fbpx

Schiphol en NS: bemiddeling schoonmaakconflict

24 mrt 2010 18:54

tag

(Novum) – Schiphol en NS willen dat er bemiddeling komt tussen de schoonmakers en hun werkgevers. Dat melden beide bedrijven woensdag. Werkgevers en werknemers in de schoonmaakbranche liggen met elkaar overhoop over een nieuwe cao. Schoonmakers voeren al vijf maanden actie voor een betere cao, onder meer op stations en op Schiphol.

Maandagnacht wisten de beide partijen opnieuw geen overeenstemming te bereiken. De bonden willen zowel dit als volgend jaar twee procent loonsverhoging. De werkgevers boden een procent loonsverhoging in juli en anderhalf procent loonsverhoging volgend jaar.

Opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven Schiphol en NS stellen het te betreuren dat de onderhandelingen tussen de schoonmakers en hun werkgevers voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn vastgelopen. "Daardoor dreigen de verhoudingen binnen de sector verder verstoord te worden en in een voortdurende negatieve spiraal te raken."

Ze sturen een brief naar werkgeversorganisatie OSB en de vakbonden waarin zij de partijen oproepen bemiddeling toe te staan om tot een oplossing te komen. Schiphol en de NS geven aan bereid te zijn een rol te spelen in de totstandkoming van de bemiddeling.

Ook roepen zij andere grote opdrachtgevers op om samen met de werkgevers, de vakbonden en de overheid afspraken te maken over blijvende verbeteringen in de sector. Het gaat hierbij onder meer om afspraken over arbeidsomstandigheden en het werk dat de schoonmakers moeten verrichten. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld pauzeruimten.

FNV Bondgenoten meldt daarnaast dat donderdag de eerste vervolgactie plaatsvindt. Een groep schoonmakers gaat dan bij de NS solliciteren. Schoonmakers verdienen volgens FNV Bondgenoten veel meer als ze direct in dienst zijn bij een bedrijf, ook al zouden ze in de laagste loonschaal zitten.