fbpx
Foto: (c) Qbuzz

Telegraaf: verkoop Qbuzz voorlopig van de baan

31 aug 2015 11:20

NS gaat haar busbedrijf Qbuzz voorlopig niet verkopen. Volgens de Telegraaf heeft minister Dijsselbloem (Financiën) daar een stokje voor gestoken. De krant meldde eerder dat NS het busbedrijf wilde verruilen voor aandelen in Thalys.

Qbuzz zou dan overgaan naar Syntus, grotendeels in handen van de Franse Spoorwegen (SNCF). De SNCF is ook grootaandeelhouder in Thalys. Behalve SNCF waren ook andere bedrijven geïnteresseerd in het busbedrijf van NS maar volgens de Telegraaf wilde financieel topman Robbe het busbedrijf exclusief verkopen aan Syntus. Eerder was Syntus nog voor 50% in handen van NS, maar dat aandeel heeft het spoorbedrijf eerder voor een koopje van de hand gedaan. Dat gebeurde nadat Syntus in de financiële problemen was gekomen. 

Formeel heeft Dijsselbloem overigens nog niets laten weten over de verkoop. In een brief aan de Tweede Kamer schreef de minister alleen dat hij wil dat NS eerst met een nieuwe bedrijfsstrategie komt. In de brief laat de bewindsman niet los of hij vooraf is ingelicht over de verkoopplannen van NS. NS heeft nooit officieel bevestigt het busbedrijf te willen verkopen. Het spoorbedrijf wilde alleen kwijt dat het bezig is zich te heroriënteren op haar rol in de regionale ov-markt.

De ondernemingsraad van Qbuzz eiste eerder al duidelijkheid, desnoods via de rechter. De vakbonden zijn tegen verkoop. Qbuzz is actief in de regio Groningen/Drenthe, Utrecht en Zuidoost-Friesland.

Foto: archief