alles over openbaar vervoer
Trein door Europa
België Groot-Britanië Luxemburg Rusland
Denemarken Hongarije Noorwegen Spanje
Duitsland Ierland Oostenrijk Tjechië
Finland Italië Polen Zweden
Frankrijk Kroatië Roemenië Zwitserland

Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF

dinsdag 4 september 2012
Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF
Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF
Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF
Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF
Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF
Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF
Frankrijk per trein - Franse spoorwegen SNCF

Snel met de trein naar Frankrijk, dat kan per Thalys en TGV. Niet alleen Parijs is goed per trein bereikbaar, maar ook Zuid-Frankrijk is goed per trein bereikbaar. Vanuit Brussel rijden er dagelijks meerdere TGV's naar diverse bestemmingen in Frankrijk. Ook binnen Frankrijk kunt u gebruik maken van het snellle TGV netwerk. 

Trein naar Frankrijk:

 • Tot 11x per dag de Thalys naar Parijs Gare du Nord. Rotterdam – Parijs slechts 2 uur en 37 minuten. Vanaf Amsterdam is het iets meer dan 3 uur.
 • In de zomer rijdt er een rechtstreekse Zonthalys naar Zuid-Frankrijk. Deze trein stopt onder andere in Valance, Avignon en Aix en Provence. De Zonthalys eindigt in Marseille. Deze trein rijdt alleen op zaterdagen en vertrekt in de vroege ochtend uit Nederland. 
 • In de winter rijdt er een rechtstreekse Ski Thalys naar de Franse Alpen. Deze trein rijdt alleen op zaterdagen en vertrekt uit Nederland in de vroege morgen.
 • Reis ieder uur vanuit Nederland naar Brussel, en stap daar over op de TGV. Er rijden circa 7 TGV treinen per dag van Brussel naar diverse Franse bestemmingen. Bijvoorbeeld: Lille, Lyon, Avignon, Marseille, Lyon, Nice, Montpellier en Perpignan. (Aan het einde overzicht per bestemming).
 • Vanuit Düsseldorf rijdt er een autoslaaptrein naar Frankrijk. Deze autoslaaptreinen rijden niet dagelijks. Meer informatie: DB Autozug

Treintickets naar Frankrijk

Handige informatie treinreizen Frankrijk:

 • Treinen hebben op grote stations geen vast vertrekspoor. Het vertrekspoor wordt 20 minuten voor vertrek gepubliceerd op een groot bord in de hal.
 • De sporen zijn in Frankrijk niet altijd even logisch genummerd. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een spoor aangeduid wordt met een letter. Dat is bijvoorbeeld in Parijs gare de Lyon, vanwaar de treinen naar Zuid-Frankrijk vertrekken. Daar is een deel van de sporen genummerd, en een deel van de sporen is aangeduid met een letter. 
 • Voor TGV treinen is reserveren verplicht. Op uw ticket vindt u in welk rijtuig uw zitplek bevind. Op het perron ziet u informatie over de treinsamenstelling. Het perron is ingedeeld in secties, vaak aangeduid met letters. U kunt aan de hand van de secties en het bord op het perron over de treinsamenstelling uw rijgtuig vinden. Ook staat het rijtuignummer op de trein aangegeven (bij de TGV is dit digitaal).  
 • Het is handig om ongeveer een kwartier voor vertrek aanwezig te zijn. 
 • Als u een goedkoop ticket heeft, kunt u niet zomaar omboeken. Vaak is omboeken niet mogelijk of met beperkingen. Dure tickets zijn vrij gemakkelijk om te boeken. In Parijs zijn er loketten waar personeel ook engels spreekt. Dit wordt vaak aangegeven met een engels vlaggetje. De wachttijden bij het loket kunnen in Frankrijk oplopen tot ruim 30 minuten. Afhankelijk van het tijdstip. 
 • Als u in Parijs van de metro, de RER of de bus gebruik moet maken: gebruik de reisplanner van het RATP. Op stations wordt de route naar de metro aangegeven met een M, gevolgd door het lijnnummer. De RER lijnen zijn echter aangeduid met een letter. De metrolijnen hebben ieder een eigen kleur. 
 • Bij de metrostations in Parijs zijn er vaak meerdere uitgangen. Als u moet overstappen op een andere metro: volg de bordjes die verwijzen naar uw metrolijn. Als u moet overstappen naar de trein / TGV: volg de bordjes “Grand lignes”. 
 • Actuele vertrektijden en actuele vertrekspoorinformatie is te vinden op deze website. 
 • Bekijk de Franse spoorkaart.

Reizen naar Frankrijk per trein en fiets

 •  In de Thalys en TGV kunnen alleen fietsen worden meegenomen in een fietshoes. Voorwiel moet gedomteerdzijn. Maxinimaal formaat fietshoes zit: 120 bij 90 cm. Tarief: gratis.
 • In overige treinen kunnen fietsen vaak wel meegenomen worden. In de Internationale Treinplanner kan u aanvinken dat u de fiets mee wilt meenemen.
 • Met de fiets bus naar Frankrijk? www.fietsvakantiewinkel.nl 

TGV Brussel - Frankrijk
De TGV Brussel - Frankrijk rijdt ongeveer 7x per dag. De treinen gaan naar wisselende bestemmingen met wisselende stopplaatsen. Het vanaf tarief is geldig vanaf Brussel en zeer beperkt beschikbaar. Het wordt vooral als lokkertje gebruikt.

