fbpx
De Werkplaats in Haarlem, 6 jaar geleden

NS maakt voedingen voor beademingsapparatuur vanwege virus

21 apr 2020 16:13

NS gaat tachtig voedingen produceren voor beademingsapparatuur in ziekenhuizen. Op die manier gaat het spoorwegbedrijf helpen in de strijd tegen het coronavirus. In de werkplaats in Haarlem waar normaal gesproken aan treinen wordt gewerkt, gaan monteurs aan de slag met de voedingen, die aan alle medische noodeisen voldoen.

Het gaat om een kastje met daarin een accu en bedrading, die het beademingsapparaat draaiende houdt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft NS gevraagd er tachtig te maken. Het spoorwegbedrijf zegt er zelf vijfhonderd te kunnen produceren in een tijdsbestek van twee weken, mocht dat nodig zijn. Om de kosten voor ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden, brengt de NS alleen de inkoopkosten in rekening.

Teammanager Laszlo Bakker die normaal voor NS werkt in de wielstellenfabriek, benadrukt dat er veel technische kennis aanwezig is. “We moeten de coronacrisis samen bestrijden. We hebben hier veel mensen in dienst met specialistische technische kennis. We kopen onderdelen die getoetst zijn voor medisch gebruik. Tot ’s avonds laat hebben we met de collega’s doorgewerkt om een eerste prototype te maken. Nu het prototype samen met de TU Delft succesvol is getest bij het Erasmus MC kunnen we aan de slag.”

De monteurs die de voedingen gaan maken, werken normaal aan bijvoorbeeld treinairco’s, wielstellen en deuren. De voedingen voor de beademingsapparatuur worden geproduceerd door NS, maar zijn ontwikkeld en getest door een speciaal team van de TU Delft. Dat houdt zich bezig met het ontwikkelen van een veilig en snel te produceren beademingsapparaat die de eventuele tekorten op kan vangen die ontstaan zijn door de coronacrisis.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
PietvW
4 jaren geleden

Prachtig initiatief!
Komt er nu ook zo’n mooi NS logo op?

appie H.
4 jaren geleden
Antwoord aan  PietvW

Goed initiatief,hopelijk heeft t geen vertraging………….

Ariën
4 jaren geleden
Antwoord aan  PietvW

Ik denk het niet, misschien in een klein hoekje?
NS is niet de eindverantwoordelijke. Dat is de TU zelf.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  PietvW

De electronica zit in een behuizing. Wie weet dat de participanten een embleempje op de kast krijgen. Tegen de tijd dat alles klaar is en goedgekeurd, is de noodzaak wel een beetje weg. Wellicht kunnen ze dan nog naar behoeftigen elders zoals VS en VK of andere arme landen met minder goede leiding elders.

Leo
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Joepie!!

Over 3 dagen is de wereld weer veilig, volgens Dries tenminste.

In plaats van altijd maar op alles en iedereen te mopperen en tig keer per artikel je mening op te dringen kun je ook gewoon eens het artikel lezen!

Daar staat expliciet dat ze er 500 in 14 dagen kunnen maken (dat komt neer op 35 per dag), dus kunnen die 80 desnoods eind van deze week, ja eind van deze week!!! klaar zijn.

Zelfs als het niet op volle toeren gaat (geen noodzaak toe) is binnen de kortste keren de klus geklaard.

En ja, goed idee: als er even wordt doorgewerkt kunnen ze óók voor anderen wat produceren.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

Let op: ” en goedgekeurd”
Dat gaat in drie maanden niet lukken.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

Och och, specialist in alles, dries molenaar, heeft weer eens wat getypt zonder na te denken en is weer te trots om dat toe te geven. Uit het artikel: ‘onderdelen die getoetst zijn voor medisch gebruik’ en ‘bij het Erasmus MC kunnen we aan de slag’, maar hij weet het beter, zoals altijd. Wat een sneu figuur.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

miekje, hoe is toch zo zonder vliegen en treinen?

Het is gewoon in nieuwsuur door de ontwikkelaars gezegd. Dat de onderdelen OK zijn wil niet zeggen dat het samenstel ook goedgekeurd zal zijn. De software en het geheel moet in ieder geval apart getest worden met een white box en black box test. Een toepasselijke lange adem gewenst.

Peter
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ja, Driesje, zet nou maar weer even je (geluidswerende) mondkapje op.

Stokbosveen
4 jaren geleden
Antwoord aan  PietvW

Geen logo, maar hopelijk wel de tekst:
Made in Holland