fbpx

Tik op de vingers Oostenrijkse spoorwegen door bepaling geld terug bij vertraging

26 sep 2013 16:45

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB moeten na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg een bepaling in hun regeling voor geld terug bij vertraging aanpassen.

Volgens Europese regels hebben treinreizigers die meer dan een uur vertraging oplopen recht op teruggave van een gedeelte van hun ticket. Geldige uitsluitingsredenen voor terugbetaling zijn bijvoorbeeld overmacht zoals hevige storm en persoonsaanrijdingen.

ÖBB
Het Hof bepaalde dat vervoersmaatschappijen echter niet in de voorwaarden mogen zetten dat reizigers geen geld terugkrijgen als de vertraging ´niet de directe schuld is van de spoorwegmaatschappij´, zoals in de voowaarden van de ÖBB (grootste vervoerder en infrastructuurbeheerder) valt te lezen.

NS
Voor reizigers van NS gaat deze uitspraak geen verandering betekenen. NS kent al tijden een in verhouding tot andere landen coulante regeling voor geld terug bij vertraging, namelijk al vanaf dertig minuten. Reizigers krijgen zelfs geld terug als er sprake is van een persoonsaanrijding, terwijl dat niet verplicht is volgens Europese regels. Wel kan NS zich beroepen bij slecht weer of een landelijke stroomstoring op overmacht. In de praktijk maakt NS nauwelijks gebruik van die ontsnappingsroute. In 2009 maakte NS vanwege het winterweer wel gebruik van deze ontsnappingsroute.

Foto: een Railjet van de ÖBB.