fbpx

‘Treinreizigers moeten beter beschermd worden tegen stakingen’

04 jun 2025 19:17

Staken is een groot goed. Maar wie vandaag de dag afhankelijk is van de trein, is bij een staking volledig aan de goden overgeleverd. Vervoerder NS legt bij een staking zelfs het hele netwerk (uit voorzorg) stil. Geen trein is betrouwbaarder dan een paar treinen, zo lijkt de redenering. Maar daarmee wordt de reiziger onnodig gedupeerd. En dat is onnodig én onwenselijk. Dat stelt redacteur Hildebrand van Kuijeren.

Opinieartikel

In landen als Italië en België is het al lang geregeld: ook bij stakingen blijft het spoor in beweging, al is het met minimale dienstverlening. In Italië gaat het om de ochtend- en avondspits, en in België blijven er gedurende de hele dag treinen rijden. Hinder is er wel, want natuurlijk rijden de treinen veel minder vaak en zijn daardoor veel voller dan normaal. Het respect voor het stakingsrecht blijft intact, maar de maatschappij wordt niet volledig gegijzeld.

In Nederland is dat anders. Waar bij de stakingen begin deze eeuw het rijdend personeel staakte tegen het “rondje om de kerk” – waarbij het personeel lijngebonden wordt ingezet – er nog zoveel mogelijk treinen bleven rijden, wordt er nu steevast gekozen voor nul treinen. Destijds reisde ik gedurende de stakingen meerdere keren van Rotterdam naar Warffum City (Groningen). Op veel trajecten reed er ieder uur een stoptrein. Die waren zeker niet leeg, maar ook niet overvol. Veel reizigers kozen destijds eieren voor hun geld, en dat is prima. Maar het spoor bleef bruikbaar.

Reizigers hebben nu geen keuze. NS zegt bij stakingen simpelweg: het kan niet. Maar dat is een keuze. Een keuze die aangemoedigd wordt door de vakbonden. Want die willen niet dat de dienstregeling tijdens een staking wordt bijgestuurd terwijl dat bij een normale storing ook gewoon gebeurt. Het resultaat: bijna nul treinen, op een internationale trein uitgezonderd, en wie weet een pendeltrein Amsterdam – Schiphol.

Dat moet anders. Het is tijd dat Nederland, net als sommige andere Europese landen, wettelijk vastlegt dat er bij spoorstakingen een minimale dienstregeling wordt aangeboden. En het is tijd dat vervoerders hun verantwoordelijkheid nemen. Vervoerders hebben een vervoersplicht: zij moeten die te allen tijde zoveel als mogelijk proberen na te komen.

Tijd voor verandering. Maar ik vrees dat onze politiek bezig is met andere zaken.

4.4 25 stemmen
Artikel waardering
102 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Steef
16 dagen geleden

Ik kan me inderdaad niet voorstellen dat 100% van het personeel gaat staken. Al zou het 90% zijn, dan kan je er altijd nog voor kiezen om die ene lijn wel te bedienen: dan zijn in ieder geval een paar reizigers geholpen.

Wat is de reden dat de NS daar niet voor kiest?

Joop_L
16 dagen geleden
Antwoord aan  Steef

Op bijsturingsniveau wordt ook het werk neergelegd. En dat zit in Utrecht. En Utrecht is 1 van de standplaatsen die in het regio midden ligt

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  Joop_L

In Amsterdam centraal ook daar wordt het werk ook neergelegd

S.O. de Mieter
16 dagen geleden
Antwoord aan  Joop_L

Eind vorige eeuw besefte NS dat de structuur van het bedrijf moest worden gedecentraliseerd. De verantwoordelijkheden moesten daar komen te liggen waar ze thuishoorden, vooral in de regio’s.
Het toenmalige management onderzocht mogelijkheden om het proces beter beheersbaar te maken, de bonden waren akkoord, maar groepen machinisten protesteerden tegen wat zij geringschattend een ‘rondje om de kerk’ noemden.
De overheid liet het management vallen en het proces is tot nu toe onbeheersbaar.

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

President-directeur Leo Ploeger dat was de laatste serieuze president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Een spoorman in hart en nieren, goed voor het personeel en de reizigers. Alles wat daarna is gekomen heeft er een zooitje van gemaakt.

De enige directeur die daar dicht in de buurt kwam is Pier Eringa. Ook deels een spoorman in hart en nieren. Alleen was hij directeur van Prorail en kan je hem geen NS directeur noemen.

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door Critical D
S.O. de Mieter
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

De heer Ploeger was inderdaad goed voor het personeel en de reizigers maar politici dachten daar het hunne van. Zij stelden een ‘verandermanager’ aan als opvolger die met een kettingzaag door het bedrijf ging.
De heer Eringa is, als ik mij niet vergis, nu lid van de raad van bestuur bij Infrabel en maakt zich daar ongetwijfeld bijzonder nuttig. De invoering van ERTMS verloopt bij de Belgen voorspoediger als bij ons, om maar eens iets te noemen.

ab normaal
15 dagen geleden
Antwoord aan  Steef

Simpel: De vakbonden zien dat een manier van stakingsbreken. Wat niet mag.
Al vraag ik mij af als de vakbond regionaal staakt, je dan ook regionaal mag bijsturen. Als een minimale dienstregeling bij onze buren geen probleem is, zou de rechter dat best weleens goed kunnen keuren.
Het betekend wel dat er die dag rondjes om de kerk gereden moeten worden.
Maar helaas, de NS kiest voor de weg van de minste weerstand. Staken is overmacht, dus is het makkelijker om je code business niet te leveren, dan proberen de reiziger te bedienen. Ik moet ook eigenlijk niet verrast zijn dat de NS niet de kant van de reiziger kiest .

G. van der Zwaag
13 dagen geleden
Antwoord aan  ab normaal

Het betekent wel ……

Arjan krabbenbos
16 dagen geleden

Bij stakingen in het OV moet er zeker vervangend vervoer zijn die de trein, tram, metro of eventuele drukke buslijnen kunnen overnemen. Dat gebeurt nu ook bij werken aan het spoor en dan zijn soms NS kaarten geldig op bepaalde metrolijnen of op enkele treinroutes. Niet alleen overdag, ook in de kleine uurtjes, als het aanbod qua vervoer minder is of zelfs niet meer rijdt! Stakingen worden net als werken tijdig aangekondigd, maar dat geldt niet wanneer je door een pechtrein, bus, metro of tram niet meer thuis kan komen. Of het moet via een dure taxi die je dan wel voor een pak meer geld naar je bestemming brengt! Dit telt niet alleen voor binnenlandse reizigers, ook voor internationale reizigers die gestrand aankomen op een station of bijna of geheel een vliegtuig dreigen te missen!

West
16 dagen geleden

Nee, van het recht om te staken moet worden afgebleven. Ja, het veroorzaakt ongemakken, maar dat doen stakingen in alle andere sectoren net zo goed bij degenen die ermee te maken krijgen.

Passepartout
16 dagen geleden
Antwoord aan  West

Weinig loonconflicten treffen zo veel mensen, en dan meerdere dagen per jaar. Ja, de boerenprotesten, maar dat was dan ook geen loonconflict.

West
16 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Dat is vervelend, maar nog steeds het goed recht van een ieder. Je moet zoiets niet willen afzwakken, dat werkt enkel in het voordeel van werkgevers en getuige van hoe zwak werknemers in veel sectoren al staan is dat beslist geen goede zaak. Géén verdere afzwakking van werknemersrechten.

ab normaal
15 dagen geleden
Antwoord aan  West

In andere cruciale sectoren werkt een minimale dienstverlening ook.
Het is pure onwil van het rijdend personeel en de NS geeft nog een trap na.
Dan verbaasd zijn dat reizigers chagrijnig zijn.

jan
16 dagen geleden
Antwoord aan  West

Ik vind zelf dat staken een laatste redmiddel zou mogen zijn, en niet zoals nu als chantagemiddel mag worden ingezet. De reiziger is gewoon wéér de dupe omdat er weer een aantal treinen niet kunnen rijden en hiermee maakt het ov zich populairder op om te gebruiken. Het ergste is dat na de stakingen de afspraken weer voor maar 1 tot 2 jaar gelden, en dat je dan weer een grote kans heb op een volgende staking.

Tom
16 dagen geleden

Wij moeten op 10 juni vanuit verschillende stations in de regio West naar Rotterdam Centraal voor een lange internationale treinreis. Tickets, reserveringen en hotels zijn al geboekt. De NS heeft de plicht om ons te vervoeren, wat nu als zij het niet doen?
Ik ben solidair met de stakers maar het begint nogal lastig te worden om uit te leggen dat er 4-5 dagen per jaar helemaal niets meer rijdt in grote delen van het land.

Mattheas
16 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

De meest zekere optie is wellicht een dag eerder de reis beginnen en in Rotterdam overnachten. Maar ja, dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee …

S Poor
16 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

En met welke vervoerder ga je die internationale reis maken? Eurostar rijdt in Nederland met personeel van … NS International. En ik geloof dat Amsterdam/WGM ook onder West valt.

Passepartout
16 dagen geleden

Ja, meerdere dagen per jaar het spoor plat leggen is wel heeeel veel impact voor een simpel loonconflict. Alsof we bij een loonconflict bij Rijkswaterstaat alle snelwegen afsluiten. Of bij een loonconflict bij Heineken alle supermarkten uit voorzorg dichtgaan. Disproportioneel.

S Poor
16 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Wat dacht je van het ambulancepersoneel gaat staken als er een machinist in levensgevaat is na een aanrijding? Of de politie als er een zwartrijder met mes bij de conducteur staat?
Gelukkig zullen bepaalde mensen niet staken zal je op hen kunnen vertrouwen. Zij voelen de verantwoordelijkheid en zullen constructief over hun loon praten. Die verantwoordelijkheid is er tegenwoordig niet meer bij zoiets essentieels als de spoorwegen.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

Tja dat is waar

MCN-2021
16 dagen geleden

Hier lees ik tot nu alleen maar reacties van klagende reizigers
Toch blijf 6 juni de hele dag gestaakt worden

Bestse
16 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Dat komt doordat de vakbonden niet per sé veel geven om (klagende) reizigers.
De vakbonden zijn er om op te komen voor de medewerkers. Ik denk dat de vakbonden (als ze niet met de NS gaan praten) alleen door de knieën gaan als er grote protesten uitbreken in het land tegen die vakbonden.
De vakbonden willen laten zien dat ze strijden voor de medewerker, maar grootschalige protesten tegen vakbonden zou vooral voor een slechte naam zorgen.

Wat de NS betreft, ik weet niet hoe het zit met het loon van conducteurs en hoe dat is opgelopen met de inflatie, maar het is algemeen bekend dat de NS sinds corona in het rood staat.
Persoonlijk denk ik dat conducteurs weglaten op sprinterlijnen (afgezien van soms een controleteam) op kosten zou besparen, de vervoerders op de nevenlijnen doen niets anders!!

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  Bestse

Volgens was het voor de conducteurs met 2,55% gestegen weet niet zeker. En op sprinterlijnen zijn wel conducteurs nodig om vertrekprocess te doen.
Ik zal het in eentje ook geen risico nemen dat er reizigers vast tussen de deuren komen te zitten

S Poor
16 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

dus je bent onbekwaam? Immers kunnen machinisten bij andere vervoerders en in andere landen het wel.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

Ja in België staken ze ook hoor

Henk Lubbers
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Vreemde reactie. Het hele conducteursbestand bij NS moet echt op de schop. Er moet gemeten worden op de man/vrouw om zo de rotte appels, die dus vrijwel alleen maar in de 1e klas de dag doorbrengen eruit te halen. NS heeft gewoon veel te veel personeel rondlopen en moet dringend een efficiencyslag gaan maken. De vakbonden gaan daar natuurlijk weer voorliggen maar die moeten toch ook eens realiteitszin krijgen.

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Lubbers

Wat is er vreemd aan mijn reactie? En ik geloof niet dat alle conducteurs in 1e klas zitten misschien een paar, maar niet.

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Ik weet niet hoe lang jij bij de spoorwegen werkt maar conducteurs rijden al decennia in de eerste klas ook als ze van werk naar huis gaan en visa versa. Inmiddels zit het voltallige geïnformeerde personeel in de eerste klas bij woon-werkverkeer.

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Ja die zie ik ook wel eens als ik in mijn vrije tijd reis ook in de 1e klas dus, maar niet al conducteurs zijn zo, maar goed
Groeten MCN-2021

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

Sommige vervoerders hebben die mogelijkheid wel, maar ns heeft het niet dus en daar kan ik helaas niks aan veranderen

ab normaal
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

De NS heeft de optie voor eenmansbediening bewust uit de FLIRTS en IC-NG laten halen. Dus het KAN wel. In Duitsland doen ze niets anders bij regionale treinen. Gaat best wel vaak goed.

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  ab normaal

Ja misschien kan dat wel misschien je kan het altijd proberen

MCN-2021
15 dagen geleden

Dank u voor u reactie.
Ik begrijp het wel ook blijf ik hier het gesprek aan gaan

Frans E.R.
15 dagen geleden

Ben het met je stelling in bovenstaand artikel eens Hildebrand, maar vraag mij wel altijd af WAAROM de reizigers altijd het onderspit moet delven als het om een loonconflict gaat en de dupe moeten zijn, hebben ze dan niet genoeg medemenselijkheid en gezond verstand om het op een volwassen manier als echte volwassenen en niet als kleuters de zaak op te lossen ?

Als stakingen zonder een goed alternatief noodplan om de zaak enigszins rijdende te houden vaker plaats zal vinden, zal de wal het schip doen keren en mensen nog minder vertrouwen in de trein en Ov krijgen en de automobiliteit toenemen en NS nog meer verlies lijden. Is dat wat de vakbonden voor ogen staat een neergaande spiraal en dan te bedenken dat het OV in Nederland al niet de beste is die we ons zeker de laatste jaren kunnen bedenken, duur en steeds onbetrouwbaarder en slaan ze straks hun eigen ruiten niet stuk?.

Moeten reizigers dan ook maar staken door niet te betalen als ze met een NS trein gaan rijden op stations waar geen poortjes maar paaltjes zijn en als ze dat doen dan zijn ze opeens wel in staat om boetes uit te delen. Men is in spoorland al jaren de weg kwijt en het word alleen maar erger heb ik het idee.

FFA
14 dagen geleden

Alleen is de koopkracht met 15% gedaald over de laatste 20 jaar.

FFA
14 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Correctië 5 jaar.

jan
16 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Natuurlijk heeft iedereen het recht om op te komen voor betere arbeidsomstandigheden, maar bij een monopolist met een noodzakelijke maatschappelijke functie zou dat imo klantvriendelijker kunnen. De politie en zorg staken ook, de basisvoorziening blijft daarbij wel overeind. Men kan bijvoorbeeld ook besluiten vrijdag geen kaartjes te controleren, iedereen defacto gratis te laten rijden. 

