fbpx

Back-upsysteem ProRail werkte niet

Het back-upsysteem van ProRail, dat ervoor moet zorgen dat de treindienst niet volledig stil kan komen te liggen over een groot gebied, heeft donderdagochtend niet gewerkt.

Rond 04:30 uur, bij het opstarten van de treindienst op alle trajecten, werd er geconstateerd dat seinen en wissels niet meer bediend konden worden door een fout in het normale systeem.

Normaliter gaat het back-upsysteem dan in werking, maar door een fout in dat systeem ging de schakeling mis. Daardoor waren alle seinen en wissels van Amsterdam tot Haarlem, Leiden, Naarden-Bussum, Lelystad Centrum en Utrecht Centraal niet te bedienen. Treinen rijden is dan onveilig en wordt derhalve niet gedaan. Om 8.40 uur was de softwarefout hersteld en konden de seinen en wissels weer worden bediend.

Controle
ProRail geeft aan bij andere verkeersleidingen te hebben gecontroleerd op daar hetzelfde kon gebeuren en dat blijkt niet zo te zijn. De fout in het systeem van de Amsterdamse verkeersleiding is hersteld zodat de verstoring niet normaals kan gebeuren.

Minder treinen
De NS kan na de storing de rest van de dag de treinen niet meer volledig normaal laten rijden rondom Amsterdam. Er rijden op een aantal belangrijke trajecten minder treinen. De reisplanner is up-to-date.