fbpx

Nieuwe Amsterdamse metro vanaf 21 mei 2013 in reizigersdienst

14 mei 2013 17:30

Het gloednieuwe metromaterieel M5 zal vanaf volgende week dinsdag in Amsterdam worden ingezet. Dat heeft de GVB dinsdag bekendgemaakt. De nieuwe metro´s zullen hun intrede doen op lijn 50 (Isolatorweg – Gein).

  • Update! De introductie wordt uitgesteld

De eerste rit zal dinsdag 21 mei rond 8:00 uur vertrekken uit de richting Isolatorweg. Voorlopig beschikt de GVB over één nieuw metrostel. Binnen enkele weken moet ook een tweede en derde metro geleverd worden. In totaal zijn er 28 nieuwe metro´s besteld bij de Franse fabrikant Alstom. De nieuwe metro´s zullen deels de oudste metro´s vervangen en deels dienst doen als uitbreiding van het wagenpark. 

De metro´s zijn zesdelig en bieden 174 reizigers een zitplek. Daarnaast zijn er volgens de fabrikant nog eens 780 staanplaatsen. De nieuwe Amsterdamse metro is gebaseerd op de Alstom Metropolis-serie, die in diverse buitenlandse steden als Barcelona, Boedapest, Santiago en Shanghai in gebruik zijn. Hoewel de metro´s geschikt zijn voor onbemand gebruik, zullen ze in Amsterdam worden bestuurd door mensen.

Een deel van de oude zogenoemde LHB-metromaterieel uit 1976-1980 mag door de komst van de nieuwe metro´s met pensioen. Waarschijnlijk zullen er tien als reserve overblijven om bij defecten en evenementen dienst te kunnen doen.

De bedoeling was dat de metrostellen eind 2012 in de reizigersdienst zouden komen. Op die planning is een lichte vertraging ontstaan.