fbpx

Treinverkeer Deventer ontregeld door drie verstoringen

Het treinverkeer tussen Deventer en Apeldoorn is vrijdag stilgelegd. Op de linkeroever van de IJssel bij Deventer is tijdens graafwerkzaamheden een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief ligt vlakbij een spoorbrug. Daarnaast zorgt een defecte trein bij Olst voor vertraging.

Bom Deventer
Rond kwart over tien werd het treinverkeer tussen Deventer en Apeldoorn vanwege de gevonden bom door de politie stilgelegd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) voert een onderzoek uit. De bedoeling was dat de bom aan het begin van de middag onschadelijk gemaakt zou worden, maar de EOD begint 15:15 uur pas met onderzoek. Het treinverkeer zal waarschijnlijk ook de hele avondspits nog stilliggen. Het onderzoek begint later omdat de bom een 500-ponder blijkt te zijn, en niet een 250-ponder zoals aanvankelijk werd aangenomen. 

  • Update 17:18u: Er wordt omstreeks 18:00 hoopt NS meer te kunnen zeggen wanneer het treinverkeer hervat zal worden.
  • Update 18:31u. Er is nog geen prognose. Wel meldt NS: "Uit onderzoek van de EOD (Explosieven OpruimingsDienst) is gebleken dat de bom verwijderd moet worden vóórdat het treinverkeer kan worden hervat. Het ruimen van de bom zal enkele uren in beslag nemen."
  • Update 19:25u. De prognose is dat het treinverkeer rond 20:00 uur hervat kan worden. 
  • Update 20:08u. Het treinverkeer is even voor acht weer hervat. De bom is nog niet onschadelijk gemaakt, dat gebeurd op een later moment. De bom is niet meer gevaarlijk. Het treinverkeer heeft in totaal bijna tien uur plat gelegen.

Defecte trein Olst
Reizigers werden aanvankelijk geadviseerd om onder andere via Zwolle om te reizen. Maar dat wordt bemoeilijkt door een defecte trein bij Olst. Daardoor rijden er sinds kwart over twee ook geen treinen tussen Deventer en Olst. NS verwacht dat de problemen door de defecte trein pas rond 17:00 verholpen zullen zijn. Tot die tijd kunnen reizigers tussen Zwolle en Deventer omreizen via Almelo en reizigers tussen Den Bosch en Zwolle via Utrecht.

  • Update 15:21u. De beperkingen tussen Zwolle en Deventer door de defecte trein zijn inmiddels voorbij. Ruim voor de gestelde prognose van 17:00 uur dus.

Persoonsaanrijding Brummen
Door een persoonsaanrijding bij Brummen is het treinverkeer verder ontregeld. Tussen Zutphen en Dieren kunnen er daardoor geen treinen meer rijden. Tussen Deventer en Zutphen kunnen er nog wel treinen rijden. Maar door de vele storingen is het treinverkeer rond Deventer zwaar ontregeld. Reizigers tussen Zutphen en Arnhem krijgen het advies nu om te reizen via Winterswijk. 

  • Update 18:31u Het treinverkeer is inmiddels weer hervat. Het treinverkeer heeft circa 3,5 uur stil gelegen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: (c) Apdency via Wikipedia