fbpx

Machinist schuldig aan treinramp Buizingen, boete voor NMBS

03 dec 2019 17:27

De machinist van de stoptrein die op 15 februari 2010 botste op een intercity in het Belgische Buizingen is schuldig aan het door rood licht rijden maar krijgt geen straf.

Spoorbedrijf NMBS moet een boete van 550.000 euro betalen, net als spoorbeheerder Infrabel. Bij de treinramp kwamen 19 mensen om het leven, nog eens 310 mensen raakten gewond. Bij geen enkel andere Belgische treinramp kwamen zoveel mensen om het leven.

Menselijke fout

Volgens de Brusselse politierechter staat door onderzoek vast dat de machinist niet oplette en een rood sein negeerde. Zo reed hij even voor het ongeluk voorbij een sein dat op dubbel geel stond, waardoor hij moest weten dat het volgende sein op rood zou staan. Alle geregistreerde gegevens wijzen er ook op dat het bewuste sein op rood stond.

“Alles wijst erop dat de treinbestuurder onoplettend is geweest, een menselijke fout. Dit ging immers om een stoptrein, en stoptreinen hebben vaak een routineuze en repetitieve route. Bovendien waren de werkomstandigheden verre van ideaal, in een stuurcabine met een zeer beperkt zicht. Zijn werkgever had voor beter materiaal en betere werkomstandigheden moeten zorgen”, oordeelde de rechtbank.

NMBS en Infrabel

Alhoewel de machinist schuldig wordt bevonden, ligt de zwaarste fout bij de NMBS en Infrabel. Daarom krijgen beide partijen een boete. De rechter neemt het de NMBS kwalijk dat de trein reed met een beveiligingssysteem dat niet aan de wettelijke normen voldeed. “Met een ander treinstel had de ramp waarschijnlijk niet plaatsgevonden.”

Ook Infrabel was verantwoordelijk, omdat het het AVG-communicatiesysteem had weggehaald in het station van Halle. De NMBS heeft een geldboete van 550.000 euro opgelegd gekregen. Infrabel is veroordeeld tot een boete van ook 550.000 euro, maar waarvan de helft met uitstel.

Boetes

Het OM had een voorwaardelijke celstraf van drie jaar en een boete voor de machinist geëist en boetes van 700.000 euro voor de NMBS en 650.000 euro voor Infrabel. De NMBS en Infrabel kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

© BELGA/ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ton jonker
4 jaren geleden

Wordt hier geld rondgepompt of gaat het naar de nabestaanden?

Dries Molenaar
4 jaren geleden

De conclusie is nu dat het materieel buiten gebruik moet worden gesteld.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Waarom?

Wouter G.
4 jaren geleden

Gelukkig zijn de Belgische treinen enkel nog zodanig gevaarlijk tussen Wezet (Visė) en Maastricht.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter G.

En Essen – Roosendaal

bk
4 jaren geleden

550.000 euro voor 19 doden en 310 gewond. Ik kan het bijna niet geloven.

David
4 jaren geleden

Ook België kent een Justitie met totaal verkeerde mensen op die posten. Waarom de machinist geen straf krijgt is niet te begrijpen. Die flapdrol presteerde het toch om door dubbel geel te rijden?!