fbpx
Beeld: (c) Daniel Stadelmann, bahnfoto.ch

TGV Frankrijk: Tips voor voordelige treinkaartjes

Met 300 kilometer per uur reizen door Frankrijk? Dat kan dankzij de Franse hogesnelheidstrein TGV. De TGV heeft een gigantisch netwerk: van België en Duitsland tot aan Spanje, Italië en Zwitserland. Dankzij de introductie van Ouigo en iDTGV zijn er al zeer goedkope tickets voor de TGV Frankrijk beschikbaar. Bij NS International kun je de meeste TGV-kaartjes gewoon kopen, maar niet voor Ouigo en iDTGV. Deze zijn wel verkrijgbaar bij SNCF Voyages.

Tip 1: Boek TGV-ticket tijdig

Vanaf minimaal 3 maanden voor vertrek kun je een TGV-ticket kopen bij de Franse Spoorwegen SNCF Voyages of NS International. Soms al vanaf 4 of 5 maanden voor vertrek. In het algemeen geldt: hoe eerder u boekt, hoe goedkoper u ticket. Wees verder flexibel. Op drukke dagen wordt de TGV al snel duurder.

Tip 2: Gebruik de TGV Frankrijk vanaf Brussel

Met de trein naar Frankrijk? Maak gebruik van de rechtstreekse TGV-treinen vanuit Brussel of Lille. De TGV’s naar Zuid-Frankrijk vanuit Brussel zijn ook ideaal voor Nederlanders. Immers, je kunt goedkoop vanuit Nederland met de trein naar Brussel. En dan reis je vervolgens rechtstreeks naar Zuid Frankrijk. Zeker bij lastminutes is dit vaak goedkoper dan met de trein via Parijs. Bovendien hoef je dan geen gebruik te maken van de metro in Parijs. Er rijden vanuit Brussel zeven TGV treinen richting Frankrijk naar verschillende bestemmingen.

Tip 3: Budget-trein Ouigo, iDTGV of Izy

De Franse Spoorwegen SNCF hebben een speciale TGV met een extra lage prijs. Het is de Ouigo. De low-cost TGV. Ouigo werkt net iets anders dan de normale TGV. Het verschil: er is geen barrijtuig, geen 1e klas, gratis bagage meenemen is beperkt mogelijk en je moet minimaal 30 minuten voor vertrek aanwezig zijn. En er is nog iets: de Ouigo vertrekt aan de rand van de stad, vanaf Marne la Vallée. Ouigo heeft een eigen website (ouigo.com, Frans), maar is ook te vinden via SNCF Voyages. Zoek daarvoor vanaf Marne la Vallé. Een goedkoop Ouigo ticket gevonden? Voeg het toe aan je winkelmandje en zoek vervolgens een aansluitend ticket Amsterdam – Parijs. De transfer Gare du Nord, waar de Thalys aankomt, en Marne la Valléé duurt ongeveer een uur. Ons advies is echter om zeker 2 a 2,5 uur te reserveren voor deze overstap. Je moet immers minimaal 30 minuten voor vertrek aanwezig zijn, en je wil niet direct bij een vertraging je aansluitende trein missen. Mis je wel je aansluiting? Dan moet je een nieuw ticket kopen.

Naast Ouigo bestaat ook nog de iDTGV. Deze trein rijdt vaak gecombineerd met een gewone TGV. Tickets voor iDTGV kunnen alleen online worden gekocht via SNCF Voyages. In de regel start de verkoop 6 maanden voor vertrek, vanaf 19 euro voor iedere route. In de trein zijn er twee zones: iDzen en iDzap. iDzen, populair bij zakelijke reizigers, en is bedoeld voor klanten die een rustige reis willen. Luide gesprekken met de smartphone zijn verboden. iDzap is het meest geschikt voor gezinnen of vakantiegangers. Ook iDTGV heeft een eigen Franse site: iDTGV.com

Thalys heeft tegenwoordig ook zijn eigen low cost trein, IZY. IZY rijdt 2x per dag tussen Brussel en Parijs.

