fbpx
Foto: @Marko_met_een_K / Twitter

Replica Arend ontspoord bij Spoorwegmuseum, ProRail zet locomotief uit 1938 weer op de rails

De replica van de Arend, de stoomlocomotief die de eerste treinrit van Nederland verzorgde, is zaterdag ontspoord in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het nagemaakte model dat zelf uit 1938 stamt, is zondagochtend door de incidentenbestrijding van ProRail weer op de rails gezet.

Het levert bijzondere plaatjes op: de wielen van de Arend buiten het spoor van het Spoorwegmuseum. Eens in de maand organiseert het Utrechtse museum Arend onder Stoom, een evenement waarbij de locomotief uit 1938 over het enige stukje breedspoor op het terrein van het Spoorwegmuseum rijdt. Het origineel, dat een eeuw ouder is, werd destijds gebouwd voor de toen gebruikelijke spoorbreedte van 1945 mm.

Slippertje

Maar de Arend bleek dit weekend iets te véél onder stoom, want de loc gleed te ver door over de rails en ontspoorde. Een seinwachter bij het Spoorwegmuseum deelde daarvan foto’s:

Om de replica-locomotief weer op de rails te krijgen, was hulp van de incidentenbestrijders van ProRail nodig. Die staken zondagochtend de reddende hand toe en plaatsten de Arend weer terug op het spoor.

De locomotief is zonder kleerscheuren aan het slippertje ontkomen. Ook het personeel mankeert niets. Op 19 en 20 augustus staan er weer ritten met de Arend op het programma. Of de locomotief dan weer in actie komt, zal later bevestigd worden.

Replica

De originele Arend is in 1857 gesloopt, na ‘slechts’ 19 dienstjaren. Een eeuw na de eerste versie bouwde de NS Werkplaats in Zwolle een replica van één van de twee oudste stoomlocs van Nederland. Die versie is inmiddels alweer 85 jaar oud en doet nog altijd dienst in het Spoorwegmuseum. In 2014 was de Arend-replica meewerkend voorwerp van een tentoonstelling over 175 jaar spoor in Nederland.

19 gedachten aan “Replica Arend ontspoord bij Spoorwegmuseum, ProRail zet locomotief uit 1938 weer op de rails”

  1. Frans E.R. Eekhout schreef:

    Tijdgeest…
    Nu zuinig zijn met deze replica Arend en straks ook een exemplaar van de Koploper in het museum zetten, want deze trein levert veel bekijks op ook op YouTube waarvan men zich soms afvraagt wat de hoge kop voor dient en alleen in Japan vergelijkbare treinen als de ICM te vinden zijn.
    De Arend en de Koploper, tijdgeest van een (bijna) vervlogen stuk spoorhistorie.

    1. Baardstaart schreef:

      Zuinig zijn betekent ook dat je materieel laat rijden dat kan rijden, daarmee houd je materiaal fit. Wellicht het stuk breedspoor wat verlengen of andere maatregelen nemen om dit soort slippertjes te voorkomen. Dito straks ook met de koploper. Goed onderhouden en ook laten rijden.

      Immer rust roest met dit soort spullen.

      1. dries molenaar schreef:

        Bij het nieuwe einde kun je dan ook weer slippen. HEt is een verdachte verklaring. Dat is niet betrouwbaar. Veel eerder is er te hard gereden, te laat geremd of niet opgelet.

        Het is net het Stint ongeluk. Er is na maanden onderzoek geen technische oorzaak (behalve matig ontwerp, overgenomen onderdelen en goedkeuringsprocedurefouten die echter niet de oorzaak zijn).
        Verdachte verklaart dat het voertuig zich niet liet besturen of remmen en dat geloven de mensen dan. Heel vreemd. Als autobestuurder zit je voor minder maanden vast.

    2. Bert Sitters schreef:

      Een koploper in oorspronkelijke staat met doorloopkop.

