fbpx

NMBS maakt iphone applicatie onmogelijk

25 jun 2010 12:53

De gratis iPhone applicatie iRail.be – gemaakt door de Belgische student Yeri Tiete (22) – was voor veel reizigers een uitkomst. Maar voor de Belgische spoorwegen (NMBS) was de service van de student een dorn in het oog. Het spoorbedrijf heeft Yeri Tiete gesommeerd om te stoppen. Demissionair van ICT verzoekt juist om voortzetting. Of dat er van komt, is onduilijk, want de NMBS heeft ook technisch iets veranderd waardoor de applicatie niet meer werkt.

De juridische brief die de NMBS naar Yeri Tiete schreef, leverde het spoorbedrijf veel kritiek op. Toch blijft het bedrijf haar besluit verdedigen. "We hebben zelf nu een applicatie die toegankelijk is voor alle mobiele telefoons. De applicatie van iRail bleek af en toe onjuiste informatie te verschaffen. Daarover kregen wij klachten van reizigers. Daarop hebben we besloten om hem aan te schrijven" stelt een woordvoerdster van de spoorwegmaatschappij.

Onduidelijk 
Welke informatie iRail verkeerd zou verschaffen is niet duidelijk. "Ik heb de NMBS verzocht aan te geven welke informatie verkeerd zou zijn, maar daarop heb ik geen reactie gekregen" laat Yeri Tiete via Twitter weten. 
Het is niet voor de eerste keer dat de NMBS niet reageert. In 2008 vroeg de student om toestemming, maar de maatschappij verzuimde om te reageren. Of hij nu wel een reactie krijgt, weet de woordvoerdster van de NMBS niet. "Ik veronderstel van wel, maar dat is aan de juridische dienst om dat op te volgen". Een voorbeeld in welke situaties de applicatie verkeerde informatie zou verschaffen, kon de woordvoerster niet geven.

Links
Eigenlijk is een link plaatsen naar de website van de NMBS zonder toestemming al verboden. Toch hoeft niet iedereen bang te zijn morgen een juridische brief op de deurmat te krijgen. "In dit geval hebben we hiervoor gekozen, omdat reizigers soms onjuist geïnformeerd werden. Of er juridische stappen nodig zijn zullen we per geval bekijken". 
Wij zijn beniewd of treinreiziger.nl nu ook een brief op de deurmat krijgt, omdat er een link in dit artikel staat. Feitelijk zou de NMBS ook Google kunnen aanklagen, immers ook Google linkt naar pagina´s op de NMBS website.

Kritiek
De NMBS blijft weliswaar bij haar besluit, maar heeft veel kritiek gehad. Bijvoorbeeld van advocaat Ywein Van den Brande. In een blog bij de Belgische krant De Morgen schrijft hij: "Hoewel ik de onderliggende details van deze zaak niet ken, zit NMBS naar mijn juridisch buikgevoel op het verkeerde spoor". Ook de Belgische demissionaire minister van ICT (Vincent van Quickenborne) kan geen begrip op brengen voor de dreiging van de NMBS. "Zet hem terug online. Als ze het tot een rechtszaak laten komen, maken ze volgens mij nauwelijks kans. Zal je verdedigen" twittert de minister.  
Ook Toon Lowette onafhankelijk consultant voor o.a. de Europese Commissie en telecombedrijven heeft geen goed woord over voor de NMBS. "Niet alleen juridisch onterecht, ook moreel fout, en op het internet een regelrechte schande. Drie keer fout" schrijft de consultant in een uitgebreid artikel op 6minutes.be.

Toekomst iRail
iRail.be is inmiddels offline en het is nog onduidelijk of de site terug online komt. Volgens de ontwikkelaar heeft de NMBS iets veranderd, waardoor hij nog iets zou moeten aanpassen voordat de site weer online kan komen.