Vermoed dat op de lange termijn dat de NS minder kost dan dit, je alleen maar meer mensen de auto in jaagt.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  jan

Tja of dat kan weet niet. Ik had ook trein 3 min kunnen laten staan

FFA
16 dagen geleden
Antwoord aan  jan

Aow-ers profiteren van de staking.
Als het CAO-loon hoger wordt, stijgt hun AOW-uitkering ook.
Er is toch zoveel geld in de economie.
Zorg dat de arbeidsinkomensqoute de komende 5 jaar met 7% stijg.
Staken helpt daarbij.

Erno-Berk
16 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

AOW’ers zijn de rijkste bevolkongsgroep van Nederland. Het is niet fair dat de rest van Nederland op een houtje moet bijten, terwijl de rijkste bevolkingsgroep er weer opnieuw geld bij krijgt.

FFA
14 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

@ ernie.
de Aow is 150 E meer dan bijstand.
Ik ben het met je eens dat de rijkste bevolkingsgroep hoger belast dient te worden.
In de IB en VB.
Zij genoten en genieten het meest van collectieve voorzieningen: veiligheid, goed opgeleide werknemers, OV, theater, gesubsidieerde isolatie, EV, zonnepanelen, Co2 gesubsidieerde vakanties, belastingaftrek eigen huis.
En zie wat zij tijdens hun werkzaam leven gepresteerd hebben.
Nederland is compleet onrechtvaardiger geworden.
Het aandeel in de Nationale koek is de afgelopen 20 jaar met 15 % gedaald ten faveure van de rijke, alkerrijksten die niet werken, gewerkt hebben.
En dan te weten dat het arbeidspotentieel net 800.000 arbeidsmigraten verhoogd worden.
Mensen die dankzij het rechtse gedachtengoed welk het slavernij denken continueert.
En dan heb je mensen als jij die meelopen met die slavendrijvers.
En zie hoe die slavendrijvers onderling zich de tent uitvechten.

Ricardo
16 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

De hoogte van de AOW is niet gekoppeld aan de cao-lonen, maar aan het minimumloon.

ab normaal
15 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Je bedoeld de pensioenado’s, AOW’ers zijn afhankelijk van de sociale koppeling. Die enkele jaren geleden op voornemen van Dhr Wilders afgeschaft is.

S Poor
16 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Ik ben geen reiziger, maar ik sta niet achter het personeel van de NS meer. Er had ook gestaakt kunnen worden op een wijze dat je de reiziger niet raakt. Immers zitten de mensen die je wel wilt raken in hun dure auto naar de flatgebouwen in Utrecht en Den Haag. Ik zal denk ik ook staken.
Moet ik ‘s avonds als ik een NSer in een bedreigende situatie zie staan deze te hulp schieten, of moet ik ook even staken? Dat is namelijk wel de gedachte die steeds meer mensen hebben. Ik zou graag zien dat we om elkaar geven en elkaar ondersteunen. En dat doe je niet door de reiziger te laten vallen. De directie van de NS en wetgeversbond zitten echt niet zo met een paar stakingsdagen als ze in hun auto rondrijden.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

Daar kan ik helaas niks aan doen

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Het zou je sieren niet te reageren op gedupeerde reizigers. Jij zit straks thuis en krijgt eind van de maand je salaris gewoon betaald. Reizigers die afhankelijk zijn van het OV moeten honderden extra euro’s betalen of kosten maken om op hun plek van bestemming te komen of geboekte reizen te annuleren. Dit omdat jij en je kornuiten een paar extra tientjes per maand er bij willen hebben en binnen 1 week tijd een staking organiseren.

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Ja klopt ik probeer de reizigers alleen te helpen. Ik had er vroeger dat was nog toen ik op de middelbare school zat was ooit ook een staking toen moest ik 15 min fietsen dit was nog voor 2021

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

[verwijderd. Ongepast om op basis van teksten te beoordelen of iemand machinist zou zijn]

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door Hildebrand (Treinreiziger.nl)
MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Ik ben ook niet verplicht om inhoudelijk op in te gaan en als jij dat wilt prima dan doe ik dat ook.
Ik ben geen kind meer, maar een volwassen

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

100% mijn gevoel ook. En dit als oud NS’er. Het personeel is tegenwoordig zo onbeschoft en egoïstisch.

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Had je het misschien over het jongere personeel ik zelf ben al boven 20 jaar en ik ben zeker niet onbeschoft of egoïstisch.

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

[Verwijderd, onzinnige discussie over iemands leeftijd]

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door Hildebrand (Treinreiziger.nl)
MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Nee dat hoeft niet

FFA
16 dagen geleden

Recht op financiële compensatie treinreizigers.
Zie hoe snel bij NS de som gemaakt wordet om tot overeenstemming te komen met vakbonden, werknemers.

