fbpx

Telegraaf: Fyra problemen duren mogelijk een jaar

25 feb 2013 10:59

Het gaat de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda niet lukken om de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra binnen de afgesproken drie maanden te verhelpen. Het kan wel een jaar duren voordat een oplossing is gevonden, schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

Eerder schreef vakblad De Ingenieur dat de Fyra-problemen nog een jaar kunnen gaan duren. Dat blad besteedde uitgebreid aandacht aan de ERTMS-problemen. Ook De Telegraaf besteedt aandacht aan deze problemen. Het overschakelen van het Nederlandse naar het Belgische netwerk zou regelmatig verkeerd gaan, waardoor de trein stilvalt. Ook denkt het systeem soms dat de trein de andere kant oprijdt, waardoor automatisch de remmen in werking treden.

Vanwege aanhoudende problemen werd de Fyra op 17 januari uit de running genomen. Sinds vorige week vervangt een intercity tussen Den Haag en Brussel de Fyra. Die trein rijdt nu nog twee keer per dag, maar vanaf maart eens per twee uur.

De Nederlandse Spoorwegen en de Belgische NMBS hebben AnsaldoBreda drie maanden de tijd gegeven om de problemen te verhelpen. Het is volgens de krant vrijwel zeker dat die deadline niet wordt gehaald.

Daarmee is het volgens De Telegraaf hoogst onzeker of de Fyra ooit nog zal rijden. Het contract tussen NMBS en AnsaldoBreda kan namelijk verbroken worden als die deadline niet wordt gehaald. Het is niet duidelijk of NS het contract ook verbreekt omdat dan niet zeker is of het spoorbedrijf de geïnvesteerde honderd miljoen euro nog terugkrijgt.

De redactie van Treinreiziger.nl verwacht niet dat het contract volledig wordt opgezegd door NS. "NMBS heeft wel laten weten het contract te zullen gaan verbreken als de Fyra-problemen niet voor half april zijn opgelost" zegt hoofdredacteur Hildebrand van Kuijeren. Drie van de negentien treinstellen zouden geleverd worden aan België.

(c) Novum/Treinreiziger.nl