fbpx

KNV verwerpt oproep ARBO-Unie om OV te vermijden

02 sep 2009 19:43

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) verwerpt de oproep van de ARBO-Unie om het gebruik van het openbaarvervoer (OV) te mijden in het tegen gaan van verspreiding van de Mexicaanse Griep. Het gebruik van het OV is veelal te kort om een groot risico voor besmetting te zorgen.

Gevaarlijk en ongegrond
KNV vindt de oproep van de ARBO-Unie ongegrond en tevens gevaarlijk. ” De oproep is in strijd met het advies van de overheid en het RIVM over het gebruik van het OV. Wanneer bovendien het OV wordt vermeden zal dat grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Dit risico mogen we absoluut niet nemen”, aldus KNV directeur Ad Toet. Daaraan toevoegend stelt hij nog: “Wanneer willekeurige particuliere organisaties als deze dit soort adviezen gaan geven, mogen we de volgende keer zeker niet meer naar de kerk, bioscoop of discotheek”.

Gebruik OV niet mijden
Het ministerie van VWS en RIVM erkennen de kans van overdracht in het OV, maar benadrukken tevens dat de reistijd veelal te kort is om een groot besmettingsrisico te vormen en er dus geen reden is om niet met het OV te reizen. In overleg tussen KNV, de ov-sector en departementale crisiscentra van V&W, BZK en VWS, is daarom afgestemd dat vermijden van het OV onnodig is. De oproep van de ARBO-Unie staat daarmee op zichzelf en zaait alleen maar onrust en verwarring.

Hygiëne maatregelen
KNV benadrukt wel de door de overheid aanbevolen hygiënische adviezen in acht te nemen om het risico van verspreiding zoveel mogelijk te verkleinen.