S Poor
16 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Daarvoor is de NS verzekerd, die betalen uiteindelijk niet al te veel meer of minder door de gevolgen van de staking. De premie gaat bij een contractvernieuwing in 2029 waarschijnlijk wel omhoog, maar daar wordt al jaren vantevoren rekening mee gehouden.

ab normaal
15 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Nee, staking zijn in de Europese reisrechten overmacht. In de concessie van de NS is hier geen aanvulling gemaakt. 😒

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door ab normaal
Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Welgeteld een maximum van 25 euro. Weegt niet op tegen de extra kosten en al de moeite.

Bestse
16 dagen geleden

Hoe vervelend de stakingen ook zijn, ik heb er 16 juni waarschijnlijk ook last van en nog geen vervangend vervoer, hoop ik dat het OV dat dagenlang stil ligt een wake-up call is voor de overheid. Niet zodat ze maar heel veel geld naar de NS gaan sturen, maar dat er weer visie komt!
Al jaren lang is het pleisters plakken op het spoor!

  • te weinig vermogen -> extra transformatorhuisjes (geen visie over bovenleidingsspanning)
  • lelylijn -> alleen maar discuseren, maar er gebeurt niets
  • sneller rijden -> sporen aanleggen/opwaarderen (maar het is maar de vraag of er ooit in de dienstregeling harder dan 160 wordt gereden op de hanzelijn, Utrecht-Amsterdam en nog meer…)
  • aansluitingen (misschien ook lokaal belangrijker), de dienstregeling onder de rivieren is al jaren redelijk kut.
  • 15 minutenschema Eindhoven-Limburg waarbij de IC naar Heerlen nergens op aansluit.
  • overstap sprinters vanuit Eindhoven richting Den Haag, Nijmegen en (sprinter) Utrecht/Nijmegen (15, 22, 31 en 30 minuten respectievelijk)
  • 10 minuten en 6 minuten wachttijd voor sprinters en intercity’s op Eindhoven centraal
  • Tilburg-Tilburg uni 4x per uur met wachttijden van 26/4 minuten
  • Geen IC’s Breda-Dordrecht (en slechte aansluiting IC vanaf Eindhoven/Limburg)
  • IC’s Breda-Rotterdam met wachttijden van 9,3,18, 9 en 21 minuten
  • Sprinters Dordrecht-Lage zwaluwe 4x per uur met 5 en 25 minuten wachttijd
  • Geen sprinterstops tussen Tilburg en ‘s-Hertogenbosch terwijl de dorpen samen 28.000 Inwoners hebben. (en de spoorlijn loopt echt langs de dorpen af)

Het lijkt mij sterk dat ze in andere regio’s deze problemen niet hebben! Dus kom op politiek en NS, maak er werk van!!!

johan
16 dagen geleden

Laten we wettelijk vastleggen dat een vakbond die een staking organiseert gewoon aansprakelijk is voor alle schade die daardoor ontstaat.

Gerard
16 dagen geleden
Antwoord aan  johan

Laten we dan ook wettelijk afsprekrn dat mensen die geen lid zijn van een vakbond geen loonsverhoging krijgen na het afsluiten van een CAO door de vakbonden.

Mar
15 dagen geleden
Antwoord aan  Gerard

Wat uw krijgt als salaris verhoging geeft uw gelijk weer uit aan een vakbond?? Wat bereikt uw daarmee?
Maar ja de uneducated weten dat niet he

johan
15 dagen geleden
Antwoord aan  Gerard

Graag! Dan mag elke solliciterende vakbondslijer aan de toekomstig werkgever uitleggen waarom hij/zij procenten duurder is dan andere sollicitanten.

S Poor
16 dagen geleden

Wat doen we als de nooddiensten staken? Laten we mensen die hulp nodig hebben dan maar thuis zitten? Nee natuurlijk niet. Gelukkig mogen ambtenaren niet zomaar staken, want het land moet draaiend gehouden worden. Wellicht hoognodig tijd dat de NS weer genationaliseerd wordt. Maar goed, want men niet vergeet is dat veel mensen werkzaam bij de nooddiensten ook gebruik maken van het OV. Best veel zelfs. En een goed aantal is daar zelfs compleet afhankelijk van. Nu zijn er genoeg mensen om alles bij zo’n staking draaiend te houden. Maar met dingen als de NAVO top die veel mankracht vragen en een algemeen personeelstekort, moet je je maar afvragen sterk men er de rest van het jaar voor staat. Vakanties worden al geweigerd.

