fbpx

NS schrapt treinen in Randstad vanwege hitte

02 aug 2013 9:34

NS rijdt vrijdagmiddag met minder treinen vanwege de tropische hitte. Op enkele trajecten rijden sprinters en intercity´s twee keer per uur in plaats van vier keer per uur. Eventuele storingen als gevolg van de hitte kunnen zo sneller worden opgelost, meldt NS vrijdag.

Aanpassingen
Tussen Amsterdam en Enkhuizen, en Rotterdam en Utrecht rijden minder intercity´s. De sprinters rijden minder vaak tussen:

  • Breukelen – Veenendaal Centrum
  • Rotterdam – Vlaardingen (Spitspendels)
  • Leiden – Gouda
  • Den Haag Centraal – Dordrecht
  • Rotterdam – Gouda Goverwelle

Storingsploegen
NS raadt reizigers aan om voor vertrek de actuele vertrektijden te raadplegen. 
NS en Prorail hebben vrijdag verder extra storingsploegen klaarstaan om eventuele problemen snel op te lossen. Ook staan er locomotieven klaar om gestrande treinen zo snel mogelijk weg te slepen.

Geen enkel doel
Maatschappij Voor Beter OV reageert in een persbericht negatief op de aangepaste dienstregeling. Volgens de organisatie is de aangepaste dienstregeling een zwaktebod. "Als door de warmte een bovenleiding knapt of de seinen uitvallen, dan kunnen daar helemaal geen treinen rijden. Het preventief maar vast verminderen van het aantal treinen dient dus geen enkel doel" aldus de organisatie. Ook wijst de vereniging erop dat de resterende treinen extra druk zullen zijn. "Hetgeen met dit warme weer bepaald niet prettig is.´´

Bijsturing
De bewering dat storingen met een aangepaste dienstregeling sneller kunnen worden opgelost is volgens de redactie van Treinreiziger.nl niet juist. "Het enige wat er gebeurt is dat als er nu iets fout gaat, minder treinen in een file raken en de bijsturing behapbaarder blijft" zegt hoofdredacteur Hildebrand van Kuijeren. De bijsturing van NS kan maximaal 70 treinen per uur bijsturen. Als er minder treinen rijden, hoef je dus minder snel treinen bij te sturen, en raakt de bijsturing dus minder snel overbelast."

Communicatie
De bedoeling is dat een aangepaste dienstregeling één dag van te voren wordt aangekondigd. "Dit is echter geen landelijke aangepaste dienstregeling en niet voor de gehele dag. We hebben tot het laatste moment gewacht om te beslissen of en waar het nodig is om de dienstregeling aan te passen" zegt een woordvoerder van NS. Hij verwacht geen overvolle treinen, waar NS tijdens de aangepaste winterdienstregeling mee kampte. "Vrijdag is altijd al wat rustiger, en zeker nu tijdens de vakanties. Wij verwachten daarom geen overvolle treinen."

Langere treinen
Tussen Rotterdam en Vlaardingen moeten reizigers van de opgeheven spitspendels vandaag gebruik maken van de treinen richting Hoek van Holland, die juist vanwege het mooie weer extra druk zullen zijn. Volgens een woordvoerder van NS zullen de treinen naar het strand daarom ook langer zijn dan normaal.

Problemen
De afgelopen dagen waren er al diverse infra-problemen, voor de infrabeheerder en de vervoerder reden om vrijdag extra alert te zijn, nu de temperaturen nog hoger zullen oplopen. Op sommige plaatsen kan het 37 graden worden. Door de warmte kan het spoor uitzetten en kunnen er spoorspattingen ontstaan. Als dat gebeurt, moet het treinverkeer worden stilgelegd.

(c) Treinreiziger.nl / Novum