      1. jeroen schreef:

        en bij voorkeur de 4233, dat is mijn lievelingstrein

  2. Dries Molenaar schreef:

    Vreemd dat werknemers zomaar fotot’s en berichten sturen over werkgerelateerde zaken. Dat is normaal de taak van de voorlichter.

    Natuurlijk verklaar je zelf dat spoor glad was, waardoor? En niet dat je te laat remde.

    1. Allan Kleiweg schreef:

      Vrijwilligers zijn een special slag werknemers.

      1. Baardstaart schreef:

        Een gepassioneerde vrijwilliger met een Androidje (of Appletje) Daar kan geen voorlichter tegen aan.

        1. dries molenaar schreef:

          Het is totaal ongewenst dat willekeurige personen in naam van een organisatie openbaarmakingen doen. Dat is niet nobel, dat is dom.

  3. Frans E.R. Eekhout schreef:

    “Breaking news” noemen ze dat bij een bekende nieuwszender.

    Een Koploper in de originele staat terug brengen, daar hebben ze of A) het geld niet meer voor, of B) de spullen niet meer, C) hooguit bij een organisatie zoals Mat 54 met de 766 laten toevoegen. Die Hondekop rijdt nog regelmatig, krijgt binnenkort gezelschap van haar Belgische zusje of broertje en dan past de ICM weliswaar in verbouwde staat, goed bij, was trouwens de opvolger van o.a. de mat 54. Zet er een line-up met de Arend en je krijgt er een wereld van verschil te zien.

  4. Rijnmond fan schreef:

    Ook leuk is dat ik de Arend in model heb staan in mijn vitrine.ooit gekregen van mijn oom tijdens 150 jaar spoor in 1989.

    Betreft de Benelux Hondekop, is het al bekend wanneer de restauratie voltooid is?

    In elkgeval rijdt de Benelux Hondekop samen met een groene Hondekop tweetje vrolijk rond op mijn modelspoorbaan.

    1. Bas schreef:

      Volgens mij staat er 1 koploper apart net werkende doorloopkop…

      1. Annemiek schreef:

        Dat is flauwekul.

      2. dries molenaar schreef:

        Vanwege het succes zijn alle koplopers maar dichtgebout en van een afdekplaat voorzien. Het was een oplossing voor een niet bestaand probleem. Een kanon om een mug te schieten.
        Niettemin zijn het mooie treinen om in te zitten.

        Er zijn ook drietjes zag ik pas. Daar zou men nog makkelijk een directie of regeringstrein van kunnen maken. Eén wagon ombouwen met een vergaderruimte. Overal 1e klas meubels. En een keukenvoorziening maken voor de lange afstanden waarvoor de trein het beste gebruikt zou worden. Dan nog zien dat je in meer landen kan rijden. Misschien toch maar een korte nieuwe ICng nemen. Die is ook snel in vierstromen versie te maken.

  5. Rijnmond fan schreef:

    Ook leuk is dat ik de Arend in model heb staan in mijn vitrine.ooit gekregen van mijn oom tijdens 150 jaar spoor in 1989.

    Betreft de Benelux Hondekop, is het al bekend wanneer de restauratie voltooid is?

    In elkgeval rijdt de Benelux Hondekop samen met een groene Hondekop tweetje vrolijk rond op mijn modelspoorbaan.

    1. Annemiek schreef:

      Die Benelux hondekop verrot harder dan dat ze hem restaureren (voor zover dat al gebeurt). Dat ding kun je wel vergeten.

      1. dries molenaar schreef:

        Doen ze geen zeiltje over dingen die buiten staan?
        Die TEE opknappertjes bij Amsterdam Centraal stonden daar ook maar jaren. Er blijft niets van over en junks gaan er in slapen en doen.

      2. Allan Kleiweg schreef:

        Annemiek, wat ben je toch een zuurpruim. Nooit hoor ik iets positiefs uit jouw mond. Probeer nou eens een goede balans te vinden tussen de plussen en de minnen.

        1. Annemiek schreef:

          Het is de realiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *