er iets misgaat bij het verwijderen van het reisrecht van de chipkaart en waarvoor de ex-student dan mag opdraaien.

Bloem
7 jaren geleden

Mijn zusje wilde hem stopzetten maar het apparaat werkte niet. Daarna is ze hem kwijtgeraakt en vergeten het verder te regelen. Vorig jaar kreeg ze hier een boete voor die ze niet kon betalen en uiteindelijk naar de deurwaarder is gestuurd. Nu had ze hem eindelijk afbetaald en kwam er weer een via de deurwaarder terwei ze geen brief van de duo heeft gehad. Zij heeft trouwens dus niet ongeoorloofd gereisd met het studentenov en moest nu in totaal al 1200 betalen en het is te hopen dat het hier bij blijft.