fbpx

Bijzondere stoomlocomotieven naar Spoorwegmuseum voor jubileum

Dit jaar vieren de spoorwegen in Nederland hun 175ste verjaardag. Reden voor Het Spoorwegmuseum om een aantal unieke iconen van het spoor naar Utrecht te halen. De oudste stoomlocomotieven uit Europa zijn te zien in de tentoonstelling ‘Iconen van het spoor’. Er komen bruiklenen uit Engeland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De tentoonstelling loopt van 21 juli t/m 21 september 2014.

In 1829 verscheen de trein op het wereldtoneel. In dat jaar werden in Engeland de Rainhill Trials gehouden, en wedstrijd die moest bepalen welke locomotief het meest geschikt was om de treindienst tussen Liverpool en Manchester te verzorgen. De wedstrijd werd gewonnen door het ontwerp van George Stephenson, de Rocket. Drie van de historische iconen die meededen aan de Rainhill Trials zullen te zien in Het Spoorwegmuseum, waaronder een model van de Rocket.

Daarnaast komt Duitsland’s eerste stoomlocomotief Der Adler (uit 1835) en de Franse pronkstukken Marc Seguin (1829) en Crampton no. 80 (1852). Uit Engeland komt het grootste icoon van de spoorwegen: de Catch me who can. Daarmee vervoerde spoorwegpionier Richard Trevithick in 1809 als eerste personen met een stoomlocomotief. Hij bracht dit als een soort kermisattractie, maar legde daarmee wel de basis voor de latere spoorwegen. Uit Engeland komt tenslotte ook de Agenoria, een locomotief uit 1829 die 35 jaar dienst deed op het spoorlijntje van de Shutt End Mijn in Kingswinford.

Naast de tentoonstelling ´Iconen van het spoor´, is er gelijktijdig een tentoonstelling over F.W. Conrad.