fbpx

NS vraagt geen capaciteit voor Benelux vanuit Amsterdam

Ook in 2014 gaat er tussen Amsterdam en Brussel geen Benelux rijden. De Nederlande Spoorwegen hebben voor deze verbinding geen capaciteit aangevraagd, meldt reizigersorganisatie Voor Beter OV. Wel is er capaciteit aangevraagd voor de verbinding Den Haag – Brussel.

In april meldde NS nog dat er zowel voor de Benelux als de V250 capaciteit bij ProRail aangevraagd zou worden. Dat is echter niet gebeurd, zo weet de vereniging die zich basseert op documenten op de website van ProRail. De spoorbeheerder heeft aan de vereniging bevestigd dat er geen capaciteitaanvraag is voor een trein Amsterdam – Brussel.

Voor Beter OV is teleurgesteld dat NS zelfs niet de moeite heeft genomen om capaciteit aan te vragen. "NS laat zien, ook in 2014 niet in staat te zijn om te komen tot een behoorlijk aanbod aan de treinreiziger tussen Nederland en België, dat gebaseerd is op een evenwichtige keuzevrijheid tussen gewone IC’s en hogesnelheidsdiensten. Als dit het plan is dat NS aan de staatssecretaris ter goedkeuring heeft voorgelegd, kan er geen twijfel bestaan over haar beslissing: de HSL-concessie kan dan niet langer in handen van NS blijven" stelt Rikus Spithorst van de vereniging. 

NS laat in een reactie weten dat ProRail nog geen besluit heeft genomen over de capaciteitstoedeling. Tot die tijd wil het spoorbedrijf niet reageren. Eerder liet NS al wel weten dat het moeilijk is om de trein Den Haag – Brussel te kunnen doortrekken. Dat zou confilicten opleveren met de Hanzelijn. Daarom stelde het bedrijf de trein alleen naar Amsterdam te zullen doortrekken als er bij reizigersorganisaties en politiek draagvlak zou zijn om de verlenging ten koste van andere treinen te realiseren.

Alhoewel het moeilijk is om een trein Amsterdam – Brussel in te passen, had NS de capaciteit wel kunnen aanvragen. Ook als duidelijk is dat de capaciteit er eigenlijk niet is. Als de gewenste capaciteit aan vervoerders niet toegekend kan worden, kan ProRail besluiten een traject overbelast te verklaren.