fbpx

Donderdag staking in daluren bij GVB

06 apr 2011 0:20

Donderdag 7 april rijden er tussen 10:00 en 14:00 uur geen bussen, trams en metro´s van de Amsterdamse vervoerder GVB. De Vakbonden voeren met de staking actie tegen het kabinetsbesluit om op het Amsterdamse Openbaar Vervoer te bezuinigen. De Stadsregio Amsterdam, de opdrachtgever van de GVB, zal de staking niet proberen tegen te houden. Vier vragen (en antwoorden) over de staking.

Welke gevolgen heeft de staking voor reizigers? 

  • Vanaf 9:00 uur zal op donderdag 7 april het openbaar vervoer in Amsterdam worden afgebouwd, vanaf 10:00 uur zullen er geen GVB bussen, trams en metro´s meer rijden.
  • Vanaf 14:00 uur wordt de dienstregeling geleidelijk weer hervat. Omstreeks 15:00 uur zal de normale dienstregeling weer worden uitgevoerd.
  • De veren van het GVB varen de gehele dag normaal.

Rijdt er gedurende de staking helemaal niets? Of zijn er nog werkwilligen?
Er zal tussen 10u en 14u geheel niets rijden, zo laat een woordvoerder van de vakbonden weten. Ook eventuele werkwilligen worden geacht niet achter het stuur te kruipen.

Waarom wordt er donderdag 7 april gestaakt?
Het kabinet denkt dat het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag goedkoper kan door aanbestedingen. Dat moet een besparing opleveren van 120 miljoen. De stadsregio´s geloven helemaal niet dat door de aanbestedingen het openbaar vervoer goedkoper zal worden. Zij vrezen dat de bezuiniging van 120 miljoen zal leiden tot het schrappen van 40% van het openbaar vervoer. Concreet verwacht de stadsregio Amsterdam dat er per eind 2012 twintig van de 44 buslijnen zullen moeten worden geschrapt en dat zes van de zestien trams zullen verdwijnen.

Wat vindt de GVB van de staking?
GVB betreurt het dat de reiziger de dupe is van deze werkonderbreking. Tegelijkertijd is het GVB niet blij met de dreigende aanbesteding. GVB is bij een aanbesteding niet zeker dat zij het openbaar vervoer in Amsterdam mag blijven uitvoeren en dit zal volgens de vervoerder niet zorgen voor de beoogde besparing.

Zijn er meer acties te verwachten?
Ja, allereerst in de andere grote steden. Zo zijn er acties aangekondigd bij de RET in Rotterdam (12 april) en bij de HTM in Den Haag (20 april). Wat de gevolgen daar precies zullen zijn is nog niet duidelijk. Op ret.nl en htm.net is vooralsnog nog niets te lezen over de acties.