fbpx

Schultz wijst salarisverhoging ProRail af

27 apr 2012 17:04

Er kan geen sprake van zijn dat spoorbeheerder ProRail bonussen opneemt in het vaste salaris. Dat zei demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Ik ga het uitzoeken."

Deze week werd bekend dat ProRail de salarissen van zijn directieleden met ingang van volgend jaar met zestien procent verhoogt. Die verhoging komt in de plaats van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg.

Andere planeet
De Tweede Kamer eiste donderdag al opheldering van de bewindsvrouw. Charlie Aptroot (VVD) noemde de salarisverhoging ´onbestaanbaar en echt schandalig´. "De directie en de raad van commissarissen leven kennelijk op een andere planeet." De salarisverhoging is opmerkelijk, omdat de spoorbeheerder onder vuur ligt vanwege de vele vertragingen afgelopen winter en de onveiligheid op het spoor.

Bevroren
Schultz gaat uitzoeken hoe de salarisverhoging precies in elkaar steekt. ProRail moet zich aan het rijksbeleid houden voor wat betreft het afbouwen van de bonussen, stelde de minister. Zij wees erop dat naar aanleiding van het winterweer de variabele beloning van de spoorbeheerder sowieso al wordt bevroren.

CNV
Vakbond CNV Vakmensen sloot zich vrijdag aan bij de protesten uit Den Haag tegen de salarisverhoging bij ProRail. De vakbond vindt dat de ProRail-directie de plank volledig misslaat met de loonsverhoging. "Mijn leden kregen van de directie te horen dat iedereen doordrongen moet zijn van de noodzaak tot bezuinigen", zegt vakbondsbestuurder Jerry Piqué. "Maar dat geldt blijkbaar niet voor de directie."

Onderhandelingen
CNV Vakmensen was de onderhandelingen over een nieuwe cao daarom gestart met een gematigde looneis, aldus Piqué. De bond gaat zich er nu op beraden wat de loonsverhoging voor de directie betekent voor de cao-onderhandelingen.

(c) Novum