fbpx

OV-Chipkaart verplicht in Rotterdam

11 feb 2010 13:29

In de regio Rotterdam kan vanaf nu niet meer gereisd worden met de strippenkaart. Met groot spektakel werd er afscheid genomen van de strippenkaart en de OV-chipkaart geïntroduceerd. Rotterdam is de eerste stad in Nederland die de strippenkaart in de ban doet.

Donderdagmorgen trokken vervoerswethouder Hans Vervaten RET directeur Pedro Peters in de ochtendspits eropuit om met reizigers te praten over de definitieve overstap naar de OV-Chipkaart. "Ik heb geen één reiziger gesproken die de OV-chipkaart nog niet had" aldus wethouder Hans Vervat. Het liefst zou hij zien dat de OV-chipkaart ook werd ingevoerd in de taxibranche. 

Voorop
Zes jaar geleden begon Rotterdam als eerste stad met experimenten rond de OV-chipkaart. Het was toen de eerste stad waar poortjes werden geplaatst. Rotterdam is vervolgens voorop blijven lopen met de OV-chipkaart. Zo mocht de stad vorig jaar als eerste de strippenkaart afschraffen in de metro. Amsterdam volgde daarna. Nu loopt de stadsregio voorop om ook voor het overige OV de strippenkaart af te schaffen. Amsterdam hoopt in april te volgen. 

Nog wel problemen
Dat de overgang van strip naar chip niet zonder problemen verloopt erkent RET directeur Pedro Peters. "Er zijn nog wel wat problemen. En natuurlijk moeten die worden opgelost. Maar we moeten niet eerst alle problemen willen oplossen en dan pas overstappen op de OV-chipkaart" stelde Peters.

Vergeten uit te checken
Een probleem is bijvoorbeeld de reizigers die vergeten uit te checken. Dat zijn er wekelijks zo´n 10.000. Die raken hun borg van 4 euro kwijt. Toch stelt de RET dat zij er niet rijker door worden. De RET rijker of niet, de reiziger wordt er wel armer van. 
Toch hoeft de Rotterdamse reiziger niet bang te zijn voor duurdere tarieven. "Zelfs uit het onderzoek van de SP bleek dat de tarieven van de OV-Chipkaart in Rotterdam per saldo niet hoger liggen dan de tarieven van de strippenkaart".

Gedragsverandering
De overgang van strip naar chip lijkt zonder grote problemen te verlopen. "Dat is net zo als vorig jaar, toen de ov-chipkaart in de metro verplicht werd. Maar de klus is nu wel moeilijker. Niet zozeer vandaag, maar vooral ook de komende weken. Bij de metro zorgen de poortjes ervoor dat je niet kan vergeten uit te checken. Dat is bij de bus en tram wel anders. Het gaat nu om een gedragsverandering" aldus de RET directeur.
De RET kondigde verder aan een onderzoek te gaan doen hoe reizigers de chipkaart ervaren.