fbpx
Foto: Guus van de Wetering (NS/GUUS PR)

NS laat sneller lege treinen rijden bij ijzel

16 nov 2015 17:45

In de strijd tegen ijzel op bovenleidingen worden voortaan sneller lege treinen ingezet. Deze treinen moeten vaststellen of het ijs weggeschraapt kan worden, en of er daarna weer betrouwbaar kan worden gereden.

NS maakt gebruik van de inzet van ontijzelritten in geval van ijzel. Dit betekent dat er ’s nachts wordt doorgereden met lege treinen, waardoor het aangroeien van ijsafzetting aan de bovenleiding zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Als ondanks de ontijzelritten toch sprake is van ijsafzetting op de bovenleiding, dan kan een traject tijdelijk gesloten worden. "Vanaf deze winter zullen NS en ProRail na het afsluiten van baanvakken eerder dan voorheen starten met rijden met leeg materieel (dus zonder reizigers). Deze maatregel kan ook toegepast worden bij de opstart van de treindienst in de ochtend. Op deze manier kan eerder vastgesteld worden of het aangegroeide ijs van de bovenleiding geschraapt kan worden en of er weer betrouwbaar gereden kan worden," schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma.

Dijksma verwacht dat NS en ProRail de reizigers duidelijk informeren waarom treinen leeg rijden. Ook moeten de bedrijven de reizigers "goed´´ opvangen op de stations. De bewindsvrouw benadrukt dat extreme ijzel maar zeer beperkt en meestal plaatselijk voorkomt. De inzet van de lege treinen zal waarschijnlijk niet vaak gebeuren.

Op 24 januari dit jaar hadden NS en ProRail onvoldoende maatregelen genomen tegen ijzel en kwam het treinverkeer in grote delen van de Randstad stil te liggen. Een enkele trein liep zelfs een vertraging op van meer dan vier uur.

(c) ANP