fbpx

Extra maatregelen tegen agressie treinpersoneel

De overheid en de Nederlandse Spoorwegen nemen extra maatregelen om de agressie op stations en in treinen tegen te gaan. Op de twintig grootste stations komt een "stationsagent´´, die indien nodig snel extra collega´s kan oproepen.

Ook worden de toegangspoorten op NS-stations zo snel mogelijk gesloten. Het stationsverbod, dat kan worden opgelegd aan notoire overlastgevers, wordt vanaf mei ingevoerd, iets eerder dan gepland. Ook komt er meer cameratoezicht op de stations.

Spoedoverleg
Dat is woensdagavond afgesproken tijdens spoedoverleg tussen staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur), minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie), NS-topman Timo Huges, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden.

Hoofddorp
Aanleiding voor het spoedberaad op het ministerie van Veiligheid en Justitie was de zware mishandeling van een NS-conductrice vorige week in een trein van Schiphol naar Hoofddorp. Het zoveelste geval van agressie heeft tot onrust en protestacties geleid onder veel NS-medewerkers, die aandrongen op een duidelijk signaal vanuit de politiek.

Veiligheid verstevigen
Ook de communicatie tussen de politie en NS wordt verbeterd, zodat de politie gericht kan surveilleren op plekken en momenten waarvan het spoorbedrijf aangeeft dat dat nodig is, zei Blok. NS zal op bepaalde momenten op de dag extra gekwalificeerd personeel inzetten (Service & Veiligheid-teams) om de veiligheid van de reizigers en de eigen medewerkers te verstevigen, kondigde Huges aan.

"Maat is vol"
Huges bedankte het kabinet voor de maatregelen die worden genomen. Huges ging eerder op de avond langs bij de gewonde conductrice. "Laat het niet voor niets zijn geweest, want de maat is vol´´, had ze tegen hem gezegd.

Camera´s
ProRail gaat het aantal camera´s op kleine en middelgrote stations uitbreiden. Op enkele grote stations bekijkt de organisatie of het mogelijk is met beeldschermen en spiegels agressie te voorkomen, doordat mensen zichzelf dan kunnen zien.

Geen garantie
De vakbonden zijn blij met de afspraken en met de snelle actie van de politiek. Ze realiseren zich dat de maatregelen geen garantie bieden dat het geweld voorbij is, maar dat die wel een bijdrage leveren om het geweld terug te dringen.

Oproep reizigers
Een machinist uit Utrecht, die ook voorzitter is van de ondernemingsraad van NS Reizigers, riep reizigers op ook hun steentje bij te dragen. Als ze getuige zijn van agressie tegen personeel of iets verdachts zien, zouden ze naar de politie moeten bellen en filmpjes moeten maken, zei hij.

(c) ANP