fbpx

Spoor voorspelt vertragingen door frequentieveiling

09 mei 2012 16:52

De NS vreest dat nieuwe frequenties voor mobiele telefonie vertragingen op het spoor zullen veroorzaken. Regionale vervoerders delen de vrees. De vertraging zou ontstaan als machinisten en de treindienstleiding niet kunnen communiceren, waardoor het treinverkeer moet worden stilgelegd. Dat meldt RTL Z woensdag.

De zender is in het bezit van een brief waarin de spoorsector zijn zorgen uit. Het risico dat het gebruik van nieuwe technologieën het treinverkeer verder verstoort en daarmee de veiligheid in het geding brengt achten de bedrijven ´zeer hoog en reëel´. Haperende communicatie zou ook kunnen leiden tot problemen met wissels en beveiligingssystemen. Volgens de bedrijven zijn er met de huidige frequenties ook al problemen.

Aanleiding voor de brief is een veiling die de overheid in oktober houdt om de nieuwe frequenties te verkopen. Als de sector zelf veiligheidsmaatregelen moet nemen om het risico op problemen te beperken, kost dat naar schatting 110 miljoen euro. Die rekening willen de NS en de regionale spoorvervoerders niet betalen. 

(c) Novum