fbpx

Trein Wenen – Bratislava

06 jan 2024 15:40

Wil je met de trein van Wenen naar Bratislava? Dat kan heel goed. De treinrit duurt net iets langer dan een uur. Op deze route rijden twee treinen per uur. Maar let op, ze eindigen in Bratislava elk op een ander treinstation. Een dagje Bratislava tijdens een Stedentrip Wenen is ook heel goed mogelijk.

Treinen naar Bratislava

Er zijn twee regionale treinen vanuit het hoofdstation van Wenen (Wien hauptbahnhof) naar Bratislava. Beide regionale treinen rijden elk uur. Voor deze regionale treinen is reserveren niet mogelijk. De meeste treintickets op deze route zijn niet treingebonden. Dit betekent dat je kunt vertrekken zo laat je wil.

REX 8: Wenen – Bratislava hl. n

Voor velen is REX 8 de belangrijkste regionale trein. Deze vertrekt doorgaans elk uur om :17 over heel vanuit Wien Hbf naar Bratislava hl. n. Dit is het hoofdstation van Bratislava. Vanuit hier kun je ook naar de oude stad lopen. De reistijd van deze trein bedraagt 1 uur en 10 minuten. REX 8 is ook handig als je verder met de trein Slowakije in wil. Bijvoorbeeld als je met de trein naar de Hoge Tatra wil. REX 8 vertrekt meestal van spoor 4 in Wenen en staat vaak ruim voor vertrek al gereed. Wil je verzekerd zijn van een zitplaats? Zorg dan dat je circa een kwartier voor vertrek aanwezig bent.

De trein bestaat meestal uit Slowaakijse rijtuigen (wit met een rode band) en Oostenrijkse rijtuigen (rood met de tekst City Exxpress). In de rijtuigen van de Slowaakse spoorwegen zijn er stopcontacten aanwezig en heb je in Slowakije wifi.

Vanwege werkzaamheden rijdt de REX 8 in 2024 vrijwel het gehele jaar niet de volledige route, en is er deels vervangend busvervoer. REX 6 rijdt wel. Reis daarom per REX 6 en vervolgens per tram of bus naar Bratislava hl. n.

REX 6: Wenen – Bratislava Petržalka

De andere regionale trein naar Bratislava heeft als eindbestemming Bratislava Petržalka. Dit is één van de grootste stadswijken van Bratislava en is gelegen aan de andere zijde van rivier de Donau. Deze trein rijdt als REX 6. Deze trein is vaak minder druk dan REX 8, maar ten opzichte van het centrum is het station minder gunstig gelegen. Vanaf Petržalka kun je met buslijn 80 naar het centrum van Bratislava reizen.

Treintickets Wenen – Bratislava

Treintickets voor de route Wenen – Bratislava kun je het beste kopen bij de Oostenrijkse spoorwegenm ÖBB. De ÖBB heeft ook het Bratislava ticket. Het Bratislava-Ticket, ook bekend als Euregio Slovakia, biedt een voordelige manier om naar Slowakije te reizen en is geldig voor alle regionale treinen naar Bratislava. Dit ticket is bijzonder handig voor reizigers die vanuit Wenen naar Bratislava willen gaan. Het ticket is in de regel 4 dagen geldig. Op de eerste dag van geldigheid is het Bratislava-Ticket ook geldig als dagkaart voor het openbaar stedelijk vervoer in Bratislava tot 01:00 uur ‘s nachts. Wil je naar het stadscentrum? Dan kun je Buslijn 93 gebruiken, uitstappen bij de 2e halte “Hodzovo nam.” naast het presidentieel paleis of de 3e halte “Zochova”. Ook kun je eventueel gebruik maken van tram 1. Vanaf Petržalka kun je gebruik maken van lijn 80 naar het centrum. In 2024 kost het Bratislava ticket 18 euro.