fbpx

Collectie depot Spoorwegmuseum naar Limburg

29 jan 2014 12:40

De collectie in depot van het Spoorwegmuseum in Utrecht verhuist naar de Wagenmakerij Venlo-Blerick in Limburg. Deze wagenmakerij van de Nederlandse Spoorwegen wordt al sinds 1969 niet meer gebruikt, maar is een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Het Spoorwegmuseum krijgt donderdag de sleutel, aldus een woordvoerder.

Het Utrechtse museum bezit ruim 120 voertuigen. Een klein deel daarvan is op wisselende tentoonstellingen te zien. De rest staat in een depot. In de Wagenmakerij Venlo-Blerick is nu ook ruimte om reparaties aan de voertuigen te verrichten. De wagenwerkplaats is aangesloten op het hoofdspoorwegnet, zodat de collectie makkelijk kan worden verplaatst.

De Wagenmakerij Venlo-Blerick stamt uit 1890 en is 7375 vierkante meter groot. De werkplaats is gebouwd toen het spoorverkeer tussen Nijmegen en Venlo steeds drukker werd. In de hoogtijdagen van de wagenmakerij werkten er 160 mensen in volcontinudienst. Maar toen de Limburgse kolenmijnen sloten, nam het treinvervoer in Limburg snel af. In 1969 werd de wagenmakerij gesloten.

Het complex is tientallen jaren verwaarloosd. Pas in 2002 kreeg het een monumentenstatus en sindsdien is de bouwval gerestaureerd. Sporen uit het verleden, zoals oorlogsschade, zijn zichtbaar gebleven.

(c) ANP