fbpx

NS verlengt enkele te volle treinen

06 okt 2014 13:55

In september ontving Rover ruim 5.000 meldingen over overvolle treinen. Meest beklaagde trajecten zijn Nijmegen – Den Bosch, Amsterdam – Uitgeest (via Zaandam) en Venlo – Eindhoven. NS heeft al aangegeven per 6 oktober twee spitstreinen te verlengen en één nieuwe trein toe te voegen. Daarnaast worden een aantal andere volle treinen nog onderzocht.

Op het traject Nijmegen – Wijchen is een extra trein ingelegd. Ook wordt spreiding over treinen bevorderd, omdat op sommige trajecten veel mensen vooraan instappen terwijl er achterin nog plek is.

Het is voor het eerst dat het meldpunt van Rover meldingen kreeg te verwerken via de app ‘meldpunt volle treinen’ die in samenwerking met NS in september werd gelanceerd. Deze traditioneel drukke maand (iedereen gaat weer naar school en aan het werk) leverde het meldpunt meteen een recordaantal van ruim 5000 klachten op. Veruit de meeste meldingen hebben betrekking op NS, op afstand gevolgd door Arriva. Maar over alle spoorvervoerders werd geklaagd.

Omdat er voorheen nog geen app bestond om volle treinen mee te melden, is het moeilijk conclusies te trekken op basis van aantallen. "We hebben daarom vooral gekeken naar de ernstige klachten. Rover ontving 350 meldingen van reizigers die met zo’n overvolle trein geconfronteerd werden, dat zij op het perron moesten achterblijven. Maar liefst 77 procent van de reizigers wijt de oorzaak aan een te korte trein, in de praktijk blijkt dit echter vaak samen te hangen met storingen op het spoor", meldt een woordvoerder van Rover.

Enkele treinen die verlengd gaan worden:

  • IC Venlo – Eindhoven 07:20 (trein 1924)
    Deze trein wordt per 6 oktober door NS verlengd: er worden 3 rijtuigen toegevoegd waarmee de trein op maximale lengte gaat rijden.
  • De veelbeklaagde trein Amsterdam – Uitgeest (trein 4754, vertrek 17:34) wordt verlengd met 2 rijtuigen
  • Stoptrein Den Bosch – Nijmegen: Vanaf maandag 6 oktober rijdt er een extra trein op het drukke trajectdeel Wijchen – Nijmegen Dukenburg – Nijmegen. Deze trein vertrekt om 07.41 uur vanaf station Wijchen. Deze extra trein is bedoeld om de druk op de trein van 7.56 uur te verlichten aangezien het niet mogelijk is die trein te verlengen i.v.m. de perronlengte.