fbpx

Contract getekend voor nieuwe OV terminal Den Haag Centraal

25 mei 2010 17:44

De bouw van de OV terminal Den Haag Nieuw Centraal kan deze zomer van start. Door zijn hand in beton te vereeuwigen, heeft minister Eurlings hiervoor vandaag het begin gemarkeerd. Het nieuwe station moet in 2013 klaar zijn. Tegen die tijd moet Den Haag Centraal ook aangesloten zijn op het Europees hogesnelheidsnetwerk. 

In 2004 sloten betrokken partijen al een samenwerkingsovereenkomst, maar vandaag is er dan de echte handtekening voor de bouw van Den Haag Centraal. Naast de ondertekening van de papieren contracten, werd de samenwerking symbolisch kracht bij gezet door een handafdruk in beton. Dat deed niet alleen Eurlings, maar ook wethouder Norder van Den Haag en de directeuren van ProRail en Strukton.

Reizigersaantallen
Het huidige station verwerkt dagelijks 190.000 reizigers, waarvan 90.000 treinreizigers. In 2020 zal naar verwachting het aantal reizigers toegenomen zijn naar 250.000 reizigers. Om de reizigersgroei te verwerken moet het station uit 1973 vernieuwd worden. 

Foei lelijk
Het huidige station is verouderd, dat vindt ook minister Eurlings. "Foei lelijk" noemde hij het huidige Den Haag Centraal. "Ooit was het wellicht een modern station, maar nu moet het nodig vervangen worden. Met deze vernieuwing wordt Den Haag Centraal een station met internationale allure."

HSL
De internationale allure wordt versterkt doordat Den Haag ook aangesloten wordt op het Europees hogesnelheidsnetwerk. Zo gaat er eens in de twee uur een Fyra rijden naar Brussel (via Breda) en komt er naar verwachting een HSL shutle naar Rotterdam.

Reiziger centraal
ProRail directeur Patrick Buck beloofde tijdens de verbouwing de reiziger niet uit het oog te verliezen. "Goodwill van de reiziger is nodig. We zullen goed luisteren naar de bevindingen van de reiziger, ook naar klachten." 

Strukton
Met de verbouwing is in totaal 74,6 miljoen euro gemoeid. Door ProRail is de uitvoering van de verbouwing gegund aan bouwbedrijf Strukton.

 

Eurlings tekent contact OV terminal Den Haag Centraal en trakteert de treinreiziger.

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe Den Haag Centraal
De volgende twee afbeeldingen komen van Den Haag nieuw Centraal

Het huidige Den Haag Centraal
Onderstaande foto´s komen van wikipedia (zonder copyrights).