Ouigo, budget TGV iDTGV Izy, low-cost Thalys

Tip 4: Combineer de TGV met de auto

Is de trein vanuit Nederland te duur, maar wil je niet met de auto helemaal naar Zuid-Frankrijk rijden? Overweeg dan de combinatie van de auto en de TGV Frankrijk. Vanuit Lille rijden er groot aantal TGV’s tegen Franse binnenlandse tarieven. Vanuit Rotterdam is het met de auto slechts ± 1,5 uur rijden naar deze Noordelijke Franse stad. (Met de trein duurt dit veel langer en rijden en zijn er slechts een beperkt aantal verbindingen). Nabij Lille kun je de auto bij het station parkeren. Vanaf ongeveer 40 euro per week kun je op deze website een parkeerplek reserveren.

Een andere optie is, maar die is relatief duur, om met de auto naar Parijs te rijden, en daar de auto op de trein te zetten. Je kunt dan zelf met de TGV naar Zuid-Frankrijk reizen, en de volgende dag je auto weer ophalen. De autotreinen rijden naar de meeste bestemmingen alleen in de zomer dagelijks. De website van de SNCF is op dit onderdeel alleen in het Frans. Wel is er nog een Engelstalige handleiding (2017), met informatie over telefonische boekingen.

 

Tip 5: Vergelijk de prijzen

Zoals al een paar keer is opgemerkt, zijn sommige TGV-tickets alleen verkrijgbaar bij SNCF Voyages. Maar, SNCF Voyages biedt vanuit Nederland niet altijd de verbindingen aan met overstap in Brussel. Ook heeft onze redactie geconstateerd dat de ene keer NS International goedkoper was voor de TGV Frankrijk, en de andere keer SNCF. Zoek dus bij beide aanbieders. (Tenzij je specifiek gebruik wilt maken van Ouigo of iDTGV).

Tip 6: Overweeg InterRail

Moet je lastminute een lange reis maken? Of wil je meerdere ritten maken? Check dan of InterRail een optie voor je is. Met InterRail mag je onder voorwaarden heel Frankrijk door. Ook met de TGV. Wel moet je dan nog reserveren en een toeslag betalen. Zie TGV & InterRail.

Het TGV Frankrijk netwerk

Afbeelding: (c) SNCF Voyages

TGV Frankrijk vanaf Lille en Brussel

Een paar jaar geleden maakte onze redactie een overzicht van het aantal verbindingen vanaf Brussel en Lille naar Franse bestemmingen. Het zogenoemde “vanaf” tarief is in de praktijk zeer lastig te vinden. Het wordt vooral als lokkertje gebruikt.

Bestemming uit Brussel uit Lille Reistijd va Brussel Reistijd va Lille Tarief
Aix-en-Provence 3x p/d 7x p/d 5 uur 4 uur en 30 min. va € 29
Avigion 3x p/d 6x p/d 4 uur en 30 min. 4 uur en 15 min. va € 29
Bordeaux 1x p/d 5x p/d 6 uur en 15 min. 5 uur en 30 min. va € 29
Charles de Gaulle 7x p/d 23x p/d 1 uur en 15 min. 1 uur va € 69
Disneyland Paris 7x p/d 21x p/d 1 uur en 45 min. 1 uur en 15 min. va € 29
Grenoble geen 1x p/d 4 uur en 30 min.
Lyon 5x p/d 12x p/d 3 uur en 45 min. 3 uur va € 29
Marseille 3x p/d 7x p/d 5 uur 4 uur en 45 min. va € 29
Montpellier 3x p/d 5x p/d 5 uur en 30 min. 5 uur va € 29
Narbonne 1x p/d 3x p/d 7 uur 6 uur va € 29
Nice 1x p/d 2x p/d 7 uur en 45 min. 7 uur en 30 min. va € 29
Nimes 3x p/d 5x p/d 5 uur 4 uur en 30 min. va € 29
Perpignan 1x p/d 2x p/d 7 uur en 30 min. 6 uur en 45 min. va € 29
Toulouse geen 2x p/d 7 uur en 30 min. va € 29
Valence 4x p/d 6x p/d 4 uur 3 uur en 30 min. va € 29

 

Reizen per TGV

(c) Front: Daniel Stadelmann / bahnfoto.ch

2 gedachten aan “TGV Frankrijk: Tips voor voordelige treinkaartjes”

  1. Cello schreef:

    De IDTGV site is opgeheven.

  2. Serlet marie-christine schreef:

    Kan ik een snuf-trein nemen vanaf rijkelijk of tourcoin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *