fbpx

NS heeft geen plan voor spitsheffing

De Nederlandse Spoorwegen hebben geen plannen voor een spitsheffing. Het spoorbedrijf denkt eerder aan het belonen van reizen buiten de spits. Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

Het idee voor een mogelijke spitsheffing is afkomstig van ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ambtenaren kwamen met het idee tijdens hun zoektocht naar bezuinigingsopties. Een ander bezuiningsoptie die de ambtenaren hebben bedacht is een prijsstijging van tien procent voor alle reizigers. Zaterdag reageerde NS in De Telegraaf op de opties van de ambtenaren. 

NS heeft zelf geen plan voor een spitsheffing, zo benadruk een woordvoerder."Daar gaan wij ook helemaal niet over, dat is aan de politiek. We zien wel dat in de spits sommige treinen erg vol zijn, terwijl er in de daluren juist veel capaciteit is. Al jaren schommelt de gemiddelde bezetting van een trein tussen de 27 en 32 procent" legt woordvoerder John Krijgsman uit.
"Het belonen van reizen buiten de spits zou kunnen bijdragen dat we de vervoersvraag beter kunnen spreiden. Dat hebben we bijvoorbeeld begin dit jaar ook gedaan met het zoutkaartje. Hoe we dat verder vorm gaan geven moet in de loop van 2010 duidelijk worden" vult Krijgsman aan.