Daarnaast verdwijnt de goodwill onder mensen om nog achter het personeel van de NS te staan. Immers had het NS personeel op een constructieve wijze kunnen staken. Het voltallig personeel die de auto’s van de directie blokkeren in Utrecht (of dacht men dat die met de trein kwamen?) heeft ook behoorlijk wat impact, maar niet op de reiziger. Nu vraag ik me af of ik mijn eigen veiligheid moet riskeren als ik zie dat een NSer in de trein aangevallen wordt. Immers staat de dienstverlenende NSer ook niet meer achter mij. De NSer geeft ook meer om zijn of haar eigen portomonnee en een vrijwel vrije dag, dan om de reiziger.
En hoe zal zoiemand bij een van de nooddiensten reageren? Uiteraard blijven die professioneel en zullen ze WEL komen. Maar zal het met dezelfde vastberadenheid zijn? Of zal de extra werkdruk die verschoven werkdagen creeeren een verslapte aandacht veroorzaken? Vergeet ook niet dat het loon van zorgpersoneel nog minder mee stijgt met de inflatie. Het loon bij de NS is dus alles behalve slecht. Een stelletje zeikerds is de algemene gedachte. En als een conducteur in een dreigende situatie zit, hoe zal men dan die NSer inschatten? Als iemand die accuut hulp nodig heeft, of iemand die zeikt en waarbij er geen levensgevaar is? En wat zal er daadwerkelijk staan, iemand die alleen z’n mond open doet of iemand die daadwerkelijk fysiek geweld gaat gebruiken? Je moet altijd op mensen bij instanties als de NS kunnen vertrouwen. Altijd. Maar het vertrouwen in de NS wordt minder onder veel mensen.

Daarnaast kunnen wij in Nederland wel vertrouwen op de NS en hun personeel? Moeten we misschien toch van al die conducteurs af en op meer treinen een 1-mans bediening verplichten. Moeten we van de veel te dure interne monteurs af en het gaan aanbesteden, zodat het geld vrij komt voor verhoogde loon van de personeelsleden die je echt niet extern kan inhuren? En kunnen we niet beter het hoofdnet toch aanbesteden en NS personeel de mindere voordelen van andere vervoerders geven?
Plus wat gaan we doen als het aantal reizigers verder afneemt. Vergeet niet dat we nog steeds niet terug zijn op het niveau van voor de corona-crisis. Als mensen overstappen op de auto of ander vervoer, ben je zo voor lange tijd of altijd kwijt als reiziger. Als klant. En als het aantal reizigers afneemt, zal je het moeten doen met minder personeel of minder loon. Met de huidige wijze van staken onder NS personeel, komt ook de mogelijkheid van het verliezen van het loon dichterbij.

De impact van een staking kan groot zijn. Het doel van een staking is meestal dat mensen achter je gaan staan. Maar ik denk dat er langzamerhand een grens overgegaan wordt waarbij de personeelsleden van de NS een te grote stap achteruit gaan. Want als partij verantwoordelijk voor het hoofdrailnet, heb je ook bepaalde verantwoordelijkheden.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

Als de geweld toe neemt maak ik me wel zorgen om, want dit wil niemand

West
16 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

NS personeel de mindere voordelen van andere vervoerders geven

En jij gelooft zeker in het sprookje dat de bespaarde euro’s dan naar goedkopere treinkaartjes gaan? Een Arriva heeft een Amerikaanse investeringsmaatschappij achter zich staan, mag jij raden wat er met het vrijgekomen geld gebeurt. Naast dat je waarschijnlijk eerst met een flinke uittocht te maken krijgt van personeel die financieel gezien wel moeten wisselen van baan. Hou je dus ook gelijk jarenlang een veel minder stabiel aanbod over want voordat je met een al beperkte groep machinisten een nieuwe groep hebt getraind ben je ook weer aardig wat tijd kwijt.

Laatst bewerkt op 16 dagen geleden door West
Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  West

.

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door Critical D
ChrisH
16 dagen geleden
Antwoord aan  S Poor

Ik zie Wouter Koolmees met enige regelmaat. Hij gaat volgensmij gewoon met de trein. Maarja hij kan ook thuiswerken (kantoorbaanjte) dus zelfs als je z’n voordeur dichtmetselt zal hij nogsteeds z’n werk kunnen doen.

MCN-2021
16 dagen geleden

Klagende reizigers hoor ik al bijna dagelijks tuurlijk het is vervelend als trein vertraging heeft of uitvalt, of helemaal niet rijdt door een storing. Het heeft geen nut om te klagen wij kunnen er ook niks aan doen.
Groetjes MCN-2021

Erno-Berk
16 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Jullie hadden ook het bod van NS kunnen accepteren. Het bod van NS was zeer reëel, aangezien het financieel slecht gaat met NS. Dat hadden vakbonden moeten beseffen.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Ja het had gekund, maar wordt er toch gestaakt

Joost2
16 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Iets te gemakkelijk om te zeggen dat jullie er niets aan kunnen doen. Als een trein defect raakt zonder toedoen vam een reiziger of stilvalt door een handelingsfout van de machinist, zijn jullie wel de veroorzaker.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  Joost2

Ja soms kan het gebeuren en defecte trein heb ik ook wel gehad. Maar soms ook door de reiziger die denk ik ga even aan noodrem trekken.
Soms kunnen wij het defect wel verhelpen, maar meeste niet.

Joost2
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Het gaat er denk ik ook niet altijd om of de medewerker ter plaatse een defect kan verhelpen. Wat ook meespeelt is heldere en open communicatie. Een voorbeeld: als een trein niet rijdt, wordt vaak ‘logistieke beperkingen’ opgevoerd als reden. Dat is een vrij vaag begrip. Het geeft mij in ieder geval het gevoel dat de reden dat de trein niet rijdt zo gênant is dat jullie die liever niet communiceren. Als je als reiziger in een paar weken tijd herhaaldelijk hiermee te maken krijgt, kan ik me voorstellen dat reizigers toch eens bij een conducteur verhaal gaan halen.