Bestemming uit Brussel uit Lille Reistijd va Brussel Reistijd va Lille Tarief
Aix-en-Provence 3x p/d 7x p/d 5 uur 4 uur en 30 min. va € 29
Avigion 3x p/d 6x p/d 4 uur en 30 min. 4 uur en 15 min. va € 29
Bordeaux 1x p/d 5x p/d 6 uur en 15 min. 5 uur en 30 min. va € 29
Charles de Gaulle 7x p/d 23x p/d 1 uur en 15 min. 1 uur va € 69
Disneyland Paris 7x p/d 21x p/d 1 uur en 45 min. 1 uur en 15 min. va € 29
Grenoble geen 1x p/d - 4 uur en 30 min.  
Lyon 5x p/d 12x p/d 3 uur en 45 min. 3 uur va € 29
Marseille 3x p/d 7x p/d 5 uur 4 uur en 45 min. va € 29
Montpellier 3x p/d 5x p/d 5 uur en 30 min. 5 uur va € 29
Narbonne 1x p/d 3x p/d 7 uur 6 uur va € 29
Nice 1x p/d 2x p/d 7 uur en 45 min. 7 uur en 30 min. va € 29
Nimes 3x p/d 5x p/d 5 uur 4 uur en 30 min. va € 29
Perpignan 1x p/d 2x p/d 7 uur en 30 min. 6 uur en 45 min. va € 29
Toulouse geen 2x p/d - 7 uur en 30 min. va € 29
Valence 4x p/d 6x p/d 4 uur 3 uur en 30 min. va € 29

Over treinreizen in Frankrijk
Voor grote afstanden bent u aangewezen op het TGV netwerk. Op tal van trajecten rijden de TGV treinen 300 tot zelfs 320 km/h. Reserveren voor de TGV is verplicht. Naar de meeste grote plaatsen rijden er vanaf Parijs frequent rechtstreekse treinen. Treinen rijden in Frankrijk veelal niet vanaf een vast vertrekspoor. Het vertrekspoor is afhankelijk van de actuele situatie. Het is in Frankrijk gebruikelijk om ongeveer een kwartier voor vertrek aanwezig te zijn.  Meer over het reizen per TGV >> .
Behalve de TGV's zijn er ook regionale treinen. De frequentie van deze treinen is vrij laag, vaak minder dan 1x per uur (uitgezonderd de stadstreinen rond Parijs). Voor de regionale treinen is reserveren niet verplicht.
Behalve de regionale treinen zijn er ook de zogenoemde "Corail Téoz" treinen. Deze treinen leggen langere afstanden af binnen Frankrijk en rijden vaak enkele malen per dag. Reserveren voor deze treinen is vaak eveneens verplicht. Veel bestemmingen die frequent met TGV worden bediend zijn vanuit Parijs niet rechtstreeks met Corail Téoz aangeboden.
Onder de naam Corail Lunéa rijden er nachttreinen. Reserveren is doorgaands verplicht. De nachttreinen zijn een aangename manier om relatief goedkoop een lange afstand af te leggen. Treintickets binnen Frankrijk kunnen geboekt worden via TGV-Europe.

Reizen per TGV

Handige links

 

 
Tags: Reisinformatie / Reis / Internationaal
terug naar alle artikelen
 
bezoekers van deze pagina hebben ook gelezen:
9292 geeft ruim 700 miljoen reisadviezen in 2016 di 10 jan  9292 geeft ruim 700 miljoen reisadviezen in 2016
Nieuwe dienstregeling start met vertraging en volle treinen ma 12 dec  Nieuwe dienstregeling start met vertraging en volle treinen
NS stopt voorlopig toch niet met reisinfo via teletekst vr 29 jul  NS stopt voorlopig toch niet met reisinfo via teletekst
Treinpagina Teletekst krijgt eigen website zo 24 jul  Treinpagina Teletekst krijgt eigen website
NS stopt met reisinformatie op teletekst vr 22 jul  NS stopt met reisinformatie op teletekst
Hermes wil ov toegankelijk maken voor laaggeletterden wo 9 mrt  Hermes wil ov toegankelijk maken voor laaggeletterden
FlixBus nu ook in reisplanner wo 10 feb  FlixBus nu ook in reisplanner
Storing digitale borden op stations duurt uren wo 20 jan  Storing digitale borden op stations duurt uren
Dagelijks 50.000 treinreizigers gebruiken gele borden ma 14 dec  Dagelijks 50.000 treinreizigers gebruiken gele borden
9292 gaat callcenter uitbesteden do 22 okt  9292 gaat callcenter uitbesteden

Internationale Treintickets:
- Treinreiswinkel
- NS International
- Voyages SNCF (TGV Europe)
- NMBS Europe
- Deutsche Bahn
- Thalys.com

Onze treintips
- Prijsvergelijker treinkaartjes
- NS Dagkaart aanbiedingen
- Goedkope internationale kaartjes
- Wintersport per trein
- Met de trein naar Parijs
- Trein naar Berlijn

Trein + Hotel
- De Jong Intra Wintersport
- Treinvakanties bij Treinreiswinkel
- Stedentrips trein KrasAdverteren   |    Contact   |    Colofon   |    Copyrights   |    Disclaimer   |    Pers   |    Webmasters   |    Vacatures   |    Over ons
Wintersport trein   |    Trein Zwitserland   |    Trein Duitsland   |    Trein Berlijn   |    Trein Parijs   |    Trein Brussel   |    Modelspoor   |    Trein Londen   |    Parkeren Schiphol