fbpx

Mogelijk aangifte tegen opgestapte NS directeur

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat onderzoeken of er aangifte wordt gedaan tegen de inmiddels opgestapte NS-topman Timo Huges. Dat meldt NU.nl. Huges is opgestapt vanwege fraude bij de ov-concessie Limburg. 

RTL Nieuws meldt dat de Nederlandse Spoorwegen van plan zijn de fraudezaak voor te leggen aan het Openbaar Ministerie in te schakelen. Maar eerst zal het definitieve onderzoeksrapport van advocatenkantoor De Brauw Blackstone worden afgewacht. Het rapport komt na het weekend en gaat naar het OM.

Huges blijkt wel degelijk te hebben geweten van de Limburgse fraude, terwijl hij dat altijd heeft ontkend. Uit een publicatie van De Telegraaf blijkt bovendien dat de president-directeur zelf vertrouwelijke informatie van Veolia per e-mail doorsturde naar NS-dochter Abellio. Iets wat verboden is.

Minister Dijsselbloem heeft als aandeelhouder van het spoorbedrijf de Raad van Commissarissen op het matje geropen. Die hebben daarna het vertrouwen in Huges opgezeged. Huges heeft daarna besloten om zelf op te stappen. Hij vertrekt zonder ontslagvergoeding. 

Dijsselbloem verklaarde dat het schenden van de integriteit door Huges een belangrijke reden was om het vertrouwen in hem op te zeggen. "De druppel die de emmer deed overlopen was dat Huges in het onderzoek naar de onregelmatigheden onjuiste informatie heeft verstrekt", aldus Dijsselbloem. "Hij heeft slordig, onjuist en in strijd met de wet gehandeld. En dat is buitengewoon ernstig" aldus de minister tegenover NU.nl.

Dijsselbloem spreekt van concurrentievervalsing. ´´De rol van de NS vergt een hoge mate van integriteit, maar die was in de afgelopen jaren niet aanwezig.´´ Voor de ChristenUnie wil nu dat er een eerlijk speelveld komt. De partij had daar al eerder kritische vragen over gesteld, maar verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld stelde toen dat er een eerlijk speelveld was. Nu is gebleken dat dit niet zo was.