fbpx

Thalys plaatst in Frankrijk veiligheidspoortjes

17 dec 2015 15:45

Vanaf komende zondag moeten treinreizigers in Lille en Parijs door veiligheidspoortjes voordat ze het Thalys-perron kunnen betreden. Bagage wordt voortaan gecontroleerd met een röntgenscanner. Treinreizigers moeten voortaan 20 minuten voor vertrek aanwezig zijn op de Franse Thalys-stations.

De portieken zijn zodanig ontworpen dat de controle van alle passagiers mogelijk is in 20 minuten. De toegang tot het perron wordt 2 minuten voor vertrek afgesloten. Thalys adviseert reizigers, en in het bijzonder mensen die bagage meenemen, twintig minuten voor vertrek aanwezig te zijn.

De reizigers van Thalys worden geïnformeerd via e-mail. “Er is veel werk geleverd, samen met onze partners en met de overheden, om een goede werking van deze controles te garanderen met respect voor onze waarden, zoals een goed onthaal en een uitstekende dienstverlening. Deze veiligheidsportieken zijn een eerste antwoord. Onze doelstelling is duidelijk: de veiligheid van onze reizigers en personeel garanderen", aldus Agnès Ogier, CEO van Thalys.

Door de poortjes krijgen reizigers naar Nederland dus praktisch een 20 minuten langere reistijd. De aanslagen in Parijs en de eerdere mislukte aanslag in een Thalys hebben ertoe geleid dat de Franse overheid de veiligheidseisen heeft aangescherpt. Bij de poortjes zullen agenten aanwezig zijn. Ook zullen er honden zijn, die opgeleid zijn om verboden objecten te detecteren.

Of het openbaar vervoer door de maatregelen minder interessant wordt voor terroristen is maar de vraag. "Het probleem wordt verplaatst. Hogesnelheidstreinen worden minder goed toegankelijk, waarmee je bij die treinen de kans op een aanslag kunt verminderen. Maar metro en regionale treinen blijven normaal toegankelijk. Het is een illusie dat een aanslag in het openbaar vervoer altijd voorkomen kan worden", denkt redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl.