fbpx
vaker met de auto

Steeds meer mensen verkiezen de auto boven het ov

07 jan 2023 13:54

Tegenwoordig pakken mensen steeds vaker de auto dan dat ze met de bus of trein naar hun werk gaan. Ook museumbezoeken of dagjes weg gebeuren steeds vaker met de auto. En dit terwijl de benzineprijzen hoog zijn. Vooral buiten de randstad wordt de auto verkozen boven het ov. Mensen ervaren een veel lager niveau van bereikbaarheid wanneer ze gebonden zijn aan het openbaar vervoer. Daarnaast krijgt de NS de laatste tijd erg veel klachten. In oktober 2022 waren dit er al 2650. Die problemen maken het voor mensen minder aantrekkelijk om voor het ov te kiezen.

Dagjesmensen gaan minder met het ov

Tijdens de coronacrisis werd het dagjesmensen afgeraden om met het ov te reizen. Het ov was alleen bedoeld voor essentiële reizen. Veel mensen pakten daarom de auto wanneer ze ergens naartoe gingen. Deze trend zet zich na Covid-19 nog steeds door. Mensen vinden het ov maar gedoe en ervaren weinig klantvriendelijkheid van de NS. De regelmatige stakingen en uitval van plaatselijke bussen of treinen helpen daar niet aan mee. Daarnaast is er niet overal een uitgebreid ov-aanbod. In de grote steden kun je vaak overal wel komen, maar als je naar de rand van de stad moet of naar een rustig plekje midden in de Achterhoek wordt het ineens een stuk ingewikkelder. Met de auto kun je overal komen. Daarom verkiezen dagjesmensen steeds vaker de auto boven het ov.

De voordelen van een auto

De auto heeft natuurlijk een groot aantal voordelen ten opzichte van het ov. Je hebt het comfort van je eigen ruimte, een lekker zittende stoel en je hoeft je niet druk te maken of de trein wel rijdt. Daarnaast ben je niet afhankelijk van de verschillende vertrektijden van het ov. Als er een trein uitvalt, kun je gewoon naar huis en hoef je niet naar alternatief vervoer te kijken. Door de zekerheid van een auto kiezen mensen minder snel voor het ov. Een auto kost natuurlijk wel wat. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Banken verlenen soms hulp bij het financieren van je auto.

De voordelen van het ov

Wil jij ergens naar toe? Dan kun je het ov pakken. Het openbaar vervoer is duurzaam: alle NS-treinen rijden op 100% groene stroom. Doordat veel passagiers tegelijkertijd vervoerd worden, is het ov milieuvriendelijker dan de auto. Daarnaast is het ov goedkoper: je hoeft namelijk zelf geen auto aan te schaffen of te betalen voor de benzine. Voor studenten wordt het ov ook vergoed. Het is gemakkelijk om met het ov te gaan wanneer je een stad gaat bezoeken, de trein komt bijna altijd midden in de stad aan en je hoeft niet te betalen voor een parkeerplek. Daarnaast hoef je zelf niet te rijden. Dat komt weer goed uit als je een alcoholisch drankje drinkt!

Dit bericht is een partnerbericht en valt buiten de verantwoording van de redactie van Treinreiziger.nl.