fbpx

Niet alle vakbonden steunen staking NMBS

27 jun 2014 15:52

De tweede spoorvakbond in Belgiė sluit zich niet aan bij de 24-uursstaking die zondag van start gaat. Dat betekent dat niet alle treinen uitvallen. Volgens ACV-Transcom is de stakingsaanzegging van ACOD Spoor voorbarig, gezien de nog lopende gesprekken met de spoorwerkgevers. Dat laat de christelijke vakbond vrijdag weten.

De socialistische vakbond ACOD Spoor kondigde donderdag aan dat vanaf zondagavond 22.00 uur een etmaal gestaakt wordt. De socialistische vakbond heeft ongeveer driekwart van het treinpersoneel in Walloniė achter zich. In Vlaanderen zijn de christelijke en de socialistische vakbond ongeveer even groot. "Maar ik verwacht dat ook een deel van achterban van ACV maandag het werk neerlegt", aldus voorzitter Jean Pierre Goossens.

ACV en ACOD zijn het wel eens dat er iets moet gebeuren bij de NMBS, Infrabel en HR-Rail. Zij nemen volgens de bonden te weinig mensen aan. Hierdoor kunnen de werknemers onvoldoende vakantiedagen opnemen en is de werkdruk veel te hoog.

ACV wil echter eerst de verdere gesprekken met de spoorbedrijven afwachten, na een aantal toezeggingen van de spoorbedrijven woensdag. Zo beloofden zij voor elk vertrekkend personeelslid een vervanger aan te trekken. Volgens ACOD Spoor is dat niet voldoende. "Dit is de zoveelste belofte. Het probleem is dat er nu al te weinig personeel is. We moeten echt een vuist maken", aldus Goossens.