Begrijp me verder niet verkeerd: er zijn natuurlijk wel grenzen. We mogen het niet normaal gaan vinden dat conducteurs voor weet ik wat uitgemaakt worden of zelfs met fysiek geweld te maken krijgen.

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door Joost2
MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Joost2

Ik snap u reactie het wordt soms ook verkeerd gecommuniceerd in zo een geval wordt er wel omgeroepen.

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  Joost2

Hou maar op. Dit is geen echte “Meester” maar een wannabee machinist. Kijk naar zijn reacties.
Kinderlijke taal en hij gaat nergens inhoudelijk op in. Waarschijnlijk is hij “Meester” op zijn Märklin modeltrein.

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Lees eerst goed voor dat je wat schrijft en dit is geen kinderlijke taal.
Ik ga hier veder niet op in en ik ben niet verplicht om hier inhoudelijk op in te gaan en jij heb meer ervaring dan ik oky dat is prima, maar ik nog niet dus.
Tuurlijk ik heb ook modeltreinen.
De groeten MCN-2021

West
15 dagen geleden
Antwoord aan  MCN-2021

Ik denk dat de bijnaam “MCN” een beetje misleidend is in deze waardoor het over komt alsof we met een collega van het spoor berichten aan het uitwisselen zijn.
Overigens @MCN-2021 leuk je hier ook te treffen na het sluiten van de community! En fijn om te lezen dat je het een beetje voor ons opneemt 😉

MCN-2021
15 dagen geleden
Antwoord aan  West

Dank je wel 😄

FFA
16 dagen geleden

Iedereen 120 E bruto/ m erbij.
Directeur/ groot aandeelhouder, verpleger, AOW uitkeringsgerechtigde.
Plus minimaalkoopkrachtreparatie plus 0,777%.

BigNub
16 dagen geleden

In België is er altijd een nooddienst regeling. Voor de passagier en het personeel wat niet wil staken.

Baardstaart
16 dagen geleden

Er wordt tegenwoordig voor het minste of geringste gestaakt en ben er volledig mee eens dat de reizigers beschermt moeten worden. En het idee van een minimale dienstregeling naar het voorbeeld van onzer zuiderburen vind ik helemaal geen slecht idee. Ook zouden ontevreden werknemers in het spoor meer op andere manieren te protesteren, waar reizigers geen last van hebben en de directie van deze toko wel.

MCN-2021
16 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Ja en de trein 3 min stil zetten misschien en sorry maar er wordt niet vaak gestaakt

Caspar
15 dagen geleden

Mooi artikel. Wat er ook bij komt: het voleldig stil leggen van de NS treinen zorgt ervoor dat mensen die echt afhankelijk zijn van de trein, zoals mensen met een beperking, niet naar werk, school, e.d. kunnen. En dat botst met hun grondrechten op werk en school. Dus wat mij betreft een afweging tussen het recht op staken, versus het recht op werk en school, tja, dan kom je dus uit bij zo’n minimale verplichte dienstregeling. Volgens mij moet dat prima via de rechter af te dwingen zijn, zo is ook die wel rijdende airport sprinter er gekomen.

gws
15 dagen geleden

Ik ben een incidentele reiziger die waarschijnlijk geen last krijgt van deze stakingen.
Wat wel een oplossing dichterbij brengt: laat NS aan getroffen bedrijven en reizigers ALLE schade vergoeden. Dat geeft ns een zwaarder argument on een cao af te sluiten, en niet haar klanten met (uitgesloten) schade te laten zitten .

Baardstaart
15 dagen geleden
Antwoord aan  gws

Dan zijn ze helemaal chantabel door de bonden. Als je dit probleem wilt oplossen zou je alle sprinterlijnen moeten aanbesteden. Dan kan je tussen grote steden bij staking van de ene vervoerder met de andere vervoerder. Zo kan je nu in Limburg nu nog altijd gebruik maken van Arriva en bij ons in de Twentse stedenrij altijd nog van Blauwnet.
Bovendien zijn de CAO’s van de regionale vervoerders ook nog eens minder luxe.

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Absoluut niet. Dat wil je echt niet. Het Verenigd Koninkrijk loopt al jaren voor op de marktwerking op het spoor en komt daar nu weer van terug. Alles gaat daar weer naar één bedrijf onder controle van de staat wegens moverende redenen.

Baardstaart
15 dagen geleden

Om de reiziger te beschermen zou je NS, regio treinen (uiteraard deze allen door de provincies aan laten besteden) en de bussen en deeltaxi systemen onder een andere CAO te laten vallen. En verder ook vastleggen dat er maar een van deze modi tegelijk mogen gaan staken. Zo voorkom je voor een groot deel dat reizigers helemaal zonder vervoer komen te zitten.

