fbpx

Arriva krijgt brandbrief van vakbond vanwege veiligheid

29 sep 2016 12:07

De Vakbond Voor Rijdend Personeel (VVMC) heeft in een brandbrief aan vervoerder Arriva zijn zorg geuit over de veiligheid op het spoor in de noordelijke provincies. Arriva huurt vaak uitzendmachinisten in om het tekort aan personeel op te vangen.

Volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC krijgen deze uitzendkrachten te weinig tijd om een baanvak goed te leren kennen. Dit heeft volgens de vakbond al geleid tot verschillende incidenten waarbij de veiligheid in geding was.

Incidenten
Zo zijn stations voorbij gereden, wordt er te vroeg of te laat geremd of naderen de treinen met te hoge snelheid een station. Van ernstiger aard was onlangs een incident in het Groningse Uithuizermeeden waarbij een uitzendmachinist van Arriva een stoptonend sein over het hoofd zag. De trein kwam uiteindelijk op een overweg tot stilstand, terwijl de spoorbomen van de overweg nog open waren. De trein had een kleine vertraging en vertrok te Uithuizermeden direct toen de tegenliggende trein uit Roodeschool was aangekomen, terwijl het sein nog niet op veilig stond.

Overstap naar NS
Spoorwegpersoneel bij Arriva stapt steeds vaker over naar NS, die volgens Eilert betere arbeidsvoorwaarden kent. Om de uitstroom op te vangen zet Arriva uitzendkrachten in. "Om een baanvak te leren kennen heb je twee tot drie dagen nodig. De uitzendmachinisten bij Arriva moeten zeven trajecten in het noorden in die paar dagen leren kennen. En dat is veel te weinig opleidingstijd", zegt Eilert.

Reactie Arriva
"Wij nemen uitdrukkelijk afstand van het verband dat wordt gelegd tussen de veiligheid op het Noordelijke spoor en de inhuur van machinisten", reageerde Arriva. "Veiligheid staat bij ons altijd voorop. Al onze machinisten hebben een machinistenvergunning, weg- en materieelbekendheid, en hebben het examen met goed gevolg afgelegd."

(c) ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *