fbpx

Treinen beter toegankelijk voor gehandicapten

22 mrt 2013 10:31

Treinen en treinstations zijn afgelopen jaar beter toegankelijk geworden voor mensen in een rolstoel. Ook het reizen voor doven, slechthorenden, blinden, slechtzienden en mensen met een motorische beperking is makkelijker of aangenamer geworden.

Staatssecretaris Wilma Manveld (Infrastructuur en Milieu) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De Nederlandse Spoorwegen hebben bijvoorbeeld in 100 intercity´s schermen geplaatst met overstapinformatie. Dat is voor doven erg handig. 21 vernieuwe dubbeldekstreinen hebben allemaal een toilet dat ook voor invaliden toegankelijk is. 

De NS heeft samen met de Oogvereniging stationsbeschrijvingen gemaakt zodat blinden en slechtzienden hun weg daar kunnen vinden. Trappen en liften zijn voorzien van braille. Ook hebben de trappen dubbele buisleuningen gekregen, zodat kleine mensen en kinderen ook een leuning kunnen vastpakken.

In 2020 wil Prorail 218 stations hebben aangepast voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Inmiddels is dat met de helft gebeurd. In 2030 moet iedereen, ongeacht zijn handicaps, zelfstandig kunnen reizen. Daar is 644 miljoen euro voor gereserveerd. Mansveld schrijft liever te zien dat gehandicapten nog eerder zelfstandig kunnen reizen. "Ik blijf met Prorail en NS in gesprek om het onderwerp toegankelijkheid hoog op de agenda te houden."

(c) ANP / Novum. Foto: SBB – Zwitserland