Critical D
15 dagen geleden

Waar blijft ROVER in dit geheel???
Een serieuze reizigersvereniging zou al lang van zich hebben laten horen of actie ondernomen hebben. Probeer de staking te verbieden bij de rechter omdat het zo kort dag is voor het Pinksterweekend. Maar nee het is akelig stil rond deze club.

West
15 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Stakingen zijn een werknemersrecht, en er is altijd wel een groep voor wie het absoluut niet uitkomt. Nu is het kort voor het pinksterweekend, volgende week zijn er weer toetsweken op scholen, de week daarna een concertreeks of een leuke voetbalwedstrijd, de week daarna beginnen de vakanties etc. Stakingsrecht gewoon met rust laten.

MCN-2021
15 dagen geleden

Beste reizigers,
Morgen 6 juni zijn er staking wat betekent dit van 4:00 tot zaterdag 4:00 rijden er geen treinen behalve van Amsterdam Centraal tot Schiphol airport dus de airport sprinter rijdt wel veder rijdt de eurocity ( ns) niet, maar de internationale treinen die rijden wel en de regionale treinen rijden ook
Ik hoop dat jullie genoeg informatie hebben en jullie kunnen altijd de reisplanner gebruiken
Groetjes MCN-2021

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door MCN-2021
kees boer
15 dagen geleden

De doorsnee reiziger is wederom de speelbal en nu helemaal nu het pinksterweekeind gaat beginnen ; in de vroegere jaren most de NS juist met de feestdagen het vervoer waarmaken

Veen
14 dagen geleden

Vermoedelijk hebben we te maken met een “afpersende” NS-directie (50 directeuren met hoge inkomens?). Als er regionaal gestaakt wordt grijpen ze een smoes aan om het hele treinverkeer plat te gooien en alle maschinisten en conducteurs te straffen met niet-betaling.
De meeste Intercity-ritten door Midden-Nederland beginnen en eindigen buiten Midden-Nederland. De indeling van het materieel en de maschinisten en conducteurs wordt ruim van te voren opgezet. Omdat de staking tevoren bekend was kon deze op tijd tevoren aangepast worden. Het is dus een smoes dat al het treinverkeer van de NS plat ligt omdat de planning in een kantoor in Utrecht opgezet wordt. Bovendien weer het opzettelijk ondermijnen van de betrouwbaarheid door niet elders een alternatieve planningscentrum te hebben.

Wouter
14 dagen geleden

NS medewerkers moeten het recht krijgen om op een consumentvriendelijkere manier te staken. Zoals geen kaartjescontrole meer doen oid. Maar dat mag van de rechter dan weer niet.

Rene Damhuis
14 dagen geleden

Ja ……staken NS lege perrons …de wereld op zijn kop……reizigers opzadelen met de problemen van een ander …… kabinet gevallen…….oorlogen waar niemand vrede zoekt ……hoe verder met z’n allen ………..vluchten kan niet meer kleinkinderen vragen is er nog toekomst en ik weet geen antwoord.

FFA
14 dagen geleden

Gelijk België is er een goede reden om te staken.
De diefstal van 15% van de Nationale koek van de afgelopen 20 jaar die door rechts gejat worden is voor de rijken en rijksten, die helemaal niet werken. Die alleen maar mens, natuur en klimaat schaden.

Ab Normaal
13 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Welke nationale koek? Of bedoel je de tering naar de nering zetten?
Wat opvalt bij mensen die de “rijken” als niet werken afschilderen zouden zich eens moeten verdiepen in wat ze werkelijk doen.
In het verleden heb ik bij een bedrijf gewerkt waar er ook een hoge aantal vakbondsleden waren. Die klaagden zich een ongeluk hoe slecht het allemaal was. Ze verdienden het loon van de locatiemanager voor hun harde werker. Wel stonden ze als eerste bij de prikklok en kwamen exact op tijd binnen. Niets 12-14 uur per dag werken of 5 dagen per week van huis.
Wat mij nog bijstaat zijn de opruiende toespraken van voornamelijk het FNV. Toen stonden ze al ver van de realiteit vandaan.

Annok
13 dagen geleden

Waarom niet de reizigers gratis laten reizen? Ik weet nog dat dit zo’n 15 jaar geleden gebeurde toen Hermes Bus uit Brabant dit had gedaan.

Ab Normaal
13 dagen geleden
Antwoord aan  Annok

Simpel: De NS hoeft dan het rijdend personeel niet uit te betalen. Echter, de vakbonden moeten wel betalen voor niet leden. Dus extra kosten zonder dat er “iets” tegenover staat.

kees boer
11 dagen geleden

DE doorsnee reiziger is gewoon de speelbal

Ghalied Alidjan
10 dagen geleden

NS heeft een monopolie in het openbaar vervoer. Het is niet te verklaren dat in korte tijd de NS alles stilegd. Als je staakt moet je ook een alternatieve ov beschikbaar hebben. Tijd om andere vervoerders ook te betrekken in het ov Nederland

Bart
10 dagen geleden

Gewoon salaris indexeren.probleem opgelost