fbpx
Foto: (c) RENFE

Treinverkeer Spanje blijft gehinderd door sneeuw

Het treinverkeer in Spanje is dit weekend op veel plekken door hevige sneeuwval tot stilstand gekomen. Op Twitter is te zien hoe er plaatselijk tot 40 centimeter sneeuw is gevallen.

Sneeuwstorm Filomena

Zaterdag meldde de RENFE dat alle langeafstandstreinen van en naar Madrid niet konden rijden. Ook de stadstreinen (Cercanías Madrid) werden uit de dienstregeling gehaald. De hoofdstad van Spanje staat normaal bekend om zijn tropische temperaturen, maar nu wordt het land geteisterd door de sneeuwstorm Filomena.

Zondag is de situatie niet veel beter. De belangrijke verbinding Madrid – Barcelona ligt nog steeds plat. Steden als Tarragona, Lleida en Zaragoza zijn vanuit de hoofdstad niet per trein bereikbaar. Ook de stadstreinen rijden zondag begin van de middag nog altijd niet. In de loop van de zondagmiddag zijn echter de eerste stadstreinen weer gaan rijden. Een aantal AVE-, Euromed- en Intercitytreinen rijdt inmiddels ook weer. Het gaat dan bijvoorbeeld om een enkele AVE Madrid – Sevilla en AVE-treinen Madrid – Valencia.

Vliegveld gesloten, hinder metro beperkt

Er is niet alleen hinder voor de trein, maar ook voor alle andere modaliteiten. Zo is ook Madrid-Barajas, het grootste vliegveld van Spanje, zaterdag gesloten. Ook zondagmiddag is daar nog geen verandering in gekomen. Bij de metro in de Spaanse hoofdstad rijden de meeste lijnen wel, al geldt dat niet voor lijn 10 (die deels bovengronds rijdt).

Gerelateerde artikelen

4 gedachten aan “Treinverkeer Spanje blijft gehinderd door sneeuw”

 1. Ger Nijman schreef:

  De Madrilenen zeggen over hun klimaat “seis meses de invierno y seis meses de infierno” (zes maanden winter en zes maanden hel). De castiliaanse Hoogvlakte heeft een landklimaat. Na Zwitserland is Spanje bovendien het gemiddeld hoogstgelegen Europese land. Madrid ligt bijna 700 m hoog; het is na Andorra-la-Vella de hoogstgelegen hoofdstad van Europa. Het past overigens ons Nederlanders niet om erg veel kritiek op de ReNFE te hebben: als er in ons laaggelegen land meer dan een paar cm sneeuw ligt stort hier een groot deel van de dienstregeling in… 11 dec. 2017, 04 febr. 2012, 17 dec. 2010, 20 dec. 2009.

  1. Dries Molenaar schreef:

   Wie heeft er kritiek?

 2. Dries Molenaar schreef:

  Jaloersmakend.
  Gelukkig is er geen transportbehoefte vanwege COVID-19. Of doet men daar in Spanje niet aan?

 3. Bert Bus schreef:

  Seis meses de invierno con 50 cm de nieva es bastante extraordinario!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *