fbpx

Fyra ook goedgekeurd voor Belgisch spoor

18 sep 2012 19:30

Hogesnelheidstrein Fyra is nu ook toegelaten op het Belgische spoor. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische spoorwegen (NMBS) dinsdag gemeld. De spoorwegmaatschappij gaat nu machinisten opleiden voor de nieuwe treinen (V250).

In Nederland zijn de treinen al goedgekeurd, en zijn er al enkele machinisten opgeleid voor de nieuwe treinen. Sinds 29 juli rijdt er één V250 treinstel in Nederland met reizigers. In totaal moeten er 19 treinstellen geleverd worden.

NS International en NMBS streven er naar om bij ingang van de nieuwe dienstregeling, op 9 december, de Fyra Amsterdam – Brussel te starten. Dat zou dan ten kosten gaan van de huidige Benelux Amsterdam – Brussel. Echter het is onduidelijk of dat streven gehaald zal worden. Beide vervoerders willen zich niet aan een datum vastpinnen.

Om de Fyra Amsterdam – Brussel uurlijks te laten rijden zijn er vijf tot zes treinstellen nodig. Het is maar de vraag of die per 9 december gereed zullen zijn. Daarnaast moeten er voldoende machinisten zijn opgeleid en moeten NS International (formeel NS-dochter HSA) en de NMBS nog een samenwerkingsovereenkomst sluiten. Die moet vervolgens goedgekeurd worden door de minister van Infrastructuur en Milieu. Een eerste concept overeenkomst is door de minister afgwezen. Schultz eist dat er ook een Fyra Den Haag – Brussel in de plannen zal worden opgenomen.